Sascha Rhyner ještě na lavičce Klotenu. Foto: Unihockey.ch
30. 4. 2017 Reprezentace žen (7) KOMENTÁŘŮ

Máme problémy s prvním dotekem a hrou 5 na 5, hodnotí Sascha Rhyner

 



Pro švýcarského trenéra Saschu Rhynera byl olomoucký turnaj první akcí typu Euro Floorball Tour, na které trénoval české florbalistky po svém příchodu na konci loňského roku. Po turnaji se pro Florbal.cz rozpovídal nejen o tom, kde vidí nedostatky v české hře, ale také o tom, jak zapadl do českého realizačního týmu.

Švýcarský kouč v mix zóně působil klidně, vnitřně jej však výsledky patrně hodně mrzely. „Bylo to těžké. Pokud totiž třikrát prohrajete, tak nemáte radost. A já jsem člověk, který nesnáší prohry,“ hodnotil své první duely v rámci Euro Floorball Tour na české lavičce. „Na druhou stranu si myslím, že jsme udělali dobrý progres. Akorát jsme vždy měli třetinu, která nás v konečném účtování stála utkání,“ hledal pozitiva.

Hned v prvním zápase se postavil Švýcarkám, tedy svým krajankám. „Ani tak moc speciální to nebylo, byl to pro mě normální zápas i přesto, že hráčky samozřejmě znám. Nicméně během hry jsem to nevnímal,“ prozradil.

S novou pozicí také musí udílet pokyny v angličtině.„Na klubové scéně udílím pokyny převážně v angličtině. Možná je to spíše těžší pro hráčky, které musí rozumět anglicky,“ nedělá si ale těžkou hlavu. Divákům tak nemohlo uniknout, že například při zmíněném duelu se Švýcarskem měl na povel oddechový čas. „Mluvíme spolu hodně a občas to tak prostě je, že jeden nebo druhý převezme iniciativu. Já jsem z naší dvojice ten impulsivní, Mirek zase více přemýšlí,“ popisuje rozdělení rolí.

Problémy a chyby v české hře se nebál pojmenovat. „Největším problémem byla jednoznačně koncovka, dali jsme pouze osm branek a vůbec se nám nedařilo skórovat při hře 5 na 5,“ mračil se. „Hodně hráček má problémy s prvním dotekem poté, co si zpracovávají míček. Musíme se také zlepšit ve fyzičce a máme problémy s tím, že česká liga disponuje velkým počtem zápasů, kdy hráčky nejsou pod tlakem a na vše mají hodně času, což na mezinárodní scéně není,“ přidává další postřehy.

Přes léto tak musí samy hráčky zapracovat. „Hráčky samy si musí uvědomit, že je to důležitá věc a je to na nich: je to to nejdůležitější léto, pokud chceme získat na šampionátu medaili,“ burcuje.

Jak se zatím cítí jako člen českého realizačního týmu? „Výborně, dobře!“ odpovídá česky. „Je poctou s tím týmem pracovat a vidím, že mu mám co předat, takže jsem moc rád,“ pokračuje už anglicky.

Na závěr rozhovoru se řeč stočila k Dušanu Dudeškovi, který v realizačním týmu anglicky nevládne. „Vycházíme spolu velmi dobře. Dušan je člověk, který má rád zábavu, já také,“ usmál se bezprostředně poté, co se s Dudeškem srdečně rozloučil. „Je pravda, že občas mezi nás musí vstoupit Mirek nebo Ondra Bulis, ale florbalová řeč je mezinárodní: pokud Dušan mluví česky a něco ukazuje, tak mu rozumím, a funguje to stejně také obráceně. Oba jsme naladěni na stejnou vlnu,“ zakončil Sascha Rhyner.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Joe napsal:

    Bud teda cvok a nebo hodne zmateny pocin redaktora…definovat nas problem jako problem hrat 5 na 5, tak to je jako rict,ze mame problem vlastne se vsim a s celou hrou florbal jako takovou.

  • Michal napsal:

    Spíš to bude lehce bulvárním nadpisem… v textu je „koncovka…nedařilo skórovat při hře 5 na 5.“ Takže to redakce špatně uchopila. Na druhou stranu i s tou hrou zjevně máme nemalé problémy 🙁 Hrát na dvacet minut opravdu stačil nebude.

  • Fan 2 napsal:

    Problémem jsou třeba i naše přesilovky, kde nikdo nic nevymyslí. Tvořivých hráček moc nemáme a trenér preferuje běžkyně, i když jsme se mohli přesvědčit, že nemáme ani ty. V lize např. Řepková, Halfarová a Kubišová skoro všem utečou, ale v utkáních se Švýcarskem, Finskem a Švédskem jsme je v brejku moc neviděli a když, tak bez gólového zakončení.

    Chybí přesné přihrávky z první. Střelba z první se nedaří už vůbec.

    Příčiny nezdaru by měli tréneři hledat i u sebe, když po obstojné první třetině po přestávce hrajeme bídně.

    • Petr napsal:

      Florbal je rychlý a rozhoduje moment překvapení, přečíslení. To lze dosáhnout pouze přesnou a rychlou kombinací, okamžitým zpracováním přihrávky, hrou na jeden dotek a přesnou koncovkou. To je přesně to, co Rhyner pojmenoval a co u naprosté většiny hráček chybí. Individuální šikovnost na holi je základ, který se dostatečně netrénuje tak, aby to hráčky efektivně zvládaly. začít se musí už v žákovských kategoriích, pak se to těžko dohání.

    • Petr napsal:

      Proti Švédkám si hráčky vytvořily dost šancí, tam se běhavé typy uplatnily. Problém je zakončení, což už jsem okomentoval.

  • Oldboy napsal:

    Ona už nominace některých hráček byla trochu překvapením (i když u pana Janovského asi ne).

    Příleská v brance je dle mého názoru už prověřený omyl, zejména když jsou k dispozici jiné gólmanky (Kubíčková, Vávrová, Ranochová – vím, je zraněná, Červová, Kreisingerová atd…) Třeba jen za zkoušku by to stálo.

    Zittová – největší zklamání. Pomalá, nedůrazná, neviditelná… Proboha kdy ji viděl trenér naposledy v zápase? Pokud se nepletu tak za Bohemku 19.2. Ve čtvrtfinále už nebyla…

    Myslím, že by se našly i další příklady.

    P.S. Divím, se že nenastoupila ještě třeba Žůra… 😀

  • petr napsal:

    No nevim jestli Oldboy neni na tom jako trener….Kubičková??? si dělaš prdel ne? vyhořela jako papir. Ale z meho pohledu, svet nam utika o parník, a zbytek nas dotahuje milovyma kroky, bylo to videt i na Slovensku. Neni to jen o repre ale zacina to v klubech, cele vedeni florbalu by se melo zamyslet nad diskusi ligove souteze. Tak napřiklad Vinohrady celou sezonu nic a pak zachrana…to je jen priklad tak jako Olomouc kde neni zadny trenersky potencial…preci takove zapasy v soutezi nemuzou byt prinosem zkvalitneni souteze potazmo repre, kde ty hracky maji hrat na plno, kdyz takove zapasy vyhravaji rozdilem dvou trid….od toho se vse odviji, neni vyvijen tlak aby hracky musely kazdy zapas ze sebe vydat vse. Proc ma zustat v lize muzstvo, ktere bylo posledni a pod?? tak at jdou dolu hned a predposledni do baraze, hrejme a chtejme aby holky hraly kazdy zapas naplno. Muj poznatek z repre neni az tak o pohybu ale o hlave, nase holky neumi samy nic vymyslet, zadny napad, zadna myslenka, vse nauceno a nic navic….ale i to je obrazek nasi ligy. Navic jsou tymy v lize, ktere neznaji zaklady pohybu, nevi jak se zachovat pokud jde nahravka a pod, to se musi projevit , jen je otazkou proc kluby trpi takove trenery , a otom to asi vse je, u nas kazdy chce ukazat mame extraligovy tym, nejak to musime udrzet …no a to jeste nezacne sezona. Tak si myslím, ze pokud nezacneme rychle vyvijet natlak na kluby a trenery, ze za chvili nebudeme ani 4 ve svete, jen abych jen nekritizoval tak souhlasim s Oldboyem ze by se melo dat sanci mladym a mit vetsi konkurenci, za zasluhy se repre nesmi konat…viz Bila a podobne hracky, mame spoustu talentu jen je treba je zapojit a take tem starsim ukazat ze maji konkurenci…..jen ta promena je na dlouhe trate….

Napsat komentář

*