Jakub Robenek se nebál otevřené kritiky. Foto: Ladislav Káňa - fbcostrava.cz
10. 3. 2017 Extraliga žen (23) KOMENTÁŘŮ

Stylem rozhodování jdeme proti mezinárodnímu trendu, říká Robenek. Sérii chce vrátit do Prahy

 



Tentokrát na jeho hráčky nepadla volba Vítkovic, a tak se kouč Jakub Robenek mohl s ženami FBC Ostrava připravovat na čtvrtfinálovou sérii s Bohemians. Po úvodních dvou utkáních je stav 2:0 pro Pražanky, především první utkání se Ostravankám hrubě nepovedlo. Jejich kouč je v rozhovoru kritizuje, nabízí prostory ke zlepšení a zamýšlí se také nad současným trendem řízení hry v nejvyšší ženské soutěži.

Začněme od začátku: ve čtvrtfinále se neutkáváte s Vítkovicemi. Jaká byla bezprostřední reakce, když jste tento pro vás jistě pozitivní fakt zjistili?
„Reakce byla samozřejmě pozitivní. Na druhou stranu to pro nás rozhodně nebyl takový šok jako pro média a další florbalovou veřejnost. Věděli jsme, že ta možnost existuje, a pochopitelně jsme nakonec byli rádi, že zažijeme něco jiného než minulé sezony.“

Na druhou stranu první utkání s Bohemians jste nezvládli a prohráli vysokým rozdílem. Co se stalo?
„Přemotivovanost, nezkušenost, špatné individuální výkony. Chtěli jsme být všude a nebyli jsme nikde. Z toho pramenily laciné chyby, zbytečné fauly a vyloučení. Na Naše poměry jsme měli i hrozně málo šancí a zápas nám celkově vůbec nevyšel, což je v play off trestuhodné.“

Napříč florbalovým spektrem jsem slyšel také názor, že hráčky Ostravy paradoxně nakonec v prvním neustály právě fakt, že nehrají s Vítkovicemi. Je to něco, co považuješ za relevantní?
„Logicky jsme cítili větší šanci. Už jsme nebyli v pozici, kdy můžeme jen překvapit. Sami jsme od sebe měli velké očekávání a možná to na nás dopadlo víc, než jsme čekali.“

Jak jsi pracoval s týmem během pauzy mezi prvním a druhým zápasem?
„V sobotu jsme se šli už jen dobře najíst a aspoň trochu vyčistit hlavy. V neděli jsme si ukázali důležité věci na videu a řekli si pár věcí od srdce. Naštěstí to zabralo a předvedli jsme daleko lepší výkon.“

Do druhého utkání jste nakonec vstoupili poměrně dobře a chvíli jste dokonce vedli. Jak na první prohru reagovaly samotné hráčky?
„Všichni jsme věděli, že jsme předvedli jeden z nejhorších výkonů v sezoně. Na druhou stranu to byla jedna prohraná bitva ve válce, která stále pokračuje, a tak myšlenky všech vedly k tomu, abychom byli v neděli úspěšní.“

Nelze si nevšimnout vysokého počtu vyloučených na vaší straně. V neděli jste měli dvě vyloučené hráčky v posledních deseti minutách, kdy jste potřebovali vyrovnat, a sám jsi poté kritizoval způsob vedení utkání. Chceš to rozvést?
„Tohle je téma na samostatný rozhovor. My jsme opravdu hráli tak hloupě, že drtivá většina vyloučení byla naprosto adekvátní. Nedělní zápas byl ale bohužel z pozice rozhodčích těžce nezvládnutý. Obvykle po zhlédnutí videa názor často měním. Tentokrát mě bohužel video ještě více utvrdilo v mém původním pocitu. Stejně jako hráči nebo trenéři mají i rozhodčí právo na chyby, což všichni musíme respektovat. Nicméně by to nemělo zacházet do podobných extrémů jako v neděli. Poměr vyloučení 6:0 ve vyrovnaném zápase play off jako byl tento, to opravdu není v pořádku.

V komentáři jsem ale narážel na jinou věc. Unie i samotní rozhodčí by si rychle měli uvědomit, že způsob vedení zápasů z velké části ovlivňuje vývoj hráčů a hráček a jejich připravenost na mezinárodní úroveň. Často je ze zápasů stylem jeho vedení udělán bezkontaktní sport, kde se nepískají fauly holí, ale i sebemenší souboj tělem je faul. Stručně řečeno v tomto jdeme proti mezinárodnímu trendu, a to mi opravdu nedává smysl. Bohužel v tomto směru navíc poslední dobou zaznamenávám spíš negativní vývoj. Výkony jednotlivých párů jsou navíc tak rozdílné, že sami hráči i trenéři musí mít guláš v tom, co se smí a co ne.“

Faktem je, že ve hře 5 proti 5 jste byli výsledkově lepší. Je to příslib před ostravskými odvetami?
„Určitě ano. Na druhou stranu herní projev byl pořád za očekáváním a máme i ve hře 5 na 5 velký prostor pro zlepšení. Jednoznačně potřebujeme zlepšit disciplínu a víkendový cíl je jasný: chceme sérii vrátit do Prahy za stavu 2:2.“


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Zkrátka prasata napsal:

    Trenér, který neustále jen brečí, stěžuje si, jak jsou všichni okolo nespravedliví, prská okolo sebe a jeho ego byste zahlédli až z Prahy. Jednoduché – kdybyste nehráli jako hovada, tak byste třeba nebyli vylučovaní 🙂 A když se zeptáte kterékoli extraligové hráčky, který tým hraje nejhnusněji a nejzákeřněji, všechny řeknou FBC. Zamysli se nejdřív nad svým týmem, než začneš rozhazovat rukama. TVRDOST – ano, ZÁKEŘNOST – ne!

    • Albín napsal:

      Kdyby jsi se raději podepsal 🙂

    • Luděk napsal:

      Mě je celkem jedno, co si o Ostravě myslí ostatní hráčky a jestli dopadla jako nejtrestanější tým. Většinu vyloučení si v zápasech s Bohemkou zasloužila.

      Pokud rozhodčí naprosto přehlížejí jednoznačné dvojkové fauly Bohemians florbalkou, nemá to se tvrdostí Ostravy nic společného.

      Po sérii sem rád dám videosestřih situací, o kterých mluvím. Dokud se hraje, lepší je věnovat čas florbalu a né rozhodčím.

      • Minie napsal:

        Zajimave,ze tymy a hracky tymu,ktere objizdi pohary,mezistatni akce a reprezentacni zapasy na rozhodci nijak extra nehorekuji (kdyz uz tak spis nad kvalitou souteze), ale FBC ma stale nejaky problem,at uz vulgarismy nebo zakernosti (nejake CK a petky v poslednich letech padly). Ale samozrejme vinik je vsude okolo:)

    • Robenek-uplakánek napsal:

      Mistr světa, který neustálé brečí na rozhodčí..ani není třeba zde rozepisovat jakej je to typ člověk, každý si o něm sám udělá názor, jakej je to pacient a vyptalanec zároveň. Ale trenérské zkušenosti má nesmírné, tak to musí být dobrej kouč!

  • Roman Berbr napsal:

    Probém, je že se dlouhodobě nepracuje s rozhodčíma. Některý se rychle povýší na nejvyšší licenci , aniž by na to měli. Viz na dvě nejmenované slečny, které mají blízko k pohlavárům v unii. Ale pískat by mohly, tak odjezdy vlaků. A tím, že se celkově s rozhodčíma nepracuje. Je to pozůstatek „skvělé práce“ předchozí Komise rozhodčích. Kdy delegáty na nejvyší urovni dělají lidi co sami v životě nedrželi píšťalku v ruce.
    A v neposlední řadě je to nezájem unie o ženský florbal jako celek. Kdy zápasy 1.ligy žen, řídí rozhodčí licence F a nebo jen protekční rozhodčí, který lezou do jistých míst sekretářům regionu.

    • NecoJsemOtomSlysel napsal:

      Ty dvě slečny mají blízko pohlavárům? A jak moc blízko?
      Když jsme u delegátů, zeptejme se třeba bratrů Bartoškových, Marků Nováčků, Ondrů Sýkorů, Oskarů Nováků, Janečků, Sekaninů, Vidlařů, Škaloudů, Chvostů, Vápeníků, Neuwirthů, Kadleců, Kulhánků, Stanovských, Mašurků, Mandů, Turayů, Fuchsů a Trnavských proč nepokračují jako delegáti? Někdo do toho dává srdíčko, ale ze srdíčka může mít člověk dobrý pocit, jak přijdou rodiny, těžší zaměstnání, se to srdíčko musí zákonitě přemístit jinam. A můžeme být rádí, že holky mají zájem pískat holky a že někteří dřívejší rozhodčí delegují alespoň na regionech nebou jsou trenéři mládeže.

  • Joe napsal:

    Tak zrovna FBC a jejich trener maji nepochybne mnoho mezinarodnich zkusenosti a prehrsel takovych zapasu…

    • Michal napsal:

      Na to stačí pár zápasů vidět… nejlépe naživo a ten „trend“ je naprosto jasný. Není třeba být kapitán v repre, aby to bylo možné poznat.

    • Reakce napsal:

      Jestli se nepletu, tak ne jedna z hráček FBC zkušenosti z reprezentace má, byť je to jen ta juniorská. Jména si asi každý dohledá sám z nominací na akce za poslední 2 roky.

  • Joe napsal:

    Jo tak juniorska kategorie,to je ovsem jina…

  • hmmm napsal:

    Moc to tu řešíte…vždyť jde jen o snahu před rozhodujícím třetím zápasem vytvořit tlak na rozhodčí, aby šly trochu domácím na ruku a občas jim něco odpustily…žádný sudí si po tomhle nedovolí podobný počet trestů jako v pražských utkáních, i kdyby to tak mělo dle pravidel být….nic víc dalšího bych v tom nehledal.

  • Sparťan "12" napsal:

    Souhlasím se slovy (nejen teda v nejvyšší soutěži žen):

    „Často je ze zápasů stylem jeho vedení udělán bezkontaktní sport, kde se nepískají fauly holí, ale i sebemenší souboj tělem je faul. Stručně řečeno v tomto jdeme proti mezinárodnímu trendu, a to mi opravdu nedává smysl.“

    Bohužel to zaznělo z úst trenéra a hráče zároveň, který se chová na hřišti téměř naopak, což samozřejmě dané prohlášení v jeho podání snižuje … ale obecně musím souhlasit, že to bohužel platí a správný cit v daném rozhodování má takový počet rozhodcovských párů v ČR, že by je člověk spočítal na prstech jedné ruky … Je pro ně jednodušší držet se trendu – raději budu pískat více, než bych si utkání komplikoval a svůj cit si tříbil …

  • CotoKdoto napsal:

    Ostravský trenér je kapitola sama o sobě. Ubrečenější v extralize snad už nikdo ani víc není. Snad ten jeho „super kádr“ v neděli vyletí a bude na pár měsícu od něj opět klid.

  • asitak napsal:

    Hrajou jako prasata, proto si je Vítkovice nevybraly, chtěly sérii ve zdraví přežít, viz poslední derby

  • florbalový fanda napsal:

    Nedělejte z florbalu bezkontaktní sport! To, že polovina hráček FBC nedisponuje technickýma kudrlinkama a logicky tedy musí hrát trochu do těla vypovídá o tom, v jakém stavu momentálně ženská extraliga je. Bijící do očí je, že si týmy elitní trojky přetáhnou všechny technicky kvalitní hráčky a potom brečí, že nemají v české extralize konkurenci. Jakmile na sobě začne některý z týmů pracovat i jiným způsobem, hned je to špatně. Jistě, riziko, že některý ze zákroků bude za hranami pravidel je vždycky. Ale od toho tu jsou rozhodčí, aby to posoudili (a v tom je ten problém).

    Robenek tento tým vytáhl z úplného spodu tabulky během pár let, a žádné hráčky z ženské repre k tomu přetahovat nepotřeboval… Přeju holkám hodně štěstí a pevné nervy.

  • Alice Tegrtová napsal:

    Duo Robenek by se melo zamyslet, ok mlade pusky maji skvele, ale za jakou cenu, ze nektere z nich radeji ukonci karieru a nebo jdou jinam, ani jeden z Robenku si neumi priznat chybu a oni vsechno vedi nejlip. Zamette si pred svym prahem, panove! Mate hracky, ktery maji potencial a ktere by zaslouzily nove vedeni…ideologie a vedeni FBC by zaslouzilo zmenu.

    • Jan Pospíšil napsal:

      A které hráčky to jsou, které končí s kariérou anebo jdou jinam? Nějaká konkrétní jména?

      Před pár lety hrály ženy FBC baráž o extraligu… a za několik málo sezón pod vedením Kuby Robenka hrají jednoznačné TOP5 v extralize a začínají se dotahovat na TOP4.

      Znáte jiné trenéry v historii českého ženského florbalu, kteří by svůj tým dovedly z úplného dna mezi nejlepší týmy v ČR?

      A jaký vůbec dává smysl věta, že trenéři „mají mladé pušky skvělé, ale za cenu toho, že některé z nich raději končí kariéru“ – celá ta věta je nesmysl, není? 😀 😀 😀 Někdo může být skvělá hráčka za cenu toho, že raději skončí nebo jde jinam??? Nesmysl.

Napsat komentář

*