Mika Kohonen a Klas Pettersson. Foto: innebandymagazinet Mika Kohonen a Klas Pettersson. Foto: innebandymagazinet
11. 1. 2017 Švédsko (0) KOMENTÁŘŮ

První řada tam nahoře… Mika Kohonen věnuje tisícovku zesnulému příteli

 



Světový florbal nemá větší legendu. Mika Kohonen dál hraje švédskou Superligu navzdory tomu, že ho dlouho trápilo zdraví a bojoval i s depresemi. Nyní stojí před milníkem. V historii nejuznávanější ligy světa nasbíral už 998 kanadských bodů. A pokud se mu povede dosáhnout na vysněnou tisícovku, věnuje ji prý svému zesnulému příteli.

Devětatřicetiletý Kohonen toho zažil na florbalových hřištích víc než dost. Ale že by mohl dosáhnout 1000 bodů, tomu prý sám nevěřil. Poprvé se o tom ale bavil ještě v době, kdy hrál za Storvretu, s dlouholetým statistikem a spíkrem týmu z Uppsaly Klasem Petterssonem. Možná právě on vyslovil ze svých úst slovo Kohonen, hlásil všechny jeho góly i asistence. A že jich za krásných časů ve Storvretě bylo…

„Klas mě donutil sledovat Mikovu kariéru ve statistikách. Ještě když tu s námi byl, musela jsem mu slíbit, že budu držet přehled o všech Mikových zápasech a bodech. A když Mika a jeho spoluhráči nesli jeho rakev v kostele v Uppsale, v duchu jsem mu to slíbila ještě jednou,“ přiznává dnes Cecilia Kohonen, manželka florbalové ikony.

Klas Pettersson. Foto: innebandymagazinet

Klas Pettersson. Foto: innebandymagazinet

Klas Pettersson byl dlouhá léta opravdovým florbalovým nadšencem, pečlivě sbíral statistiky a později začal pracovat i pro Švédský florbalový svaz. Byl to klidný a milý člověk, stal se i tiskovým mluvčím národního týmu. Jenže pak přišla krutá zpráva. Lékaři mu v létě roku 2012 objevili nádor na mozku. Klas bojoval, ale o rok později, ve věku 39 let, zemřel. Měl ženu a tři děti.

„Klas byl skvělý, opravdu moc hodný. Prostě člověk, který měl jasno o důležitých věcech a věděl, co znamená přátelství. Bydleli jsme pouhých 300 metrů od sebe. Pamatuji, když jsme vyhráli v roce 2012 Pohár mistrů, přišel za námi na návštěvu. Byl docela unavený, ale i přesto, že mu nebylo dobře, tak jsem cítil, že jsme mu udělali radost,“ vzpomíná na jedno z posledních setkání se svým dávným přítelem Mika Kohonen.

Mika Kohonen. Foto: Per Wiklund

Mika Kohonen. Foto: Per Wiklund

A radost mu chce udělat i tím, že opravdu pokoří hranici 1000 bodů. „Jsem si docela jistý, že pokud se to stane už v utkání proti Mullsjö, bude sedět v první řadě tam nahoře. Jen asi bude trochu zklamaný, že jsem to nestihl ještě v době, kdy žil…,“ dodává hrající florbalová legenda.

Historická tabulka statistik švédské Superligy:
1. Mika Kohonen: 998 bodů (344+654)
2. Hannes Öhman: 783 bodů (476+307)
3. Peder Bodén: 727 bodů (355+372)
4. Niklas Jihde: 722 bodů (422+300)
5. Magnus Svensson: 707 bodů (473+234)

Švédskou florbalovou superligu můžete sledovat na NOVA Sport 1 a 2
Nejbližší přenosy:

Středa 11. ledna: Falun – Dalen (18:30)
Čtvrtek 12. ledna: Warberg – Linköping (19:00)
Sobota 14. ledna: Falun – Warberg (17:00)
Neděle 15. ledna: Dalen – Växjö (16:00)


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*