Ústí vyrovnalo finálovou sérii s brněnským Hattrickem. Na snímku bekhendový blafák Viktora Kopeckého. FOTO: Martin Harmach, Český florbal.
10. 4. 2017 1. liga (0) KOMENTÁŘŮ

Fridrichovo Znojmo dělí jediná výhra od Superligy, Ústí nájezdový reparát složilo

 



Znojmo, Česká Lípa, Ústí anebo Hattrick Brno. Dva z netradičně čtyř finalistů první ligy si zajistí přímý postup do Superligy, na poražené čeká baráž. Nejblíže k postupu do nejlepší domácí ligy má v tuto chvíli Znojmo s legendárním Milanem Fridrichem. Klub z Jihomoravského kraje dvakrát porazil Českou Lípu a o stupeň výš se může vyhoupnout už příští víkend při pokračování na severu Čech. Ve druhé sérii oba zápasy rozhodovaly až nájezdy, v prvním duelu měl štěstí Hattrick Brno, v nedělní odvetě slavilo Ústí. V lize vedle toho po výhře v play down setrvá Litvínov.

Znojmo je účastníkem první ligy dlouhou řadu let. Tým kdysi okusil Superligu, tehdy ještě extraligu, v sezonách 2008/09 a 2009/10. Od té doby ale celek z jihu Moravy hraje „pouze“ druhou nejvyšší soutěž.

To by se však mohlo brzy měnit. Znojmo totiž prožívá skvělý ročník. Mužstvu sice Ústí sebralo na poslední chvíli o pouhý bod vítězství v základní části, tým s bývalým reprezentačním kapitánem a současným asistentem národního celku Milanem Fridrichem ale postoupil přes Black Angels snadno do finále.

V něm znojemští florbalisté ovládli oba domácí zápasy po výsledcích 7:2 a 5:2. Bodově v nich bylo nejaktivnější trio Tomáš Kucharič (šest bodů), Jan Rakušan (pět bodů) a už zmíněný matador Milan Fridrich (čtyři body).

V této finálové sérii, možná více než v druhém případě, je ale nesmírně důležitým faktorem domácí prostředí. Jak znojemští fanoušci, tak i příznivci České Lípy jsou pověstní velkou a hlasitou podporou svých týmů. Na domácí florbalisty se ve Znojmě přišlo podívat na první klání 603 diváků, druhý den dorazilo příznivců 587. O nabitou atmosféru jistě nebude nouze ani v České Lípě.

FOTO: facebook Florbal Znojmo.

Znojmo čeká v České Lípě poslední, ale o to těžší poslední krok. FOTO: Facebook Florbal Znojmo.

O tom, že to hráči jihomoravského celku na severu republiky nebudou mít nijak příjemné, svědčí i slova nejproduktivnějšího českolipského hráče série Dominika Jansy: Velká výhoda této série je určitě domácí prostředí, což se ukázalo už v základní části.“

Hosté ze Znojma mohou v České Lípě v nejkratším možném čase přepsat statistiky a potřetí v historii klubu postoupit do nejvyšší české soutěže. Více prozradí už příští víkend.

Druhá série je o poznání vyrovnanější. Obě dvě klání série Ústí a Hattricku Brno totiž zpestřily závěrečné nájezdy.

V Brně se florbal na nejvyšší úrovni již hraje, odnepaměti tomu tak je ale díky městským rivalům Bulldogs. To ústečtí florbaloví pamětníci na domácí palubovce extraligu pamatují, tehdy ještě Slavie Ústí nad Labem hrávala nejlepší ligu na začátku nového tisíciletí mezi lety 2000 až 2004.

V sezoně 2013/14 se nicméně ústecký florbal sjednotil pod jednu střechu a do té doby konkurenční Viktorie právě se Slavií vytvořily tým s názvem Florbal Ústí. Mužstvo od té doby tvoří jednoho z nejsilnějších prvoligových účastníků a s mladým týmem převážně odchovanců pomýšlí na vyšší metu.

Série ale, jak už padlo, opravdu nemůže být vyrovnanější. První zápas v ústecké Slunetě musely rozhodnout až nájezdy. V nich hledali domácí skuliny v brance Filipa Kejíka marně. Naopak dva florbalisté Hattricku Jaroslav Řeháček a Jan Grábl svými forhendovými blafáky nachytali Víta Skalu a rozhodli o první výhře Brna 6:5 v sérii.

FOTO: Facebook Bivoj Litvnínov.

Bivoj bude i v příští sezoně prvoligový. FOTO: Facebook Bivoj Litvnínov.

O den později byl po základní hrací době stav opět 5:5. Za hosty se po elegantním provedení do forehandu prosadil Jan Kolajta. Za domácí mezírku mezi Kejíkovy betony sice nenašla superligová posila Martin Pražan, další ústečtí hráči, konkrétně Mikuláš Krbec, kapitán David Stummer a Viktor Kopecký, své pokusy za záda brněnského brankáře ale dostali.

Ústí vyrovnalo sérii a o Velikonocích zjistí, jak horká je brněnská půda.

Minulý rok sestoupili ze Superligy, další pád je ale nečeká. To platí pro florbalisty Bivoje Litvnínov, kteří v play down porazili Spartak Pelhřimov a zahrají si první ligu i v další sezoně. Tým z Vysočiny naopak čeká baráž s jedním z týmů Národní ligy.

VÝSLEDKY FINÁLE PLAY OFF PRVNÍ LIGY:

SÉRIE ústí – hattrick brno

1. zápas

Ústí – Hattrick Brno 5:6 po nájezdech (2:2, 3:1, 0:2 – 0:0)
Branky:
3. Kolstrunk, 5. Stummer, 26. Stibor, 27. Kužel, 28. Medek – 3. Grábl, 6. a 54. Houbal, 33. a 47. Brom, rozhodující nájezd Jaroslav Řeháček. Diváci: 440. Stav série: 0:1.

2. zápas

Ústí – Hattrick Brno 6:5 po nájezdech (2:3, 1:1, 2:1 – 0:0)
Branky:
6. a 29. Täuber, 9. a 44. Kolstrunk, 52. Horák, rozhodující nájezd Stummer – 17. Brom, 17. Hauser, 20. a 58. Kolajta, 30. Houbal. Diváci: 407. Stav série: 1:1.

SÉRIE Znojmo – ČEská lípa

1. zápas

Znojmo – Česká Lípa 7:2 (3:0, 2:1, 2:1)
Branky:
3., 14., 40. a 57. Kucharič, 7. Sláma, 38. Rakušan, 57. Procházka – 26. Matějíček, 48. Jansa. Diváci: 603. Stav série: 1:0.

2. zápas

Znojmo – Česká Lípa 5:2 (1:1, 1:0, 3:1)
Branky:
4. Fridrich, 37. Rakušan, 56. Kucharič, 56. Procházka, 58. Čihal – 19. Jansa, 54. Novák. Diváci: 587. Stav série: 2:0.

VÝSLEDKY PLAY DOWN PRVNÍ LIGY:

SÉRIE SPARTAK PELHŘIMOV – BIVOJ LITVÍNOV

6. zápas

Spartak Pelhřimov – Bivoj Litvínov 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)
Branky:
19. a 42. Skalitz, 21. Hocelík, 34. Kašpárek – 25. Blažek, 50. Fučík. Diváci: 111. Konečný stav série: 2:4.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*