PSS přijede po dlouhých letech na Czech Open. Foto: Oskar Lindell
26. 6. 2017 Ženský florbal - Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Finské PSS osvěží ženskou elitu. Chceme být nejlepší, je fajn, že naše cesta začíná v Praze, říká jeho hvězda Mia Karjalainen

 



Co se týče zahraničních týmů v elitní ženské kategorii, tak jejich sestava je poměrně ustálená. O titul si to pravidelně rozdává Dalen s Pixbem, překvapit umí Burgdorf nebo talentované hráčky prvoligového švédského RIG. Trochu stranou poslední roky zůstávalo Finsko, čest mu udělalo před lety titulem SB-Pro. Kromě již představené Ery / Viikingit letos přijede také PSS.

PSS je tým z finského města Porvoo, ležícího zhruba 50 kilometrů na východ od Helsinek. V minulosti zažil také výraznou českou stopu, když v jeho dresu najednou působily brankářka Jana Christianová s útočnicí Hankou Lackovou. V minulé sezoně skončil v semifinále proti SC Classic.

Nyní se jedná převážně o mladé a talentované hráčky, nad kterými ční Mia Karjalainen, nesmírně zkušená florbalistka, která sbírala zkušenosti třeba také ve švýcarském Churu. „Dost našich hráček nemá příliš zkušeností z mezinárodních zápasů a máme poměrně mladý tým, takže si myslím, že pro nás bude Czech Open 2017 hodnotnou zkušeností, protože je vždy hezké, když si zahrajete proti jiným týmům, než proti kterým hrajete v lize,“ krotí vysoké ambice. „Pro nás není nějaká papírová role v turnaji podstatná, protože stále nevíme, co od něj čekat,“ vyznala se.

25. ročník turnaje si PSS nenechá ujít. „Měly jsme v sobě myšlenku na to, abychom se s některými našimi hráčkami zúčastnily, a zeptaly se trenérů, jestli by to bylo možné,“ popisuje cestu svého týmu do Prahy. „Naštěstí pro nás se všichni shodli na tom, že je to dobrý nápad, takže se na Czech Open moc těšíme,“ usmívá se.

Zajímavou posilu získal před pár týdny také trenérský štáb. Jeho členkou se totiž stala další vynikající obránkyně Tiia Ukkonen, ještě na posledním ženském světovém šampionátu kapitánka Finska a také hráčka, kterou fakticky dělila pouhá nominace na jeden jediný turnaj série Euro Floorball Tour od toho, aby se stala hráčkou, která nastoupila k nejvyššímu počtu zápasů za národní tým. Takto je druhá se 126 starty, o jeden více má Švýcarka Simone Berner.

Důležitosti mezinárodní konfrontace si je vědomá také sama hráčka. „Myslím si, že je důležité hrát proti zahraničním týmům, protože do začátku sezony je jen pár zápasů a pak už hrajete proti stejným týmům v lize,“ srovnává Mia Karjalainen. „Proti zahraničním týmům můžete otestovat své dovednosti jiným způsobem. Těším se, že odehrajeme těžké a kvalitní zápasy proti dobrým týmům,“ říká.

Majitelka tří stříbrných medailí z mistrovství žen už má s turnajem pozitivní zkušenost. „Před několika lety jsem hrála v otevřené ženské kategorii a je hezké, že se mohu po letech vrátit. Na turnaj mám totiž jen pozitivní vzpomínky stejně tak jako na Prahu, která je opravdu krásná,“ pochválila hlavní město České republiky.

I pro tak zkušenou hráčku představuje Czech Open výzvu. „Samozřejmě, že je to také pro mě zajímavé. Chceme být v příští sezoně nejlepší, tudíž si myslím, že je super, že naši cestu začneme zde,“ libuje si. „Chceme pozvednout úroveň naší hry a týmového ducha, navíc nám zahraniční týmy mohou určit měřítko do sezony. Myslím si, že si čas strávený v Praze užiji,“ zakončila Mia Karjalainen.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*