Florbalistky Jičína už mohou být součástí elitní osmičky. Foto: FBK Jičín
28. 2. 2017 Extraliga žen (3) KOMENTÁŘŮ

MOMENTY EXTRALIGY: Úspěchy, zklamání, milníky. Nejvyšší soutěž žen nenudila

 



Nejvyšší ženská soutěž má za sebou jednu z nejzajímavějších základních částí v posledních letech. Až do posledního hracího kola bylo o co hrát, její vítězky získaly dosud nejvyšší počet bodů, poprvé se do play off dostal Jičín, zaujal projekt spolupráce Bohemians s ELITE. Bylo tohoto zkrátka hodně a Florbal.cz se pokusil vybrat nejzajímavější moment každého kola.

1. kolo – Zápas pod smutným nebem pro Bohemians
O spolupráci Bohemians s ELITE se toho už před sezonou napsalo hodně, prakticky ve chvíli, kdy vešla ve známost, se stala předmětem horečných diskusí. Jedni projektu fandili, druzí apelovali na obcházení soutěžního řádu. Každopádně první utkání ukázalo, že pro Bohemians se skutečně může jednat o cestu zpět mezi absolutní špičku: pod širým nebem totiž klokanky porazily Chodov 7:6 v prodloužení.

2. kolo – Novicky z Panthers zapisují po dvou kolech pět bodů
Od pražského celku Panthers se toho před sezonou čekalo poměrně dost. První ligu si poměrně jasně podmanil, před startem sezony se mu navíc povedlo udržet opory a navíc získal brankářku Kristýnu Horňákovou. Naděje potvrdil také v prvních dvou kolech, ve kterých si za dvě výhry nad Vinohrady a ELITE zapsal pět bodů.

3. kolo – Jičín poprvé vystrčil drápy, Žůrková ale nebodovala
Dnes si to již můžeme říci s jistotou, ale právě ve třetím kole Jičín poprvé ukázal, že by mohl zaútočit na play off, když porazil Židenice 4:2. Druhou věcí, která je ohledně Jičína poměrně jistá, je fakt, že se po celou sezonu mohl opřít o Gabrielu Žůrkovou, která nad všemi spoluhráčkami čněla a nakonec se alespoň na chvíli dokonce vrátila do reprezentace. V tomto utkání ale paradoxně nebodovala.

4. kolo – Ostrava nejblíže, ale stejně daleko
Ostravské FBC skončilo na pátém místě extraligové tabulky s dosti pozoruhodnou bilancí: za celých 22 zápasů neztratilo ani bod s hůře postaveným celkem v konečné tabulce, ale také nezískalo ani bod s týmem postaveným lépe. Nejblíže byla Ostrava na domácím hřišti v rámci 4. kola, kdy podlehla Bohemians 5:6.

5. kolo – Rekordních osm bodů Denisy Billé
Trápící se Židenice přijely na Jižní Město odehrát duel s Herbadentem a nechytly se ani proti pražskému favoritovi. Na prohře 2:12 se navíc hned osmi body podílela Denisa Billá, což je nejvyšší produkce zaznamenaná jednou hráčkou v jednom utkání v této základní části.

6. kolo – Konec vítkovické série v čase 227:30
V šestém kole skončila pozoruhodná série Vítkovic bez inkasované branky. Ostravanky, pro které to bylo čtvrté utkání ročníku kvůli účasti na Champions Cupu, inkasovaly proti Olomouci z hole Aleny Sklenářové po 227 minutách a třiceti sekundách navrch. Unikátní je také fakt, že sérii, která se začala psát už v Superfinále 2016 pomohly natáhnout hned čtyři brankářky: Lauma Visnevska, Lenka Kubíčková, Šárka Vávrová a Dagmar Velčovská.

7. kolo – Gólové hody
Ne, sedmé kolo letošního ročníku extraligy žen opravdu nebylo určeno fanouškům defenzivního florbalu. Vítězky hned čtyř duelů nastřílely deset a více branek, přičemž Židenicím k této metě chyběla jedna branka, ELITE pak dvě.

8. kolo – První vyhrání z kapsy vyhání, zato Jičín jede
Židenice sice v minulém kole bodovaly s Vinohrady, jenže následně doma podléhají Panthers a je třeba si přiznat, že tým trenérky Petry Prouzové je v krizi. To neplatí o florbalistkách Jičína. Ty vítězí s ELITE a zapisují další tři body do bitvy o vyřazovací část soutěže.

9. kolo – Šok v Židenicích
Když chcete přijet tramvají na halu v brněnské Vodově ulici, tak vystupujete na zastávce Červinkova. Červenaly se také dost možná hráčky Vítkovic, které v devátém kole Židenicím senzačně podlehly 1:5, o což se zasloužila především Kamila Pravcová.

10. kolo – Sváteční bitva pro Herbadent, další zářez Jičína
Desáté kolo se hrálo 17. listopadu a přineslo bitvu o Prahu 11 mezi Herbadentem a Chodovem. Úspěšnější byly hráčky pod taktovkou trenérky Markéty Šteglové, které zvítězily 5:3. Další tři body si pak připsal Jičín za výhru v derby s Libercem.

11. kolo – Jediná výhra Vinohrad
Pražské Vinohrady skončily se ziskem čtyř bodů beznadějně poslední v základní části. Jedinou výhru si připsaly nad do té doby konzistentním Jičínem, který na domácí palubovce porazily poměrem 5:4. Bez zajímavosti není, že Andrea Satýnková se zápisem 2 + 2 podílela na všech brankách Jičína.

12. kolo – A zase Ti Bohemians! Tentokrát to odnesl Herbadent
Vítkovice ovládly základní část s osmibodovým náskokem a příčinu musíme hledat také u Bohemians. Zelenobílý tým totiž ve dvanáctém kole sebral body také Herbadentu, který porazil 7:5, pouze na Vítkovice si z elitních tří týmů nepřišel. Není bez zajímavosti, že hráčky trenéra Pavla Krbce po první části prohrávaly 0:3.

13. kolo – Vítkovice berou Herbadentu šest bodů během týdne
Účast Vítkovic na Champions Cupu, následný los soutěže a volné televizní okénko. To jsou hlavní důvody toho, proč se velcí rivalové utkali na přelomu listopadu a prosince dvakrát v jednom týdnu a pokaždé zvítězily Vítkovice. Právě po druhém vítězném utkání se začalo nahlas mluvit o tom, že Ostravanky zvítězí v základní části.

14. kolo – Olomouc žije, sedm zdravých hráček skolilo Vinohrady
Florbalistky Olomouce se netajily vysokými ambicemi, před koncem roku ale začínalo být zřejmé, že je o ně čeká opravdu tuhý boj. Pomohly si třemi body proti Vinohradům. Po utkání zaujal trenér Petr Dadej, který při hodnocení zápasu uvedl, že ze čtrnácti hráček měl pouze sedm zdravých.

15. kolo – Dvanáct branek za třetinu
Další zápis pro Vítkovice. Tentokráte se v Jičíně prezentovaly dvanácti brankami v jedné třetině a celkovou výhrou 19:1. Nepodařilo se nám v doložených zápasech najít, že by nějaký tým skóroval za dvacet minut vícekrát.

16. kolo – Klíčové tři body pro Liberec
S příchodem nového roku začalo být zřejmé, že o poslední postupové pozice do play off to bude pořádná bitva. Z tohoto pohledu získal Liberec klíčové body právě za výhru 4:3 v Židenicích a také díky nim si mohl jako první ze čtveřice zápolících týmů odškrtnout – splněno.

17. kolo – Ellilä je první na světě
Dlouho se předpokládalo, že Tomáše Sladkého napodobí mezi ženami rovněž Češka a naše republika tak bude mít oba primáty pro florbalisty, kteří jako první okusili všechny čtyři elitní soutěže. Tyto plány ale ukončila švédská útočnice Madeleine Ellilä, která v 17. kole nastoupila jako hráčka Vítkovic proti ELITE a stala se první ženou, která to dokázala. Svůj debut okořenila třemi body.

18. kolo – Jičín šokuje Bohemians
Po výhře Židenic nad Vítkovicemi přichází další šok: Jičín doma po nájezdech poráží Bohemians! Fanoušci bouřlivě slaví, konkurenti v honbě za – nyní již to šlo jasně říci – třemi místy v play off mají logicky vrásky na čele. Na tohle budou u lesa Řáholce vzpomínat.

19. kolo – Jičínský kolaps využívá ELITE
Po reprezentační pauze se bitva o play off rozhořela naplno a nebyla nouze o překvapení. Po výhře nad Bohemians se o zápletku postaral Jičín, který trestuhodně přišel o utkání s ELITE. Po dvou třetinách vedl 4:2, jenže v poslední periodě sedmkrát inkasoval a odchází poražen 9:4. Komplikace to byla především pro Židenice.

Následující řádky ovlivňuje fakt, že 22. kolo se hrálo jako vložené, také před 20. a 21. kolem, pozn. aut.

20. kolo – Brno zvedá rukavici a odpovídá třemi body proti Bohemians
Tři body ELITE proti Jičínu poslaly Židenice do nepříjemné situace. Stále měly v kapse domácí utkání s tímto soupeřem a mohly kalkulovat s faktem, že Ostrava ještě o body proti hůře postavenému celku nepřišla, ale nutně potřebovaly bodovat. Nakonec si z Prahy odvezly všechny body za výhru 5:2.

22. kolo – ELITE nevyužívá šanci, posílá Jičín do play off!
Ve dvacátém kole složil Jičín úspěšný reparát proti Vinohradům a po výhře 7:0 byl premiérovému play off opravdu blízko. Jistotu mu den před posledním utkáním s Libercem dala prohra ELITE 2:14 s Ostravou.

21. kolo – Dva zvraty a sláva v Brně
Poslední zápasy základní části proti sobě svedly v přímém boji o postup do play off nejprve Židenice s ELITE a ve druhém případě si to stylově o druhé místo rozdaly celky Chodova a Herbadentu. Oba zápasy nabídly velké zvraty, po kterých se nakonec radovaly florbalistky Židenic a Chodova.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Michel napsal:

    Redakce FLORBAL.cz má velice oblíbené jedno slovo.
    Tím slovem je ŠOK ! Co chvíli tady někdo někoho šokuje 😀
    Židenice předvedly dvě velmi zajímavá překvapení v sezóně. Nemusí hned někoho šokovat 😀

    Šok v Židenicích
    Jičín šokuje Bohemians 😀

    • Alfred napsal:

      Máte velkou potřebu psát, ale nemáte o čem?

      Kdyby florbal.cz měl všechny články pouze s takto „závažnými“ prohřešky, tak bude tím nejlepším zpravodajským webem v doméně cz.

  • Martin Petrgál napsal:

    Fajn článek, pěkný průvodce sezónou z pohledu FBK Jičín

Napsat komentář

*