Paulína (čelem) a Kristína Hudákovy jistě budou oživením nejvyšší ženské soutěže. Foto: Pavel Růžička - czechopen.cz
12. 9. 2017 Extraliga žen (3) KOMENTÁŘŮ

EXTRALIGA ŽEN SE BLÍŽÍ! Jakých má deset taháků?

 



Nová sezona nejvyšší ženské soutěže nezadržitelně klepe na dveře. Už v pátek se poprvé bude mezi mantinely bojovat o první body v extralize žen, která příští rok v dubnu poprvé vyvrcholí v Ostravě. V mnohém to bude přelomový ročník: výrazně posílila Ostrava, její rivalky z Vítkovic mají nového trenéra, zkušenosti odešly Chodovu a tak trochu potichu zůstal Herbadent. Jaké jsou největší taháky další sezony?

1. Paulína a Kristína Hudákovy v dresu FBC Ostrava
Přicházejí s aurou fenomenálních florbalistek, talentů, které se narodí snad jednou za století. Paulínu a Kristínu Hudákovy ale čeká dosavadní nejtěžší florbalová zkouška: vůbec poprvé budou součástí týmu, který nebude vyloženě spoléhat jen na ně; je prakticky nemožné, aby dostaly podobný herní čas, jako měly ve Spišské Nové Vsi. Obstojí?

2. Konec éry Jiřího Veleckého. Jak si povede Richard Urban?
Vítkovice dostaly v posledním Superfinále tvrdou facku, když podlehly Herbadentu a zároveň se jednalo o poslední utkání Jiřího Veleckého na postu hlavního trenéra. Stvořitel úspěšné ostravské éry zůstal u týmu jako konzultant, hlavní slovo nově bude mít bývalý extraligový gólman Richard Urban, dosud v klubu trénující juniory. Laťku má Veleckým nastavenou hodně vysoko, jak si povede? Navíc dostal k ruce kádr vyšperkovaný například o Nikolu Příleskou nebo Hanu Koníčkovou, nesmíme zapomínat ani na Justynu Krzywak z Polska.

3. Dernerová s Příleskou jsou pryč, přichází maďarská dvojčata
Židenice v letní přestávce ztratily dvě hlavní tváře svého týmu: Andrea Dernerová se vydala nejen za florbalovou zkušeností do Švýcarska, reprezentantka Nikola Příleská pak možná trochu zariskovala a zvolila přesun do Vítkovic. Židenice ale poprvé výrazně promluvily do dění na mezinárodním trhu: do brány získaly slovenskou reprezentantku Krištofovou a především pak maďarská dvojčata Brigittu a Barbaru Takács. Jak se povede mezinárodním Židenicím?

4. Iveta Hyršlová vyzkouší novou výzvu v dresu Tigers
Trochu to připomíná dřívější přesun Jany Vojáčkové, dnes provdané Vávrové, na Chodov. Iveta Hyršlová byla nedílnou součástí Bohemians, reprezentantkou a klubovou tváří. Po letech věrných služeb se ale rozhodla pro změnu a stala se součástí Tigers. Jak uspěje v novém prostředí?

5. Chodovu odešly zkušenosti. Vyrostou nové hvězdy?
Florbalistky Chodova už nebudou moci využít služeb Elišky Vrátné s Janou Vojáčkovou, když obě čekají mateřské povinnosti. Lvice navíc letos nebyly příliš aktivní na přestupovém trhu a nezískaly například vyloženou hvězdu. O to více budou muset zabrat mladé hráčky, kterým se otevírá jedinečný prostor k tomu, aby zazářily. V konečném důsledku z toho může profitovat celý klub.

6. Úplně nová Bohemka vyzkouší první Italku v nejvyšší soutěži
Restart. A když už, tak pořádně. Tak nějak se dá shrnout letní průvan v kabině Bohemians, ve které skutečně nezůstal onen pověstný kámen na kameni, snad kromě Adély Bočanové… Pryč jsou experimenty s finským trenérem nebo spojení s ELITE, Bohemians vyhlásili tříletý plán, který má vrátit jejich tým zpět na vrchol. Pomoci k tomu má prakticky úplně nový kádr včetně Italky Nardi, která bude první reprezentantkou své země v nejvyšší ženské soutěži.

7. Tvrzníková a Zittová musí převzít role jasných lídrů
Za Vinohrady již nebude nastupovat legendární Zuzana Macurová, do dresu Panthers zase zamířila Veronika Zittová. Obě patří do širšího kádru reprezentace žen, především Zittová pak má reálnou šanci zamířit také na prosincový světový šampionát. O to více je možná hlavně Zittové přesun překvapivější, na druhou stranu zde může (a svým způsobem také musí) ukázat, že je pravým lídrem, hráčkou, na které lze postavit tým. Povede její cesta až do Bratislavy?

8. Jičín opět nebude nudit, zlákal k návratu Bachmaierovou
Florbalistky Jičína byly loni konzistentní, což je prakticky dostalo do play off. Na premiérovou účast budou chtít jistě navázat a je jasné, že nudit tento tým od lesa Řáholce opět nebude: hrající trenérku Gabrielu Žůrkovou doplnily Zuzana Svobodová s Kristýnou Bachmaierovou, která v Jičíně podruhé restartuje svou kariéru. Kam až může Jičín dojít?

9. Tatran bez zkušeností, zato s elánem
Sestup Tatranu jako by kopíroval letošní pád ELITE. Ještě v posledním kole základní části měl šanci na play off, přesto se nakonec poroučel o patro níže. Sezonu o patro níže ale ustál a po roce se tým kouče Vybírala vrací zpět. Zkušeností na rozdávání moc nemá, přesto by mohl být vítaným oživením nejvyšší soutěže.

10. Lukáš Nesměrák na lavičce Liberce
Restartů a pokusů o návrat tam, kam týmy patřily v minulosti, bude letos celá řada. Pokusí se o něj také Liberec, který k Petru Horáčkovi místo Lenky Bartošové angažoval další klubovou legendu – Lukáše Nesměráka. Dost možná největší postava libereckých florbalových dějin tak naváže na působení u reprezentace juniorek.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • trimanos napsal:

    No to by se z toho jeden občas poslal do kopru. Amen.

  • MB53 napsal:

    7. Tvrzníková a Zittová musí převzít role jasných lídrů
    Za Vinohrady již nebude nastupovat legendární Zuzana Macurová, do dresu Panthers zase zamířila Veronika Zittová. Obě patří do širšího kádru reprezentace žen, především Zittová pak má reálnou šanci zamířit také na prosincový světový šampionát. O to více je možná hlavně Zittové přesun překvapivější, na druhou stranu zde může (a svým způsobem také musí) ukázat, že je pravým lídrem, hráčkou, na které lze postavit tým. Povede její cesta až do Bratislavy?

    Tomu nerozumím… kdo, jo ať hodí danhoferem.

Napsat komentář

*