Martin Pražan slaví svůj gól se spoluhráčem Michalem Strachotou. Foto: Štěpán Černý. Martin Pražan slaví svůj gól se spoluhráčem Michalem Strachotou. Foto: Štěpán Černý.
19. 4. 2017 Superliga (1) KOMENTÁŘŮ

Rád bych, aby v horizontu 10 let bylo video všude, říká Pražan. Už dnes večer se bude rvát za Ústí!

 



O startu v superfinálovém zápase sní stovky florbalistů. Martinovi Pražanovi je sice teprve 22 let, v O2 Aréně si však zahrál už potřetí! Letošní Superfinále bylo z jeho pohledu bezpochyby nejpovedenější. Gólem a asistencí přispěl k výhře svého Chodova 3:1. Sezona pro něj však ještě neskončila.

Boj o titul byl oproti minulým letům o poznání více svázaný taktikou. Mladá Boleslav často bezcílně držela míček na svých holích v uctivé vzdálenosti od branky soupeře. A to i proto, že se Chodov celý zápas neodhodlal k výraznějšímu presingu.

„Přišlo mi, že se trošičku báli hrát dopředu. Vědí, že umíme hrát na brejky, což oni nechtěli dopustit. Takže určitou část zápasu vlastně bránili s balónkem,“ zamýšlí se nad průběhem zápasu nadějný obránce.

Ten vsítil první ze tří gólů Chodova, když chytrým zakončením překonal Lukáše Bauera a vyrovnal na 1:1. „Řekl bych, že ještě v prosinci bych se to snažil narvat z první. Ale sebevědomě můžu říct, že jsem v tomhle trochu vyzrál. Počkal jsem si, našel jsem skulinku v postoji brankáře a pak už jsem jenom chtěl, aby to letělo na bránu,“ popisuje.

Bek, který už má na kontě i starty za mužský reprezentační tým, byl na hřišti také při rozhodujícím zásahu Tomáše Sýkory. „Už v průběhu zápasu jsem říkal Patrikovi Dóžovi, že mi přijde, že začali hrát obranu trochu níž, aby pokryli jeho ‚krosy‘. Nám se tak otevřelo víc prostoru a Syky to trefil nádherně,“ chválí svého zkušenějšího parťáka z obrany.

Díky přesné ráně svého kapitána nemusela chodovské hráče mrzet ani situace, kdy rozhodčí po dlouhém zkoumání situace na videu odvolali gól Michala Strachoty. „Na gól jsme dlouho čekali, ale naštěstí přišel později. V ten moment bylo hodně důležité, že jsme se dokázali udržet v koncentraci a nepolevit. Že jsme se prostě nenechali rozhodit tím, že jsme možná mohli mít gól,“ vyzdvihuje soustředěnost svého týmu.

Sám mladý hráč je podle svých slov jednoznačně pro používání videotechnologie ve florbale. „Vzhledem k tomu, že v minulých letech bylo pár sporných situací, které rozhodovaly zápasy, tak jsem jednoznačně zastáncem tohohle. A byl bych rád, kdyby se to třeba v horizontu 10 let zavedlo všude,“ tvrdí.

Martin Pražan. Foto: Florbal Ústí, Florbal Chodov

Martin Pražan v sezoně nastupuje za dva týmy. Foto: Florbal Ústí, Florbal Chodov

Navzdory svému příjmení je Pražan odchovancem Ústí nad Labem a v letošní sezoně formou střídavého startu pomáhal mateřskému týmu ve snažení o postup do Superligy. A oproti původním předpokladům nastoupí i do dnešního pátého zápasu finálové série proti Hattricku!

„V tu dobu mám zrovna kurz, takže to vypadá, že nejspíš nepojedu,“ říkal bezprostředně po skončení superifinálového duelu. Na rozhodující zápas celé sezony si ale nakonec čas udělal. „Kurz jsem zrušil a nakonec budu hrát,“ potvrdil sám Pražan našemu serveru. „Odložil jsem i oslavy titulu a včera jsem byl s klukama na tréninku,“ upozorňuje, že na zápas bude stoprocentně připraven.

Příští Superfinále se bude konat v Ostravě. A už cestou z O2 Arény bylo v pražské MHD možné potkat jinak šťastné fanoušky Chodova, kteří si na stěhování stěžovali. „Ale mně to vůbec nevadí. Myslím si, že efekt totálně natřískané haly bude perfektní. A navíc, na Stodolní jsem ještě nikdy nebyl,“ uzavírá s úsměvem Martin Pražan. Je jasné, že si chodovští budou příští rok chtít nejen užít mistrovské oslavy na nejproslulejší ostravské ulici, ale hlavně zkompletovat v moderní éře florbalu unikátní zlatý hattrick.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • František Žiletka napsal:

    Ach ty definitivní superlativy! Jak to může být případný „unikátní zlatý hattrick“? A co Tatran v letech 2010-12 – to je doba pravěká? 🙂

Napsat komentář

*