Přestupy před superligovou sezonou 2017/18 Přestupy před superligovou sezonou 2017/18
30. 8. 2017 Superliga (4) KOMENTÁŘŮ

Velký superligový servis: První Lotyš v Česku, létu přestupů vládl Chodov

 



Florbalová Superliga nečeká. Poprvé v historii začne už o prázdninách. Úvodní zápas nového ročníku uvidí Brno už 31. srpna! A po něm bude následovat dalších 181 duelů základní části. Poprvé se totiž bude hrát se 14 týmy a ve hře budou tři nováčci. A kdo se na nový ročník nejlépe vyzbrojil? Florbal.cz přináší velký předsezónní přehled.

Chodov

Ondřej Mikeš. Foto: Ondřej Deml

Ondřej Mikeš. Foto: Ondřej Deml

Velké změny, velké ztráty, ale také pořádné posily. Mistr přes léto měnil tým docela výrazně, ale přivedl hned trojici borců s reprezentačními zkušenostmi. A jak je na pražském Jižním Městě zvykem, pokud někdo přijde, dostane roli na míru. Je tak zřejmé, že i odchod Patrika Dóži a Miloše Tyla na výkonech týmu nezanechá stopy. Ondrušek, Podhráský, Mikeš i Matejčík jsou zárukou kvality, bonusem je pak i zisk talentovaného gólmana Frühbauera z Tatranu.

Odchody: Patrik Dóža (Floorball Köniz, Švýc.), Miloš Tyl (Prague Tigers), Petr Pražák (přerušení kariéry), Ondřej Vošta (Zug United, Švýc.), Vojtěch Procházka (TJ Znojmo), Daniel Mück (Zug United, Švýc.)
Příchody: Tom Ondrušek (Warberg IC, Švéd.), Ondřej Mikeš (Team Thorengruppen, Švéd.), Michal Podhráský (HC Rychenberg, Švýc.), Marek Matejčík (1. SC Vítkovice), Martin Frühbauer (Tatran Střešovice)

Mladá Boleslav

Milan Tomašík. Foto: Ondřej Deml

Milan Tomašík. Foto: Ondřej Deml

Další sezona, další velké jméno. Tentokrát dokázal generální manažer Tomáš Pacák přivést hvězdného Milana Tomašíka. Exvítkovická legie se tak rozrostla o další jméno. Nelze zapomenout ani na univerzála Jana Řehoře. Jedinou výraznou ztrátou je konec kariéry Ondřeje Fojty. Pro Středočechy, kteří se na sezonu připravovali výhradně na mezinárodních turnajích, je zcela jistě cílem opět účast v Superfinále a budou věřit, že do třetice by to mohlo vyjít.

Odchody: Ondřej Fojta (konec kariéry)
Příchody: Milan Tomašík (Linköping Innebandy, Švéd.), Jan Řehoř (Tatran Střešovice)

Tatran

Adam Štegl. Foto: Ondřej Deml

Adam Štegl. Foto: Ondřej Deml

Sázka na vlastní líheň se Tatranu pomalu začíná vyplácet. V poslední sezoně vyletěli svými výkony Marek Beneš i Ondřej Němeček až do národního týmu. Na Czech Open ukázal supertalent Filip Langer, že se může měřit i ve svých 15 letech se světovou špičkou. Na seznamu příchodů je navrátilec ze Švédska Adam Štegl a také slovenský talent Peter Nehila. Vypadá to ale, že ve Střešovicích se tým bude rozjíždět pomaleji. Na začátku sezony bude chybět Mikuláš Komárek, který při studiích okusí švýcarskou NLA, a nejistá je také budoucnost Filipa Ullmanna, který naznačoval konec kariéry.

Odchody: Mikuláš Komárek (UHC Uster, Švýc.), Jan Řehoř (Florbal Mladá Boleslav), Filip Ullmann (přerušení kariéry), Radim Fořt (Bohemians)
Příchody: Adam Štegl (KAIS Mora (Švéd.)), Peter Nehila (Hurikán Bratislava (SR), Filip Langer (juniorský tým)

Vítkovice

Tomáš Sladký. Foto: Ondřej Deml

Tomáš Sladký. Foto: Ondřej Deml

Na Dubině se těší na velké návraty: Tomáš Sladký i Jakub Hubálek, kteří loni hráli švédskou SSL, by mohli přinést zkušenosti do už tak ambiciozního týmu. Trenér Pavel Brus se ale rozloučil s trojicí vytěžovaných opor. Nejvýraznějším odchodem je zřejmě přestup Marka Matejčíka na Chodov, chybět ale může i univerzál Marek Švajný, který zkusí nové prostředí v Otrokovicích.

Odchody: Marek Matejčík (Florbal Chodov), Marek Švajný (Panthers Otrokovice), Lukáš Pešat (Panthers Otrokovice), Marcel Jakubec (Z.F.K. Petrovice), Gabriel Mertha (Švýcarsko)
Příchody: Tomáš Sladký (Warberg IC, Švéd.), Jakub Hubálek (Team Thorengruppen, Švéd.), Marek Polášek (1. FbK Rožnov p/R), Jakub Vilím (FbK Horní Suchá), Oldřich Sova (SK P.E.M.A. Opava), Lukáš Hrubý (MFBC Leipzig, Něm.)

Bohemians

Ondřej Kratěk. Foto: Ondřej Deml

Ondřej Kratěk. Foto: Ondřej Deml

Vypadá to na kalamitu. Zelenobílý dres opustily tři opory posledních let a nepřišel vlastně nikdo s velkým jménem. Trenér Michal Jedlička ale na Czech Open se svým týmem ukázal, že Bohemka bude nebezpečná i bez Martina Šimka, Martina Kisugiteho nebo kapitána Vojtěcha Bagina. Góly tak bude muset dávat Jakub Šárka či David Šimek a další mladí. Co se ale povedlo, je příchod dvojice gólmanů. Ondřej Kratěk i Michal Kotouček ukázali, že by mohli vyřešit dlouhá léta nejisté místo na brankovišti „klokanů“.

Odchody: Martin Kisugite (ULA Langenthal, Švýc.), Martin Šimek (konec kariéry), Vojtěch Bagin (Rotebro IBK, Švéd.)
Příchody: Antonín Palatinus (TJ Turnov), Michal Kotouček (Sparta Praha), Ondřej Kratěk (Black Angels), Radim Fořt (Tatran Střešovice), Martin Rossi (SKV)

Brno

Arturs Jursevskis. Foto: flickr IFF

Arturs Jursevskis. Foto: flickr IFF

Vypadá to na první pohled děsivě. Odešel lídr statistik Jiří Koutný i bojovník Jakub Mendrek. Buldoci se rozloučili s Finem Alkkim, který si možná představoval angažmá v české lize trochu lépe. Ale v Brně si zvykli pracovat s mladými a dávají jim prostor. Turnaj Czech Open navíc naznačil, že by to letos mohlo vyjít i s posilami ze zahraničí. Lukáš Mráz se ukázal jako výjimečný střelec a kvalitu předvedl i Arturs Jürševskis, který patřil k nejlepším hráčům své země na mistrovství světa a bude vůbec prvním Lotyšem v historii české nejvyšší soutěže. Bonusem je i návrat odchovance Jana Mazánka, který možná bude s Filipem Kühnem bojovat i o místo brankářské jedničky.

Odchody: Jiří Koutný (Zug United (Švýc.), Jakub Mendrek (FBC Ostrava), Jan Křiva (FBC Ostrava), Ville Alkki (Kirkonummi Rangers, Fin.), Lukáš Jalový (Jona-Uznach Flames (Švýc.)), Matěj Hronek (FbŠ Hattrick Brno), Michal Sekanina (konec kariéry)
Příchody: Lukáš Mráz (FBC Skalica, SR), Adam Konečný (Gullivers Sokol Brno I.), Jan Mazánek (FBC Ostrava), Jan Galuszka (FBK Horní Suchá), Lukáš Michálek (juniorský tým), Michal Pešák (juniorský tým), Kryštof Bartek (juniorský tým), Arturs Jurševskis (Lekrings, Lot.)

Otrokovice

Lukáš Pešat a Marek Švajný. Foto: facebook Panthers Otrokovice

Lukáš Pešat a Marek Švajný. Foto: facebook Panthers Otrokovice

Panteři se loni nadechli a z bojů o záchranu byla hladká účast v play off. Zdá se navíc, že se nechtějí spokojit ani s tím, a tak před novou sezonou přivedli dvě hodně zajímavé posily. Marek Švajný a Lukáš Pešat dostanou nepochybně dost velký prostor a Otrokovice tak rozhodně nebudou jen týmem jedné lajny. Trenér Karel Ševčík pak stejně jako v minulé sezoně bude chtít zapracovat do týmu mladé hráče z regionu. Jedinou ztrátou je přerušení kariéry útočníka Martina Krchňáčka, který se chce věnovat rodině.

Odchody: Martin Krchňáček (přerušení kariéry)
Příchody: Marek Švajný (Panthers Otrokovice), Lukáš Pešat (Panthers Otrokovice), František Vykopal (FBC Orel Uherský Brod), Michal Kundrata (FBC Orel Uherský Brod), Lukáš Kvapil (Florbal Vsetín)

Ostrava

Jan Daniš. Foto: Ondřej Deml

Jan Daniš. Foto: Ondřej Deml

Vypadalo na velkou bombu, návrat do klubu už přislíbil Martin Ostřanský. Jenže bývalý český reprezentant si nakonec comeback rozmyslel a zůstal ve Švýcarsku. Přesto trenéra Martina Smetáka těší příchod střelce Jana Daniše nebo dalších útočníků Jakuba Mendreka a Jana Křivy z Brna. Další dvě posily jsou ze Slovenka. Chybět možná budou zkušenosti Filipa Heczka, který byl osobností kabiny. FBC se rozloučilo i s Matějem Smetákem, který se vydal do Švýcarska.

Odchody: Matěj Smeták (UHC Grünenmatt, Švýc.), Filip Heczko (konec kariéry), Lukasz Chlebda (KS Szarotka Nowy Targ, Pol.), Georgi Kezua (FBC Spartak Bílovec)
Příchody: Jan Daniš (UHC Grünenmatt, Švýc.), Jakub Mendrek (Bulldogs Brno), Michal Miške (FBC Grasshopper Žilina, SR), Filip Čonka-Skyba (ATU Košice, SR), Jan Křiva (Bulldogs Brno)

Liberec

Vít Vaníček. Foto: flickr FBC Liberec

Vít Vaníček. Foto: flickr FBC Liberec

Liberec se jako loňský nováček dokázal s přehledem zachránit a letos bude chtít zase o krok dál. Tým už naplno vede ostřílený Zdeněk Skružný a sázet bude na formaci okolo Radka Valeše. Ztrátou je zranění Jaroslava Štěpána, pro Severočechy je ale důležité, že udrželi gólmana Víta Vaníčka i velezkušeného univerzála Petra Saláta. Na seznamu příchodů je několik talentovaných hráčů z okolí.

Odchody: Jaroslav Štěpán (dlouhodobé zranění), Lukáš Strýček (konec kariéry)
Příchody: Bohuslav Ferdan (návrat po zranění), Vojtěch Rondoš (TJ Turnov), Petr Sláma (Sokol ED Havlíčkův Brod), Vojtěch Hrůza (Florbal Mladá Boleslav), Jakub Kopecký (Sokol Jaroměř), Lukáš Chyna (FBC Česká Lípa)

Sparta

Ondřej Kašpárek a Milan Garčar. Foto: Ondřej Deml

Ondřej Kašpárek a Milan Garčar. Foto: Ondřej Deml

Po nepovedené sezoně se tradiční klub odhodlal k odvážnému řešení – tým svěřil do rukou bývalého hráče Ondřeje Kašpárka. Ten bude mít k ruce výjimečnou posilu, ze švýcarského Klotenu se vrátil do Česka světoběžník Milan Garčar a zvolil právě Spartu. Druhou posilou do defenzivy je pak člen juniorské reprezentace Dominik Bartoš. Fanoušci Sparty už naopak neuvidí v rudém dresu Ondřeje Kadocha, Jakuba Vránu nebo Martina Rebra. Čekat se ale bude hlavně na návrat zraněného střelce Luky Časara, ten by se měl vrátit do hry možná v průběhu listopadu.

Odchody: Ondřej Kadoch (přerušení kariéry), Jakub Vrána (FBC Kolín), Martin Rebro (přerušení kariéry), Michael Rodina (přerušení kariéry), Michal Kotouček (FbŠ Bohemians)
Příchody: Milan Garčar (Kloten-Bülach Jets (Švýc.), Dominik Bartoš (Pardubice)

Pardubice

Jan Bílý. Foto: facebook

Jan Bílý. Foto: facebook

Nejlepší publikum už by si zasloužilo play off, ale ve městě perníků to budou mít i tentokrát těžké. Na přípravném turnaji Bohemian Trophy se totiž zranil lídr týmu Martin Zozulák a návrat na hřiště se počítá na měsíce. Východočeši se rozloučili i s Martinem Junkem a Dominikem Bartošem, novou posilou by ale mohl být hokejbalový reprezentant Jan Bílý, který se rozhodl pro změnu sportu.

Odchody: Martin Junek (FbK Orlicko-Třebovsko), Dominik Bartoš (ACEMA Sparta Praha), Jonáš Mědílek (Florbal Náchod), Dominik Nikolas Chmelař (B-tým)
Příchody: Jan Bílý (HAGA Pardubice), Marcel Lehký (Hradec Králové), Jiří Jedlička (FbK Svitavy)

Znojmo

Milan Fridrich. Foto: Ondřej Deml

Milan Fridrich. Foto: Ondřej Deml

Po sedmi letech půstu se ve Znojmě zase bude hrát nejvyšší soutěž. A pro červenobílé je to velká výzva. Podařilo se jim udržet florbalovou ikonu Milana Fridricha, který už loni pomáhal s postupovými pracemi. Zkušenosti by měl přinést i navrátilec z Chodova Vojtěch Procházka. K zajímavé změně došlo na postu brankáře, místo Martina Beneše přišel ze Svitav Jiří Skácelík.

Odchody: Patrik Mašek (B-tým), Daniel Částek (konec kariéry), Martin Peš (konec kariéry), Martin Beneš (hledá angažmá)
Příchody: Vojtěch Procházka (Florbal Chodov), Jiří Skácelík (FBK Svitavy ), Milan Fridrich (Tatran Střešovice)

Ústí nad Labem

Tomáš Fibiger. Foto: facebook

Tomáš Fibiger. Foto: facebook

Jestliže Znojmo čekalo na návrat 7 let, Severočeši na elitní českou ligu museli čekat dvojnásobnou dobu. Postup se podařil s týmem téměř čistě složeným z ústeckých odchovanců a ani pro novou sezonu neplánuje trenér Marek Vojta jinou taktiku. Změny v kádru jsou tak minimální. Pouze místo gólmana Víta Skaly přišel z Taranu Tomáš Fibiger. Loni Ústí občas využilo díky střídavému startu reprezentanta Martina Pražana, to ale v nové sezoně nepůjde.

Odchody: Martin Pražan (Florbal Chodov), David Procházka (SK Bivoj Litvínov), Vít Skala (studium)
Příchody: Tomáš Fibiger (Tatran Střešovice)

Česká Lípa

Kamil Bříška. Foto: facebook FBC Česká Lípa

Kamil Bříška. Foto: facebook FBC Česká Lípa

Tým ze srdce severu čeká superligová premiéra a po postupu mezi elitu se nezahálelo. Trenérce Lence Bartošové se podařilo udržet posily, které pomohly s postupem, a tak může počítat třeba i s hokejistou a specialistou na trojkový florbal Kamilem Bříškou. Česká Lípa si ale připsala další dva důležité příchody. Defenzivu posílí Tomáš Kadlec, který odehrál 9 sezon v Mladé Boleslavi, a útok vyztuží střelec Marek Dzierža z Opavy.

Odchody: Milan Tichý (Bulldogs Brno)
Příchody: Marek Dzierža (SK P.E.M.A. Opava), Tomáš Kadlec (Florbal Mladá Boleslav/Black Cobras Gent, Bel.), Radovan Vnuk (Sokol Královské Vinohrady)


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*