Alexander Galante Carlström pomohl Falunu srovnat sérii a vede kanadské bodování play-off. FOTO: Per Wiklund.
14. 4. 2017 Švédsko (0) KOMENTÁŘŮ

Mistr se loučí, po jedenáctigólové kanonádě si švédské Superfinále zahraje Falun s Tokošem

 



Od série někdo možná očekával vyrovnanější průběh, diváci mohli být svědky dramatičtějších bitev. Místo toho si Falun z posledního semifinálového duelu s mistrem SSL dělal chvílemi exhibiční klání, aby Storvretu nakonec znemožnil 11 trefami. Vítěz základní části zcela po právu postupuje do Superfinále, kde se utká s Växjö. Vrcholu švédské sezony se v dresu Falunu bude účastnit i český florbalista Martin Tokoš.

Falun si před domácími diváky v pátém semifinále proti Storvretě lepší úvod zápasu nemohl přát.

Dlouhý nához z vlastní půlky Johannese Larssona šikovně tečoval Alexander Hallén – 1:0. Záhy ve skvělé formě hrající bek domácích Johan Fahlström vykouzlil skrz defenzivu Storvrety předlouhou přihrávku, jejíž adresát Simon Palmén po výběhu neméně povedeně zavěsil.

Po ani ne čtvrt hodině duelu ukázal dvacetiletý útočník Falunu Casper Backby, proč že to dostal pozvánku do švédské seniorské reprezentace na blížící se EFT. Po chybě kapitána hostů Mattiase Samuelssona poslal blonďatý centr domácí do tříbrankového vedení.

Třetinu, kdy se Storvretě naděje na superfinále stále více vzdalovaly, uzavřel chytrou střelou nad nohu brankáře Viktora Klinstena s 22 body nejproduktivnější hráč play off Alexander Galante Carlström.

Storvreta se sice po samostatném úniku Victora Anderssona a dělovém bekhendu Alexandra Rudda v druhé třetině Falunu mírně přiblížila, domácí celek ale ze svého tempa nijak nepolevoval.

Domácí centr Jonas Adriansson se krásně trefil ze vzduchu, Jonannes Larsson prokroužil obranou Storvrety jako při tréninku a další osobnosti Falunu se ke dvěma střelcům s chutí přidávali.

Bude Martin Tokoš prvním českým vítězem švédské SSL? FOTO: Per Wiklund.

Bude Martin Tokoš prvním českým vítězem švédské SSL? FOTO: Per Wiklund.

 

Teprve sedmnáctiletý útočník hostů Michael Jansson při nájezdu ukázkově nachytal brankáře Emila Lilju, z hokejek hráčů Storvrety to ale byl poslední gól letošní sezony. Debakl za Falun nakonec pohotovým bekhendem uzavřel dvě minuty před koncem lídr Galante Carlström.

Storvreta tak vítězi základní části dokázala vzdorovat pouze ve druhém utkání série, které v prodloužení nakonec vyhrála 8:7. V dalších duelech ale tým z města Uppsala prohrál vždy vyšším brankovým rozdílem.

Falun se tak po roční pauze pokusí vrátit na superligový trůn, na kterém se před posledním triumfem Storvrety uvelebil na dlouhé tři sezony za sebou. Jeho finálový soupeř Växjö ale během play off doposud prohrál jediný duel, což mladý a houževnatý kádr superfinálového nováčka zajisté nebude chtít měnit, obzvlášť v plné stockholmské areně Globen.

Vrchol švédské ligy budou určitě se zájem sledovat i čeští fanoušci. Martin Tokoš sice ve vyřazovací části sezony ve Falunu nedostává příliš prostoru, pakliže ale jeho mužstvo uspěje, bude historicky prvním českým vítězem nejprestižnější soutěže světa.

Superfinále švédské SSL se odehraje v sobotu 22. dubna.

VÝSLEDEK PÁTÉHO SEMIFINÁLOVÉHO ZÁPASU PLAY OFF ŠVÉDSKÉ SSL:

Falun – Storvreta 11:3 (4:0, 3:2, 4:1)
Branky
: 6. Hallén, 12. a 43. Palmén, 14. Backby, 19. a 58. Galante Carlström, 23. a 46. Aldeeb, 37. Adriansson, 37. Larsson, 41. Enström – 23. Rudd, 32. Andersson, 48. Jansson. Diváci: 2 634. Konečný stav série: 4:1.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*