Nová posila Storvrety Tobias Gustafsson. FOTO: Adam Troy, Storvreta IBK.
14. 5. 2017 Švédsko (0) KOMENTÁŘŮ

Ze Storvrety se stává obranná tvrz, do týmu z Uppsaly míří švédský reprezentant Gustafsson

 



V přestupech na české florbalové scéně je momentálně nejaktivnější mistrovský Chodov, jemuž zdatně sekunduje ostravské FBC. Ve švédské SSL zatím roli nejpilnějšího mužstva v transferech a „trejdech“ plní sesazený mistr Storvreta. Do univerzitního města míří druhá posila obranných řad, z Linköpingu přichází švédský reprezentant Tobias Gustaffson.

Je zcela očividné, že vedení Storvrety se po jednoznačném vypadnutí v semifinálové sérii s pozdějším vítězem Falunem nechlácholí tím, že se jednalo pouze o smůlu. Po prodloužení smlouvy klíčovému muži ofenzivy Jimmie Petterssonovi a příchodu obránce Filipa Stenmarka z Warbergu si tak tým z města Uppsala na příští sezonu zajistil služby už třetí výrazné postavy.

Švéd Tobias Gustafsson přichází coby komplexní bek, který rozhodně nemá zábrany opustit vlastní půlku. Na posledním světovém šampionátu jeho dvě finálové branky nakonec na vítězství výběru tří korunek nestačily, z výhry se po nájezdech radovali Finové.

Pětadvacetiletý Gustafsson si v nedávno skončené sezoně připsal na obránce úctyhodných 26 bodů za 12 branek a 14 asistencí, díky čemuž byl pátým nejproduktivnějším hráčem Linköpingu. Za skvělé výkony byl navíc nominován na prestižní ocenění hráč roku.

Tobias Gustafsson (číslo 77) v dresu svého nyní už bývalého celku Linköpingu. FOTO: Per Wiklund.

Tobias Gustafsson (číslo 77) v dresu svého nyní už bývalého celku Linköpingu. FOTO: Per Wiklund.

Českému centrovi Matěji Jendrišákovi tak z Linköpingu a dokonce přímo z formace odchází výrazný kolega. Po avizovaném návratu Milana Tomašíka do české Superligy to je tak druhá citelná ztráta pro kádr jihošvédského celku.

Storvreta přestupem naopak ještě více vyztužila svůj už tak pevný obranný val. Pakliže se veterán Jesper Berggren rozhodne pokračovat a žádný z beků se do začátku sezony nezraní, nastoupí Storvreta do prvního utkání s šesti zadáky, z nichž všichni za posledních pět let oblékli dres švédského národního týmu.

Mattias Samuelsson, Robin Nilsberth, Niklas Winroth, zmíněný Jesper Berggren a nové tváře Filip Stenmark a Tobias Gustafsson – ti všichni nedávno reprezentovali florbalovou velmoc. Ani mistrovský Falun se nemůže chlubit tak věhlasnou obranou, ač ve svých řadách má nejlepšího zadáka SSL uplynulého ročníku Emila Johanssona a dalšího člena švédského národního týmu Thomase Holmgrena.

Z trůnu sesazená Storvreta ukazuje, že se na vrchol chce vrátit tak rychle, jak to jen půjde. Bude jí k tomu pomáhat kromě Stenmarka s Gustafssonem ještě nějaká nová tvář? Následující týdny odpoví…


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*