Barbora Zabavská v zápase s Vinohrady. Foto: Otakar Prášek. Barbora Zabavská v zápase s Vinohrady. Foto: Otakar Prášek.
30. 3. 2017 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Rozhodně jsem to takhle neplánovala, říká o své gólové akci hrdinka Herbadentu Bára Zabavská

 



V semifinále ženské extraligy mezi Chodovem a Herbadentem zatím podle očekávání rozhoduje každý gól. V prvním zápase Chodov po fantastickém obratu zvítězil 7:6, druhý získal jeho soupeř poměrem 4:3. Srovnání série přitom zajistil až 21 vteřin před koncem základní hrací doby gól mladé Barbory Zabavské.

Herbadent má Chodovu co vracet. Loni kvůli zraněním prořídlý kádr Markéty Šteglové Chodovu v semifinále podlehl jasně 0:4 na zápasy. Letos v posledním kole základní části navíc po prohře s rivalem z Jižního Města přišel o druhé místo v tabulce.

Podle nedělní hrdinky ale nedávný nezdar na sebevědomí týmu žádné stopy nezanechal. „Ten zápas byl velmi vyrovnaný. A kdybychom nevypustily třetí třetinu, mohl dopadnout úplně jinak. Takže jsme se z toho mohly jedině poučit,“ říká Zabavská.

Otázkou ovšem je, nakolik se hráčkám „Tigers“ podařilo vzít si ponaučení k srdci. V úvodním utkání série totiž ve druhé polovině zápasu prohospodařily dokonce čtyřgólový náskok! Po obratu Chodova z 1:5 na 7:5 stihla Denisa Billá z trestného střílení už jen snížit a první bod putoval za partou trenérky Michaely Marešové.

„Ani nevím, co se stalo. Myslím, že jsme se v tu chvíli přestaly soustředit a myslely jsme si, že se to už dohraje samo,“ přiznává Zabavská. „Ale v takových zápasech se může stát všechno, a proto musíme být na 100% koncentrované celý zápas za jakéhokoliv stavu,“ uvědomuje si.

Bývalá juniorská reprezentantka přišla do Herbadentu před sezonou ze sestupujícího Tatranu, kterému formou střídavého startu pomáhá k návratu do nejvyšší soutěže. Zkušeností z extraligového play off však v týmu, který se poslední roky trápil, moc nenabrala.

„Vlastně jsem už jednou play off hrála, 3 roky zpátky právě proti Herbadentu. Ale jelikož tam byl vítěz celkem jasný, tak jsem nervózní určitě nebyla,“ připomíná sérii čtvrtfinále z roku 2014, kterou její tehdejší tým prohrál hladce 0:4.

„Před startem této série jsem trochu nervózní byla, jelikož v těchto zápasech může každá chyba rozhodnout. Nesmím se tím ale nechat rozhodit a pořád se soustředit,“ říká. Na začátku sezony si navíc musela zvyknout na nový post v obraně, kam ji trenérky zařadily navzdory tomu, že ve své dosavadní kariéře nastupovala v útoku.

I v neděli každopádně Herbadent ztratil vedení, po šťastné dorážce Magdaleny Pláškové byl stav čtyři minuty před koncem 3:3. „Ve chvíli, kdy Chodov vyrovnal, bylo opět znát, že jsme nervózní. Já osobně jsem do každého střídání šla hlavně s tím, abych neudělala chybu. Ale když jsem šla na hřiště to poslední střídání, řekla jsem si, že nemá cenu být nervózní a že musím hrát hlavně sebevědomě,“ popisuje.

A to splnila naprosto ukázkově. Ačkoliv byla na hřišti hvězdná první řada chodovských „lvic“, předvedla Zabavská v samotném závěru akci, jejíž záznamy by v případě větší popularity florbalu nepochybně obletěly celý svět. Poté, co si tělem zpracovala vysoký míček, utekla Magdaleně Pláškové a Tereze Urbánkové, oběhla i další reprezentantku Terezu Syslovou a přízemní střelou k tyči překonala Kristýnu Provázkovou v brance soupeře.

„Rozhodně jsem to takhle udělat neplánovala,“ přiznává se. „Prostě jsem se rozběhla, a když mě nikdo nebránil, tak jsem běžela co nejdál, vystřelila a doufala, že to tam spadne. Naštěstí se tak stalo,“ povídá šťastná střelkyně, která si za rozhodující gól připsala vůbec první bod v extraligových vyřazovacích bojích v kariéře.

21letá dívka tak de facto zachránila Herbadentu sezonu – ze stavu 0:2 na zápasy by se Tygřice vyhrabávaly jen těžko. Takhle je však série vyrovnaná a Herbadent bude mít o víkendu ve společné domácí hale obou týmů výhodu pořadatelství dvou duelů. „Půjdeme do nich s tím, že chceme oba vyhrát. Určitě to nebude jednoduché, proto do toho musíme dát úplně vše a poučit se z chyb z minulých zápasů,“ prohlašuje odhodlaně Barbora Zabavská.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*