David Stummer a Michal Glatz. Foto: facebook Florbal Ústí David Stummer a Michal Glatz. Foto: facebook Florbal Ústí
25. 4. 2017 Superliga (18) KOMENTÁŘŮ

Příběh přátelství, které trvá 17 let: Jak to kámoši z jedné lavice dotáhli do Superligy!

 



Takhle nějak vznikají příběhy věrnosti jednomu městu, jednomu klubu. Bývají o kamarádech ze školy, kteří prostě vybojovali pro své barvy velké úspěchy. Florbalové Ústí dnes žije návratem do elitní soutěže. A hlavními oporami jsou kluci, kteří spolu začínali ve škole v jedné lavici, pak i v jedné šatně jako žáčci. A společně se teď mohli radovat z postupu.

Vše začalo v roce 1999, když se ještě jako malé dítě David Stummer rozhodl, že bude hrát florbal. Možná i díky tomu, že v témže roce tehdejší ústecká Slavia poprvé postoupila do extraligy. „Původně vyzkoušel fotbal a basketbal, nakonec se ale jeho srdce rozbušilo pro florbal, u kterého dodnes zůstal,“ vypráví Davidova maminka.

Sezonu nato do klubu přišel tehdy blonďatý Michal Glatz a s Davidem začali tvořit nerozlučnou dvojku. Vybojovali spolu zlato na tehdejším neoficiálním mistrovství ČR mladších žáků. „Tam jsem dával vítězný gól,“ vzpomíná Michal. O tom, že u florbalu nějaký čas zůstanou, rozhodly i další úspěchy, medaili si přivezli z republiky starších žáků a z Prague Games.

Ti dva se ale znají už od mala a prožili spolu tisíc příběhů. „Vždycky jsem měl ochranářské sklony a samozřejmě jsem se chtěl postarat o slabšího kamaráda. A jelikož jsme se znali ještě chvilku před první třídou, tak jsem si říkal, že by se mu mohl kamarád hodit,“ začíná s úšklebkem povídání David Stummer.

David Stummer a Michal Glatz jako školáci. Foto: archiv

David Stummer a Michal Glatz jako školáci. Foto: archiv

Společně základní školu i dostudovali, a to doslova. „Občas jsme si při písemkách pomáhali…Nebo takhle, spíš já jemu,“ nešetří svého kamaráda David. Po škole pak většinou hráli na dvorku za domem hokej nebo florbal. „Na holky nebyl nikdy moc čas,“ směje se David a pokračuje: „Ale Michal byl vždycky lev salónů, v tomhle to měl jednodušší,“ připouští vůdce ústecké smečky, dnes kapitán čerstvých superligistů David Stummer.

Florbalový život ale šel dál a v sezoně 2012/2013 po sloučení dvou týmů USK Slavie a FbC Victoria už spolu bojovali o postup do první ligy. To byl vlastně první velký úspěch nově vzkříšené historie klubu. „Osobně na to vzpomínám neskutečně rád. Postup do první ligy byl jeden z prvních úspěchů Florbalu Ústí,“ říká s úsměvem na tváři dnes již dospělý zadák Michal Glatz.

Ambice Severočechů byly rok od roku větší. Každou sezonu strávenou v první lize dokázal tým přetavit až k postupu do play off. V něm v prvních dvou sezonách skončili ve čtvrtfinále, tu předešlou už ale dokázali přejít přes Českou Lípu do semifinále. Mezitím na sebe David Stummer stihl upozornit i exkluzivním vlastencem, který obletěl florbalový světa a všiml si ho i švédský Innebandymagazinet.

Ale to už byl jen úsměvný střípek v cílevědomé cestě nahoru. Po velkých změnách nastoupil do sezony 2016/2017 zcela nový tým plný nováčků a Stummer s Glatzem si museli uvědomit, že právě oni jsou teď matadory a že svými zkušenostmi musí táhnout kabinu.

Postup mezi elitu se nakonec podařil, Ústí prošlo snad nejtěžší zkouškou vůle a víry samo v sebe. V sériích s Havířovem i s Brnem odvracelo mečboly a nakonec vyhrálo 3:2 na zápasy. Borci, kteří spolu hrají již sedmnáct let a posledních několik sezon mají stabilní místo v mužském A-týmu, věděli, že prohrát se nesmí. A dokázali to. Snad i tahle těžká cesta může Ústí pomoci k tomu, aby obstálo i v nové sezoně.

Michal Glatz a David Stummer, rok 2000. Foto: facebook Florbal Ústí

Michal Glatz a David Stummer, rok 2000. Foto: facebook Florbal Ústí

Ta bude pro Stummera s Glatzem osmnáctá společná a prý to půjde dál v pohodě. „Myslím si, že období lezení si na nervy i bratrství máme dávno za sebou. Navíc už od sebe nebydlíme minutu jako v dětství a bohužel už nejsme děti. Pravdou ale je, že když třeba Michal někdy není třeba v šatně, není to ono,“ říká kapitán ústeckých David Stummer.

Koneckonců i on po těch dlouhých letech už začíná být vzorem pro mladé florbalisty a vzpomíná tak na dobu, kdy sám začínal. „V přípravce teď hraje jeho nejmladší bráška Adam, takže se v něm logicky vidí,“ přidává ještě jeden pohled maminka Davida Stummera.

Zdá se, že florbal v Ústí prostě nastoupil správnou cestu. Klub stojí hlavně na odchovancích, rodinných vazbách, kamarádech, srdci a velké víře.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Jirka Bareš napsal:

    Krásný příběh, jenom dokreslující příběh celého klubu – vždyť v Ústí mají snad kromě Pojara pouze svoje hráče z regionu. Tomuhle způsobu práce budu vždycky fandit a myslím, že i fanoušek každého klubu by to takhle u svého týmu rád viděl, protože takový tým musí mít srdce a podle toho to pak vypadá na hřišti i v hledišti. Takže gratulace a jen tak dál!

  • Petr napsal:

    Ano, z horní poloviny 1. ligy a superligy je to opravdu unikát, který se tak trochu neprávem přisuzuje Vítkovicím, ale když si člověk projede jejich soupisku, zjistí, že třeba Bolka má v týmu více odchovanců…paradox.

    Líbí se mi ta myšlenka postavená na odchovancích, pro fanoušky a
    příběhy ideální. Ale ten skok mezi první ligou a superligou je markantní a budou muset posílit. Když kostra mužstva vydrží a kvalitou doplní bude zajímavé tento spíše rodinný klub sledovat.

    • Kryton napsal:

      Pokud dost neposílí, tak skončí nejlíp 12. A zároven když posílí, ztratí se ta aura 🙂 ted babo raď

      • DD napsal:

        Souhlasím.

        • prvoligovysledovatel napsal:

          Do brány se pěkně jeví Lupoměch, do útoku ze stejného týmu pak útočné duo Šrámek Stejskal, jestli se jim tedy bude chtít.

          • Papík napsal:

            Šrámek do Ústí určitě nepůjde. Ve Startu byl top hráč, kterého nedocenili a půjde buď do domovského Znojma nebo za kamarády do Wizards z NFL.

          • DD napsal:

            Je jedno co se tady napíše. Důležitý je, jak se to vyvrbí v reálu.

          • Jiří Šrámek napsal:

            Nic jsem nepodepsal…

          • HR agency napsal:

            Můžeme potvrdit, že Lupoměch je již podepsán a rýsují se i podpisy Ondry Bachtíka s Ondrou Kozákem!! Ústečtí ultras se tedy mohou těšit na tým složený pouze z Ondřejů!

          • Jarda napsal:

            jsem zvědav jak to Ondřej Lupoměch skloubí s prací. Přecejen být manažerem ve 23 letech není jen tak!

          • Praži Míša napsal:

            Je mi trochu smutno, ze jsou opomenuty moje excelentni vykony a prace pro tym. Myslim, ze moje kadence by se v superlize vyjimala.

          • Prvoligovysledovatel napsal:

            Je to tak, bratr uspesnejsiho Petra má velky potenciál

          • DD napsal:

            Souhlasím.

    • Jirka Bareš napsal:

      Souhlasím, že drobné posílení bude asi nutné či žádoucí, a když se to neudělá zvláště necitlivě a ve velké míře (jako to svého času udělalo podle mého názoru třeba Kladno), tak se pořád tahle atmosféra odchovaneckého klubu zachovat dá. Osobně bych byl pro zachování tohoto modelu(byť třeba s pár posilami, to se nevylučuje) třeba i za cenu sestupu, protože jakmile se ten „rodinný“ chod a atmosféra zničí, tak cesta zpět ke ztracené přízni fanoušků a lidí okolo klubu je velmi těžká. A k čemu je potom hrát extraligu, když fanoušek (ale i hráči, třeba i z mládeže) z toho nemá tu radost/euforii/hrdost, kterou přináší práce s vlastními odchovanci a jejich sledování v prvním týmu. No uvidíme, jak se s tím popasují, já jim fandím v té cestě, kterou jdou teď a doufám, že se jí budou dál v rámci možností držet:-)

      • Petr napsal:

        V Ústí mají šikovnou mládež, která bude průběžně doplňovat soupisku.
        Jinak podstatným faktorem je dojezdová vzdálenost. A jezdit jen na zápasy a trénovat jinde, to není příliš perspektivní. Takže soupiska Ústí dle mého výrazných změn nedozná.

        • Jirka Bareš napsal:

          Souhlas, o mládež se mohou opřít a dojezdová vzdálenost např. z Prahy(kde je hráčů jako máku) hraje roli, takže přehnaného posilování se asi bát nemusíme.

  • DD napsal:

    Přece jen vede tým lidí. Nemá tam frajera, co dá 5 kusů a vyhraje zápas.

  • kraka napsal:

    .. a Radkův tatík hrál super pivota v házené dorostu Chemičky ú /L

    sportovní vlohy se asi fakt opakujíííííííííííííííí

Napsat komentář

*