Madeleine Ellilä slaví branku ještě v dresu Skoghals.
20. 12. 2016 Extraliga žen (26) KOMENTÁŘŮ

PREMIÉRA: Švédská kanonýrka Madeleine Ellilä jde do Vítkovic, jako první zkusí všechny elitní soutěže

 



Tomáš Krásný v pondělí prozradil, že o den později Vítkovice představí náhradu za odcházející Veroniku Enenkelovou s Denisou Ratajovou, a jak slíbil, tak se stalo. Dlužno podotknout, že do Ostravy zlákal po Laumě Visnevske další velký kalibr: švédská útočnice Madeleine Ellilä už vlastní norský a finský ligový titul. V momentě, kdy za Vítkovice nastoupí k soutěžnímu utkání, se navíc stane první ženou, která okusí všechny čtyři elitní soutěže.

Loni Vítkovice musely řešit odchod dlouholeté opory Lenky Kubíčkové do Mory, letos reagují na odchod dvou hráček základní sestavy. A určitě by se nezlobily, kdyby po Laumě Visnevske vytáhly další nečekané eso z rukávu.

Minimálně jedna premiéra se odehraje nejspíše už sedmého ledna, kdy Vítkovice hostí Olomouc. Ellilä se totiž stane vůbec první florbalistkou, která jako hráčka nastoupí ve všech čtyřech elitních ženských soutěžích. Kromě švédských celků Jönköpingu a Karlstadu totiž v sezoně 2010/2011 hrála za finský Classic a v sezonách 2005/2006, 2006/2007, 2008/2009 a 2009/2010 prošla hned čtyřmi kluby ve Švýcarsku.

Rovněž její statistický výčet je pozoruhodný: kromě finského titulu s Classic vlastní také norský primát s celkem Grei/Målløs ze sezony 2011/2012 a je světovou akademickou šampionkou z roku 2008.

Ve švédské SSL odehrála celkem 68 zápasů se zápisem 46 + 14, v Norsku nasbírala v osmnácti duelech 51 bodů za dvaatřicet branek a devatenáct asistencí. Finsko pak opustila s bilancí 21 + 6 v 32 zápasech.

Impozantních statistik si je vědom také Tomáš Krásný. „Podle mě přichází hráčka s životopisem, jaký žádná ze zahraničních posil ještě neměla,“ hodnotí hráčku, která poslední dvě sezony patřila k oporám Karlstadu. „Je to gólová hráčka, která nám pomůže k obhajobě titulu. Jsem nadšen z toho, že sama Madeleine vyvinula velké úsilí k tomu, aby se přestup realizoval,“ řekl nejvyšší muž vítkovického florbalu.

Těší se také trenér Jiří Velecký. „Bude to skvělá inspirace, která, podobně jako jiné zahraniční hráčky ze severských zemí, přinese do týmu a svým spoluhráčkám nové zážitky a zkušenosti,“ řekl pro Florbal.cz.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • ADALBERT napsal:

    no ale je pěkně ošklivá..

  • jenka napsal:

    No fuj! Tak se vyjadřovat o ženě. Navíc je zřejmé, že nejde o modeling, ale o florbal.

    • ADALBERT napsal:

      omlouvám se, nechtěl jsem se nikoho dotknout, jen prostě když se řekne švédka, tak si představím něco jinýho 😀 aspoň bude zase hrát třeba dobrej florbal…to zase neumí skoro žádná česká holka…

  • fany napsal:

    Opět osvědčené PR ze strany vítkovického pisálka. hlavně že to funguje

    • Emirates napsal:

      To víte, dneska je základ vlastnit média. Kdo je má, ten může zajistit, že bude lépe 😀 😀 😀

    • Tomy napsal:

      Přesně nerozumím, co je PR na tom informovat o přestupech? Článků s PR tady pravda nalezneme nepřeberně (a ještě více pak na jiném florbalovém oficiálním webu), ale zrovna ty o přestupech nebo výsledcích bych k nim opravdu neřadil.

      • Taky názor napsal:

        Na tom jiném oficiálním webu si už dokonce ani o těch přestupech nepřečtete…

      • asitak napsal:

        Nechápete ironii? články o vítkovicích píše jeden člověk,glosuje kamarád předseda klubu s kamarádem trenérem. Jiní předsedové nic nekomentujou, ale když je to baví 🙂 být viděn je důležitý

        • Emirates napsal:

          Jo nekomentujou, a proto v článku o návratu pana Procházky na střídačku Chodova je uveden i komentář prezidenta pana Michala Bauera. A navíc, myslím, že fanoušky zajímá i komentář člověka, který se o přestup zasloužil a dojednával ho, nebo snad nezajímá?

  • Ema napsal:

    Kdyby raději vedení zamířilo do vlastních řad a dalo mladým opravdu šanci, o které už mluví několik let. Z odchovanců Vítkovic tam již není téměř nikdo

  • Emirates napsal:

    A kolik má odchovanců třeba Barcelona? Ja myslím že i letos dostaly šanci odchovankyně. Trenér Velecký podle mě doplňuje tým juniorkama citlivě a každý rok průměrně 2 holky do áčka zařadí.

    • Jirka Bareš napsal:

      Jestli zařadí každý rok 2, tak to je dost vysoké číslo a nechápu kolik by kdo chtěl aby se tam objevovalo. Každý, kdo sleduje jakýkoli sport na vysoké úrovni ví, že drtivá většina hráčů při přechodu do dospělé kategorie končí, nebo pokračuje na nižší úrovni na žížeň.

      • Emirates napsal:

        Přesně tak, ještě žádný klub nedosáhl svých úspěchu jen díky odchovancům. To je prostě realita. Mladší holky ve Vítkovicích ví, že šanci má každá, když bude dobře pracovat.

        • Jirka Bareš napsal:

          Ono to na odchovancích klidně stát může, ale z mládeže to vyšším tempem doplňovat nelze a úplně bez „přespolních“ to samozřejmě taky na nejvyšší úrovni nelze. A zrovna na tuhle posilu nemůže snad nikdo říct ani slovo, soudě podle statistik z předchozí kariéry.

    • Realita napsal:

      Ty šance člověk musí brát s odstupem. Je rozdíl dát juniorce šanci v podprůměrném zápase s týmem ze spodu tabulky a v kvalitním zápase s Top 4. Jedna z juniorek hraje výborně, ale přesto (když stahují zápas na 10 holek) dostávají přednost holky bez formy a s tragickými výkony. Jak je to pak má motivovat?

      • Jirka Bareš napsal:

        Já teda neviděl naživo jediný zápas, takže nemohu úplně soudit, ale když tým vede ligu po patnácti zápasech s jednou prohrou a skóre 153:30, tak to pravděpodobně tak tragické nebude (bavíme se předpokládám o Vítkovicích). Navíc se mi zdá, že v dnešní době chce každý všechno hned, jak dlouho pro tu juniorku tahle situace trvá? Dva roky, tři? Jestli je to jen tuhle sezonu a ona to nevydrží, tak nemá v top klubu co dělat, chce to taky trochu trpělivost, předvést, že v klubu odevzdá delší dobu cokoli co je potřeba, třeba hrát míň minut, nebo být připraven na lavičce a ne zahrát pár dobrých zápasů a chtít být oporou co si bude diktovat kolik bude mít v zápase minut;-) A v top klubu to platí dvojnásob. tady ale narážíme na nízkou konkurenci v lize, kdy si mladé hráčky touhle cestou nemusí(a ani nemohou) projít, zvláště mimo týmy první čtyřky a po pár zápasech kdy sedí tak si myslí že se hroutí svět a jak je to hrozně nespravedlivé. Jestli to ale trvá, jak říkám, několik sezon, to už je jiná, tam už by se dal zvažovat třeba přestup.

        • Majster napsal:

          Velmi rozumný pohled….jen ještě dodám. Pokud jsem pochopil, řeč je o juniorce – juniorkách. Proč by věkem juniorky měly mít nějak jasně daná místa v extralize? Mají svoji soutěž, konečně celostátní a jsou prostě ještě juniorky – nejsou to dospělé hráčky. Že dostávají šance i mezi dospělými je v pořádku, ale pořád se bavíme o juniorkách…kdyby měly juniorky hrát v ženách, k čemu by byly juniorské soutěže…

          • Jirka Bareš napsal:

            Mě tam v dnešní době chybí touha, trpělivost, schopnost něco vydržet. Podle mě když někdo chce někde opravdu hrát, tak vydrží klidně několik sezon s menším „icetimem“ a je rád, že v týmu je a ne že si jako junior hraje na hvězdu sotva se letitým oporám nevydaří tři zápasy (a může být i lepší nebo talentovanější, než starší hráči). Pokud se tedy nejedná o superextra talent a dříče typu McDavid v hokeji, takové tady ale, troufám si říci, nemáme a to nejen celosvětové, ale ani v rámci ČR (muže ani ženy).

      • OnTheTop napsal:

        Myslíte tu, kterou pro nevhodné fungování a nedostatečnou kondici a týmový přístup vyšoupli loni z juniorské repre? Tak to by možná naopak stálo za ocenění těch trenérů v klubu, že nad ní nebyla zlomena hůl a dokázali z ní něco udělat, že ty šance dostává a zatím je zvládá soudě dle vašeho názoru.

        • Chytrolín napsal:

          Že vy jste v té repre byli a viděli do toho, proč nejela 🙂 Krom toho nejelo víc holek, které tam patřily (Loudová, Pilíková, Havlíková). A celkově bych být vámi raději nevytahoval loňský repre cyklus. S nejtalentovanějším týmem za poslední roky dokázali „trenéři“ co? Vůbec nic. Jednu výhru za celé MS. To tak hold bývá, když se vybírá podle oblíbenosti u mladé trenérky 😀

      • Tomáš Krásný napsal:

        Pan Bareš to vystihl přesně. V dnešní době si každý myslí, že vše dostane hned a pokud možno bez velkého úsilí. Já jsem se vždy naopak řídil tím, že nic nemůžu dostat zadarmo a vše si poctivě vybudovával. Než jsem se stal advokátem, tak jsem si musel svou pozici získat poctivou a velmi náročnou prací jako koncipient a před tím ještě náročným studiem na VŠ. Proto si vždy rád přečtu o sportovcích, kteří poctivě a trpělivě čekali na svou šanci, neremcali a makali. Nemám však pocit, že by ve Vítkovicích byla nějaká juniorka, která by si myslela, že bez poctivé práce a trpělivosti se může stát pevnou součástí ženského týmu.

  • Jméno (vyžadováno) napsal:

    Napsat o Tomáši Krásném, že je nejvyšší muž vítkovického florbalu je zatraceně dobře skrytý sarkasmus.

  • Chytrolín napsal:

    Celá tahle debata je naprosto zbytečná. Myslím, že trenéři Vítkovic, kteří si své svěřenkyně sledují a tráví s nimi nejvíc času, ohodnotí sami. Ti mají nejlepší rozhled na to, jak makají, jak se mění a kolik svému týmu dávají.

Napsat komentář

*