Jana Christianová mění Ivanti Tigers za Chodov. Foto: Flickr IFF
12. 4. 2017 Extraliga žen (7) KOMENTÁŘŮ

První Superfinále brankářské královny! Byl to můj nesplněný sen, přiznává Christianová

 



Na Velikonoční pondělí se odehraje už šestý ročník florbalového Superfinále. Přesto ale velkolepý svátek v utkání žen zažije jednu zajímavou premiéru. Jeho atmosféru poprvé okusí výrazná postava českého ženského florbalu – gólmanka Jana Christianová.

Zachytala si ve Finsku i ve Švýcarsku. Na MS se v letech 2011 i 2013 dostala do All-Star Teamu a hlavně díky ní získalo Česko v prvním případě zatím jedinou medaili z ženské kategorie. A kdyby se volila nejlepší gólmanka dosavadní nepříliš dlouhé české florbalové historie, o jejím vítězství by asi nebylo pochyb. Účast na vyvrcholení sezony v nádherné O2 Aréně ale velezkušené Janě Christianové, i kvůli roční herní pauze, dosud unikala.

„Myslím, že v Herbadentu už začínám být trochu pro srandu. Nikdo mi nechtěl věřit, že než jsem do týmu přišla, nikdy jsem nehrála třeba finále poháru nebo právě Superfinále,“ povídá. „Jsem v týmu jedna z nejstarších a mé o deset let mladší spoluhráčky toho mají za sebou pomalu víc než já,“ dodává s nadsázkou 27letá brankářka.

Není divu, že po startu v jedné z nejmodernějších hal v Evropě opravdu toužila. „Upřímně řečeno, Superfinále byl můj doposud nesplněný sen, určitě jeden z největších. Hrála jsem o něj za dva různé týmy celkem čtyřikrát a ani jednou se mi nepovedlo prokousat se přes semifinále. Už jsem se začínala bát, že jsem snad prokletá, takže mi spadl obrovský kámen ze srdce, že se mi to podařilo,“ přiznává. Ve své bohaté kariéře však najde i cennější úspěch. „Na druhou stranu, medaili z MS řadím výš. Možná by se to změnilo, kdybychom v pondělí vyhrály, ale to se uvidí…,“ přemítá.

Žena s maskou a charakteristickým číslem 37 na zádech byla jedním z hlavních trumfů Herbadentu v semifinále proti velkým rivalkám z Chodova. „Chodov byl favoritem a opravdu musím říct, že hrál velmi dobře. Celá série pro nás byla takovým malým finále, a i kdybychom nepostoupily, tak myslím, že těch sedm zápasů bylo pro oba týmy vrcholem sezony, kdy jsme si všichni sáhli na pokraj sil. Superfinále už je taková odměna, ale stejně jako my měl do finále blízko i Chodov,“ uznává.

S výjimkou pátého zápasu, který Chodov vyhrál 9:1, byla všechna utkání opravdu těsná. Tygřice poslala do O2 Arény až šťastná dorážka Dominiky Steinbachové tři minuty před koncem rozhodujícího sedmého souboje. „Štěstí určitě sehrálo svou roli. Ale řekla bych, že jsme si to zkrátka vybojovaly,“ tvrdí brankářka, která odchytala téměř kompletní sérii a svojí náhradnici Karolínu Červovou do branky pustila jen na polovinu zmíněného nepovedeného pátého duelu.

Herbadent Chodovu mimo jiné vrátil porážku z loňska, kdy lvice v modrobílém postoupily po hladké výhře 4:0 na zápasy. „Myslím, že Chodovu se v letošní sezoně nedařilo tolik jako v minulém roce, kdy byl v celém semifinále opravdu o třídu lepší. Letos se toho hodně změnilo a my jsme byly naopak o něco sebevědomější, navíc naše mladé naděje o jedno semifinále zkušenější než loni. Zjistily jsme, že se s Chodovem dá hrát, že ho můžeme i porážet, ale je potřeba si věřit a ničeho se nebát, i když nám už chvílemi hodně teklo do bot,“ pochvaluje si vzestup svého týmu Christianová.

Dnes už legendární gólmanka končí v Herbadentu svou druhou sezonu. Administrativně však stále hostuje z Bohemians, s nimiž se před třemi lety dramaticky rozloučila a následně vynechala celou sezonu. A zdá se, že superfinálová účast by pro ni mohla být uspokojivým zadostiučiněním.

„Ale takhle to určitě neberu,“ říká. „Bohemians je klub, který mě naučil florbalu a dal mi všechno, co jsem jako mladá hráčka potřebovala. V Bohemce jsem strávila opravdu krásně chvíle, na které nezapomenu,“ ctí svůj bývalý oddíl. „Ale bylo načase se posunout někam dál. Jsem ráda, že jsem se k tomuto kroku rozhodla, ale Bohemce nic špatného nepřeju,“ prohlašuje.

V zelenobílých barvách má kořeny patrně nejzajímavější osobní souboj nadcházejícího Superfinále. Dres soupeřek z Vítkovic obléká od letošní sezony bývalá spoluhráčka Christianové z Bohemians a jedna z jejích nejbližších kamarádek Nikola Černá „Je to spíše takové zpestření. Chtěla se se mnou vsadit, že Vítkovice vyhrají a ona dá gól. Ale já jsem to nepřijala, protože kdybychom obraly Vítkovice o titul a ona by ještě prohrála sázku, tak by to na ni už mohlo být moc,“ směje se strážkyně brankoviště Herbadentu.

Za necelý týden bude jasno, jestli česká brankářská královna dovede podceňované Tygřice až k mistrovskému poháru, nebo jestli se bude radovat její parťačka na druhé straně.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • Joe napsal:

    Proč podceňované Tygřice? S Vítkovicemi mají letos za sebou dva zápasy, které skončily jen velmi těsně v samotném závěru, a to ještě bylo navíc v době, kdy za Vítkovice hrály Ratajová s Enenkelovou.

  • Petis napsal:

    Velmi sympatickej rozhovor – mám jasno, komu budu v SF fandit!

  • Pavel O. napsal:

    Jana Christianová je bezesporu výbornou brankářkou, ale je mi trochu líto její kolegyně. Myslím si, že Karolína Červová je v jejích teprve devatenácti letech jednou z pěti top golmanek v lize, odvadí skvělou práci a s Janou tvoří velmi vyrovnanou dvojici. Proto si myslím, že měla dostat od trenérek více důvěry i v semifinálových bojích, a ne až za stavu 0-5, kdy byl pro Herbadent zápas téměř ztracen. Jsem toho názoru, že by si tato brankářka zasloužila více prostoru a pozornosti.
    Christianové Superfinále samozřejmě přeji, ale více bych ho přál Červové.

    • Mařenka napsal:

      Myslím, že zrovna přes Christianovou cesta k většímu hernímu prostoru jen tak nepovede… 🙂

  • Cyril napsal:

    Jistě, že Christianová zvítězí, nejen ona, ale i celý Herbadent má na Vítkovice!!!

    • simulant napsal:

      na vitkovice nemaji pokud budou hrat jako vždy tak opet prohrajou a Christianova není top gólmanka tak z ni nedelejte hvezdu

      • radek napsal:

        naprosty souhlas s tebou, Christianova neni top golmanka, a muj nazor je i ten ze vitkovicka kubickova neni uz tam kde byla, ale je v sisrim kadru repre…mame spoustu mladych a talentovanych golmanek, staci jen kouknout nebo spis chtit kouknout a dat jim sanci, myslím ze zatim neni chut hledat nove holky , zatim je to porad o nejake tlacence nebo co…

Napsat komentář

*