Švýcaři mají bronz. FOTO: Martin Flousek Švýcaři slaví výhru nad českým týmem. FOTO: Martin Flousek
11. 12. 2016 Mistrovství světa (38) KOMENTÁŘŮ

Češi v Rize berou čtvrté místo, zápas o bronz si podmanili Švýcaři

 



Poslední zápas na mistrovství světa čeští florbalisté prohráli. Výběru Radima Cepka se tak bronz z minulého šampionátu obhájit nepodařilo. Naopak pro Švýcary to je jejich šestá medaile v historii.

Češi se museli před kláním oklepat z nesmírně těsné semifinálové porážky s Finskem, kterou zařídil až sedm vteřin před koncem útočník Eemeli Salin. Naopak Švýcaři si „nepostup“ do finále tolik vyčítat nemuseli, Švédům podlehli po jasném výsledku 2:7.

Čeští trenéři vyslali do boje o bronz opět pozměněnou sestavu. Dvě změny představoval Tomáš Kafka v brance a ve třetím obranném páru vedle Daniela Šešulky Petr Kološ.

Čeští fandové si ani nemohli přát lepší vstup do utkání, Daniel Šebek našel volného Jiřího Curneyho a ten už v první minutě hry poslal Čechy do vedení. Švýcaři ale odpověděli opravdu raketově. Okamžitě po vhazování vyrovnal na 1:1 střelou tahem nad ruku Tomáše Kafky Christoph Meier.

Začátek bronzového duelu to byl opravdu divoký a to ještě nebylo vše. Už ve 3. minutě mohl v samostatném úniku podruhé skórovat Curney, ale na bekhendový blafák mu gólman Pascal Meier neskočil. Co se ale nepovedlo útočníkovi Boleslavi, učinil Tom Ondrušek, který Čechy teprve po třech minutách hry poslal znovu do vedení.

Aktéři duelu ale v nesmírně ofenzivním trendu pokračovali i nadále, tečovanou dělovkou vyrovnal Tim Braillard. Tomáš Kafka se však o pár minut později zaskvěl dobrým reflexem, když zneškodnil nebezpečný pokus z blízkosti od Lucy Grafa.

Zaváhání z předchozího utkání v půlce utkání napravil Christoph Camenisch, když z půlky hřiště pověsil svou bombu pod české břevno. Kafka po další brance přepustil už v půlce první třetiny místo Lukáši Součkovi.

Utkání ze své dynamiky ale stále nijak neslevovalo, nebezpečné šance měli na holích nejdříve Jiří Curney, po něm Patrik Dóža a nakonec Matěj Jendrišák. I Švýcaři stále bušili do české defenzivy, Meierovu střílenou přihrávku na brankoviště v poslední chvíli zablokoval Petr Kološ.

Na začátku prostřední třetiny museli Češi bránit oslabení, na konci první třetiny šel na trestnou lavici benjamínek týmu Ondřej Němeček. Početní výhodu ovšem Švýcaři nevyužili, ba si ani nevypracovali nějakou vyloženou šanci. Už po švýcarské přesilovce musel ve 27. minutě zneškodnit pokus osamělého Remo Buchliho Souček, pro Česko naštěstí úspěšně.

Švýcaři měli v půlce utkání znovu výhodu přesilovky, na trestnou lavici šel tentokrát Dóža. Švýcarům se druhá přesilovka nepovedla ještě více, z brejku totiž po druhé asistenci v utkání Daniela Šebka vyrovnal na 3:3 lídr českého týmu Matěj Jendrišák.

Po nevýrazné pětiminutové pasáži zničehonic přišla rychlá akce Švýcarů po ose Nicola Bischofberger – Emanuel Antener – Manuel Maurer. Poslední jmenovaný poslal českého soupeře podruhé v utkání o bronz do vedení. Švýcaři navíc mohli následnou akcí odskočit o dva góly, Braillard ale bekhendem míček do Součkovy odkryté klece nevtěsnal.

Na konci druhého dějství začínala hra znovu získávat vysoké tempo, v samostatném brejku se ocitl český rychlík Martin Tokoš. Únik sice v branku nepřetavil, nicméně jej byl nucen v úprku faulovat Kevin Berry a Češi tak měli prvně v utkání výhodu přesilovky.

V tutovce z bezprostřední blízkosti vychytal Suchánka švýcarský brankář. Naopak po skončení početní výhody Čechů poslal Švýcary do vedení 5:3 tvrdou ranou golfem Christoph Meier.

První vážnou šanci rozhodující třetiny měl Jendrišák, jeho pokus ovšem Maier kryl. Z následného brejku se proti dobré kličce Maurera vytáhl Souček. Český gólman ale musel být po střetu s útočníkem Švýcarska několik minut ošetřován.

Souček se vrátil do brány a za chvíli mohl spolu se spoluhráči slavit gól na 4:5 z hole Martina Tokoše. Na trefu útočníka švédského Falunu ovšem už za necelé čtyři minuty odpověděl druhým zásahem Maurer.

Češi na odskočení Švýcarů o dvě branky reagovali deset minut před koncem stáhnutím sestavy na dvě formace. Pět minut před koncem k tomu v přesilovce snížil na rozdíl jedné branky Jendrišák. Češi dále tlačili, nicméně do otevřené obrany zasadili další dva údery Joel Rüegger a potřetí v duelu Maurer.

Čeští florbalisté tak utkání o třetí nejcennější kov prohráli a bronz slaví pošesté v historii Švýcarsko.

Výsledek bronzového utkání na mistrovství světa v Rize:

ČESKO – ŠVÝCARSKO 5:8 (2:3, 1:2, 2:3)

Branky: 1. Curney (Šebek), 4. Ondrušek (Beneš), 29. Jendrišák (Šebek), 47. Tokoš (Veltšmíd), 56. Jendrišák (Curney) – 1. Ch. Meier, 6. Braillard (Graf), 12. Camenisch (Rüegger), 35. Maurer (Antener), 38. Ch. Meier (Antener), 50. Maurer (M. Hofbauer), 58. Rüegger (Braillard), 58. Maurer (Ch. Meier). Rozhodčí: Thomas Andersson, Rickard Wissman. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 6 870.

Sestřih utkání:

Záznam utkání:

Galerie utkání:

  • Úvod zápasu byl divoký a Češi rychle vedli 2:1. Foto: Flickr IFF
  • Marek Beneš se snaží uniknout ze spárů protihráče. Foto: Flickr IFF
  • Lídr českého týmu Matěj Jendrišák. Foto: Flickr IFF
  • Švýcarský střelec Tim Braillard (3). Foto: Flickr IFF
  • Tom Ondrušek takto zalehl soupeře. Foto: Flickr IFF
  • Matěj Jendrišák v euforii po vstřelené brance Švýcarům. Foto: Flickr IFF
  • Švýcaři v každé třetině odskočili o jeden gól. Foto: Flickr IFF
  • Švýcaři mohou slavit zisk bronzových medailí. Foto: Flickr IFF
  • Češi obsadili 4. místo, přesto si zajistili účast na Světových hrách. Foto: Flickr IFF
  • Švýcaři s bronzovými medailemi. Foto: Flickr IFF

Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • jarda napsal:

    Jendrišák je opravdu TOP hráč. Mile překvapil Šebek, Ondrušek, Souček skvělý. Doža neviditelný , proti lepším týmům to byla bída. Tokoš taky nic extra.. Dnes Šwajc o trošičku lepší. Tak Cepku, je čas 🙂

  • Ondřej Bachtík napsal:

    Příští rok jedu, nebojte se.

  • Florbalfanda napsal:

    Noco na to řict Tomašik nic každa akce u něho končla ,Tokoš taky nic moc a Sladky už tam neměl být , Doža nic Koutný nic Ondrušek dal par golu a už se citil nepostradatelný, Šebek nejlepši česky hráč společně s Jendrišakem , Karas proti slabým dobre ale důležite zápasy nezvlada to stači na naši ligu , Jelinek kapitán na svém místě , Němeček dobry mladik ostatni průměr !!!!!! Ted změnit cele vedeni repre a stavět to směrem k domacímu MS.

  • fanda napsal:

    stejně jako proti finům jsme měli všechno ve svých rukách – brzy první gól, opětovné vedení na 2:1, chybující švýcaři , někde až zmatení při rozehrávce…a zase nic! zdá se, že týmu v tomto složení chybí jedna podstatná věc – touha rvát se proti nepřízni osudu, chuť po vítězství, vítězná mentalita,soudružnost týmu…16 porážka od svaté trojice za sebou – neměli by se už zamyslet? a na závěr – nenechte už toho nýmanda fuchse komentovat – z jeho řečí mě bolí hlava, člověk měl celou dobu dojem, že hrajeme jako mistři světa, skoro bez chyb, neustále dokola stejné, naučené fráze , pseudoodborník, který zamrznul někde před 10,15 lety….

  • Yesyes napsal:

    Klasicky Cepek to posral. Natov, Hubálek, Podhrádský místo Kološ, Sladký a Sýkora. Ten tým by pak vypadal trochu jinak. A to nemluvím o hrozném výkonu Kafky po celou dobu turnaje, už na to bohužel nemá, nechápu že není trochu soudný a dělá ze sebe blbce. Ale asi mu to dělá dobře. Arogantní chování Cepka ani neberu v úvahu. S tímto trenérem můžem být za 4. místo rádi.

  • Petr Lukeš napsal:

    No tak Kafko uz vypadni do duchodu, dneska si to total posral..
    Hraci ze zahranicnich lig potvrdili kvalitu.. Do zahranici by mel jit jeste Curney
    Doza uplne mimo, v Česku mu to staci na mezinarodnim poli nikoliv

  • Petr Lukeš napsal:

    Kolos taky nic moc Sesulka Sykora taky mimo… priste Hubalek a Garcar, obrana by vypadal uplne jinak

  • Lukáš Švajda napsal:

    je potreba dat tymu impuls — vyhodit Cepka

  • Lukáš Švajda napsal:

    Kafka mohl skončit na vrcholu při MS 2014 v 36 letech!! Nevim proc se tam jeste pak sral a Cepek ho zval

  • Bootham napsal:

    Dneska nam to tam proste nepadalo…strelecke stesti jsme si asi vybrali v predeslych zapasek kde jsme byli hodne produktivni a to nas stalo zapas. Svycari dneska rozhodne nebyli lepsi minimalne prvni pulku zapasu jsme je kombinacne prehravali a byla velka skoda ze nam to tam nepadalo a neodskocili jsme jim…takhle jsme museli otacet my a to uz jsi kluci ze Svajcu pohlidali…skoda, sance na placku tu byla.

    • Petr napsal:

      Střelecké „štěstí“ proti slabším soupeřům je povinnost. Proti silnějším už je to horší. Na zakončení je méně času, soupeř napadá, a podle toho zakončení vypadá – je většinou nepřesné. Takže bych to „štěstím“ opravdu nenazýval. To „stěstí“ je totiž v naší hře proti TOP3 chronické.

      • Bootham napsal:

        Dovolim si nesouhlasit…pokud beru zapasy proti Top 3, tak problem vetsinou je, ze si Ty sance ani nevypracujem..souper je proste lepsi…my hrajeme ze zatazene obrany a sanci je pomalu, naproti tomu tady na MS jsme proti Svedum byli minimalne prumerni v promenovani, proti Finsku ktere nas prestrilelo velice nadprumerni a jen proti Svycarsku sla produktivita dolu…my meli skoro 2x tolik strel co Svycari…jen to tam nepadalo…proto si tvrdim rict ze to „stesti“ jsme si asi uz vybrali 🙂

        • Petr napsal:

          My jsme si ty šance dokázali připravit, jen prostě v zakončení chybí ta potřebná přesnost, proto řada střel mimo branku nebo do dobře nachystaného brankáře. Na přesnou střelbu je ale potřeba trocha klidu a prostoru a ty se musí vytvořit kombinací.

          Zaměňuje se tu nedostatečné procento přesné střelby či zakončení za nedostatek „štěstí“. Když z deseti pokusů pětkrát minu branku a čtyřikrát nastřelím brankáře, aniž bych se trefil do některého nepokrytého místa, tak to není nedostatek „štěstí“, ale pouze nepřesná střelba. A ta se dá trénovat. Prosím, aby to nebylo bráno jako kritika, hráči se v tréninku většinou trefí kam chtějí, v zápase pod tlakem a v tempu je to pak o mnoho těžší.

  • Standa napsal:

    Normálně bych hodnotil 4.místo po semifinálovém boji (s takovýmto průběhem) ani kladně, ani záporně. Ovšem z dlouhodobého hlediska hry českého týmu to je výsledek negativní.

    Obrana málo aktivní a důrazná u mantinelů (v porovnání se soupeři z top 3), hra dopředu založená na dlouhém držení míčku na naší polovině, po přechodu na soupeřovu polovinu bez většího tlaku do brány, často však se ztrátou (což je větší problém).

    Vysvětlete mi prosím trenéři repre, jak chceme najít skulinku v soupeřově obraně, když naši obránci po obdržení míče si museli zadriblovat. Mě se líbí myšlenka dlouhého držení míče, ale pohyb míče musí být aktivní, hra by se měla přelévat zleva doprava, oběhnout branku soupeře a klidně zpátky na beka, sťukávání na střed, aby soupeř musel být hodně na středu a otevírala se hra na bocích. Navíc tak soupeř bude muset být více ve střehu a pod tlakem. To naše „pinkání“ vzadu … ostuda.

    Kdyby dokázala každá naše pětice během držení míče dojít do soupeřova rohu a zase zpět na vlastní polovinu aniž by ji to soupeř vzal, tak bych řekl: „Jo, ti ví jak na ně, jsou sebevědomí, jde jen o to, kdy jim dají gól.“ Naše hra taková není.

    Všichni hráči v repre jsou výborní hráči, někteří sice už přestárlí ale pořád výborní. Jejich hra je však, když ne bojácná, tak nesebevědomá a bez drzosti a dravosti.

  • Petr napsal:

    Zprvu jsem se divil nominaci Kafky, pak jsem ale pochopil, že k novicovi Součkovi musí být do tandemu k dispozici brankář se zkušeností z MS. Kdyby nebyl zraněný, jel by určitě Rytych, který takové zkušenosti také má. Nikdo jiný s aktuální formou k dispozici nebyl (Barák chytá málo). Souček zápasy zvládl výborně. Takže jsem se na věc začal dívat z pohledu trenéra. Navíc, Kafka nám zápas o bronz neprohrál.

    • Ruda napsal:

      Nedelal bych ze Soucka hned modlu, par diskutujících uz se o to tady i jinde pokousi. Uplne stejne jako mohl Kafka za tri goly vcera, muze Soucek za rozhodnuti bitvy s Finama. Proste nevidel, prebehl mu hrac tesne před uz leticim mickem, pokazde serie chyb několika spoluhracu na hristi před nim.

      • Petr napsal:

        Souček za ten rozhodující gól s Finskem nemůže. Střela z blízka nad rameno vedle hlavy je nechytatelná. Tam je vždy místo, i když si brankář dobře hlídá bližší tyč. Pokud Souček si sypal po zápase popel na hlavu, tak se neprávem obviňoval.

      • Petr napsal:

        Kafkovi bych vyčetl první gól, za druhý a třetí nemohl. I když to byly střely celkem z dálky, tak je díky výbornému stínění útočníka v brankovišti prostě neviděl. Pokud má brankář správně reagovat, musí vidět střelce a začátek střely, což v těchto případech nebylo. Jinak může jen doufat, že ho to náhodou trefí, protože není v jeho fyzických silách na letící míček reagovat až na poslední chvíli, když už ho teprve vidí. Je potřeba si uvědomit, jakou rychlostí míčky létají.

      • Tomy napsal:

        Souhlasím s tím, z nich nedělat modly…třeba finský nebo švýcarský brankář mi přišli výrazně lepší. Hlavně v tom, že naši golmani podobně jako hráči neumí udržet pozornost stále a nebýt ve správném místě i v situacích, kdy „nic“ nehrozí. Třeba to chytání střel když nevidí, tak je často o tom, že to musí tušit, musí z vývoje na hřišti předpokládat a mít pokrytou tu největší pravděpodobnost…tím třeba zrovna ti zahraniční právě vynikají. Na druhou stranu ale to nelze vnímat jako chyby, protože to se mnohdy opravdu nedá chytat, jen mi přišlo, že ti top brankáři umí být ještě více koncentrovanější a stále v tom správném místě….to že toho polovinu chytnou tak, že je to v podstatě trefí, je právě o tom, že jsou tam, kde je to může nejpravděpodobněji trefit.

        • Petr napsal:

          Je to o tom, že cizí střelci trefí přesně tam, kde zrovna kouká v bráně díra, což se našim ne vždy podaří. Cizí brankáři jsou také zvyklí na agresivnější kontakt v brankovišti.

        • Petr napsal:

          Úroveň hráčů je odrazem kvality ligy, ve které hrají. Naše liga nemá kvalitu severských lig a ve Švýcarsku je řada Skandinávců, kteří úroveň tamní ligy zvedají. Pokud se v lize některé aspekty hry neprojevují.

          Pravda je, Kosonen i Meier chybu neudělali, oproti tomu např. Rehn dostal gól na přední tyč. Je to také o tom, co dovolí obrana a co brankář pak ještě dokáže zachránit, co opravdu chytí nebo co ho jen trefí.

          • Včelka napsal:

            Nase liga (asi) nema tolik tymu a hracu kvalitativne srovnatelnych se spickovymi svedskymi, finskymi nebo svycarskymi tymy.
            Ale pokud vim, tak v nasi repre prece hraji taky „Svedove a Svycari“ Tokoš, Sladky, Tomašík, Jendrišák,Suchanek,Ondrusek, Sebek, Sesulka, Veltšmíd atd.
            Tak v cem je problem na mezinarodni urovni ?

          • Pavel napsal:

            Včelko, to už se tu taky řešilo mnohokrát, vysvětlení je velmi jednoduché. Češi sice v SSL hrají, ale ani jeden z nich není žádným tahounem tamnějších týmu, proto je evidentní, že nemohou konkurovat svým prvním lajnám.

          • jarda napsal:

            Pavle, Jendrišák rozhodně tahoun je.

          • Petr napsal:

            Jeden, byť sebelepší hráč to nezachrání a ani nemůže.

          • jarda napsal:

            Já jen reagoval na tvrzení, že žádný hráč není tahoun. Jeden to samozřejmě nezmění.

          • Petr napsal:

            Až těch hráčů bude venku více a budou tvořit většinu národního týmu, tak to může být lepší. Do té doby budeme odkázáni většinově na výběr naší ligy a ta nemá zatím parametry srovnatelné s ligami v TOP3.

          • Jirka Bareš napsal:

            Jde o to, že kromě těhlech krajánků tam v podstatě jiné ani nemáme a tohle musí jet bez ohledu na aktuální formu a rozpoložení a musíme doufat, že zahrají to nejlepší. Např. Švédové takovýh hráčů s odpuštěním, že to tak musím říci, doslova na*erou kýbl a pokud se třeba někomu nedaří, mají kam sáhnout a na MS jedou nejen hráči, kteří jsou tahouny v top týmech, ale i s nejlepší formou, či co nejvhodnější typy. Že máme pár hráčů venku, z toho jeden je tahoun svého klubu, to je pořád proti ostatním z TOP4 prakticky nic.

          • Jirka Bareš napsal:

            *tihle musí jet

  • Florbal napsal:

    Klasická chyba Cepka – po góle ( daném, nebo obdrženém) jde pětka střídat.
    ¨Švýcaři střídali, Češi ne.

    Při zápase s Finske Cepkova chyba – na poslední střídání dal do hry Matejčíka (nic proti němu nemám, je dobrý), hráč, který seděl celé utkání jde do pole v nejdůležitější chvíli.

    • marpetka napsal:

      Hasiči, tuhle moudrost jste řekl už ve studiu. Já si myslím, že od C.pka to bylo jedno z nejlepších rozhodnutí. Vsadit na žolíka, který byl schopen vystihnout rozehrávku a rozhodnout. Holt to nevyšlo. Salin prostě neměl mít prostor vystřelit. Ale já zas tomu tolik nerozumím.

  • Emirates napsal:

    Já si hlavně myslím, že už by konečně měl někdo přiznat, že vztahy mezi hráči a trenérem jsou na bodu mrazu. Nikdo ho už tam pomalu nerespektuje a mají ho plné zuby. Myslím, že potenciál je v týmu obrovský a řešením by byl zahraniční kvalitní kouč. Cepek byl vynikající hráč, ale bohužel jeho lidksé morální vlastnosti ho limitují v tom, aby byl i dobrý trenér.

    • josef napsal:

      Máme hráče kteří jsou kvalitní a technicky vyspělý.Šedesát procent ůspěchu mužstva je v kolektivních sportem dáno osobností trenéra,jeho umění postavit k sobě hráče kteří si dokáží vyhovět ve hře.O to výraznější je to na mezinárodní úrovni.My prohráváme s „trojkou“ již před odjezdem na velké akce.V „zázemí“ se ví,že osobnostní kvalita trenéra Cepka a jeho psychologie vedení mužstva je podprůměrná.Ale odpovědní ve vedení je hluche a slepe.Včetně jeho asistentů.

  • Odborník napsal:

    Možná je čas se zamyslet na celým dvouletym cyklem a udělat shrnutí: Hrací si trenéra absolutně neváží, ti co to řekli nahlas nehrají, ostatní jen skřípou zubama. Není divu, že v této atmosféře nám vždycky půl kroku chybí. Prohráli jsme všechna utkání s velkou trojkou a produkovali jsme opatrnou a pasivní hru. Do přečíslení jsme chodili pouze ve třech hráčích. Při pokračování tohoto trendu muže být medaile z domácího mistrovství pouze dílem náhody. Přitom silné soupeře můžeme přehrát pouze rychlou kombinační a odvážnou hrou. Ano, ze začátku cyklu budeme chybovat ale do mistrovství se to dá vypilovatl. A tomu musíme uzpůsobit výběr hráčů. S hráči typu Sladký (byť si ho za minulost vážím) to určitě nebude možné. Jestli i s novým trenérem, je otázka pro zodpovědné. Minimálně hluboké zamyšlení pana Cepka je na místě, protože jim prosazovaný styl byl neúspěšný.

    • florbalfanda napsal:

      Myslím že ve výběru je dost hráčů kteří umí hrát úplně jinak a myslím že Pino svým nestylem je držel v defenzivě .

Napsat komentář

*