Společná fotka reprezentací Keni a Ugandy. Foto: Smiley Coaches
5. 10. 2017 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Finský projekt Smiley Coaches učí ve světě florbal. Pojedeme kdekoliv, říkají. A vy se můžete přidat!

 



Dost možná stranou pozornosti se zrodil v hlavě finských trenérů unikátní projekt Smiley Coaches. Finští trenéři Timo Suonpää a Markus Huhtimo mají za cíl s úsměvem zvýšit kvalitu florbalové přípravy ve florbalově exotických zemích. A co je nejlepší, pokud máte zájem, tak se můžete k Finům připojit.

Timo Suonpää a Markus Huhtimo, to jsou ve finském florbalu těžké váhy. První dlouho vedl SB-Pro, ve kterém měl za svěřenkyně také Denisu Ratajovou s Hanou Sládečkovou, oba se pak potkali u finské ženské reprezentace, kde Huhtimo stále působí, a společně vedou také Erä/Viikingit.

K tomu si ale přidali také unikátní projekt Smiley Coaches. „Hlavní myšlenkou je přinést do florbalově méně rozvinutých zemí něco, čemu říkáme „vyšší úroveň trénování,“ vysvětlil Suonpää.

Jak se zrodila tato pionýrská myšlenka? „Během loňského mužského šampionátu jsme začali uvažovat nad tím, co by se pro florbal dalo dělat… Víte, IFF pořád mluví o olympiádě, ale rozdíl mezi elitními a ostatními zeměmi je obrovský, proto jsme dospěli k tomu, že naše know-how bychom měli sdílet,“ popisuje.

Nicméně, organizovat svůj volný čas, trénování v klubu a ještě civilní zaměstnání, to je kumšt. „Co Vám povím, je to výzva,“ směje se Suonpää. „Oba trénujeme klub, Markus je ještě u ženské reprezentace, ale kde je vůle, tam je cesta,“ dívá se na věc pozitivně.

Keňa, Turecko, Uganda, Korea nebo Malajsie. Potetovaní sympaťáci se rozjeli ve velkém. „S naší ideou jsme po Facebooku obeznámili federace z celého světa… Odezva byla úžasná, během třiceti minut jsme byli zarezervovaní na celý květen a lidé nám psali: Chceme vás, to je přesně to, co nyní potřebujeme. Přihlásilo se nám také několik dobrovolníků,“ usmívají se oba trenéři.

Je jasné, že takový projekt neunikl ani Mezinárodní florbalové federaci. „Bavili jsme se s generálním sekretářem Johem Lijelundem a Velim Halonenem a máme od nich podporu, projekt se jim líbí. John nás oba navíc zná už z dob, kdy jsme hráli, takže to je také pozitivní,“ popisuje Timo Suonpää.

Na druhou stranu, takový projekt stojí opravdu hodně peněz. „Je to obrovská výzva a náš největší problém,“ přiznávají Finové upřímně. „V žádném případě to neděláme jako byznys pro zbohatnutí, ale cestování stojí hodně peněz, navíc oba nejsme v případě tripu v práci, takže přicházíme také o výdělek,“ popisují. „Do budoucna budeme muset najít sponzory, kteří nám tyto dvě položky pomohou snížit, líbilo by se nám, kdyby IFF vyjednala podporu od svých sponzorů,“ přiznávají.

Sami mají zajímavé přirovnání. „Tento projekt přibližuje a rozšiřuje florbal do celého světa. A ve světě byznysu je to tak, že musíte investovat peníze, aby bylo možné peníze vydělat,“ láká potenciální sponzory. Je pravda, že prakticky jakýkoliv trh kromě evropského je florbalem totiž neprobádaný.

Na svém kontě už mají také jeden primát. „Minulý týden jsme byli v Keni a Ugandě a zorganizovali jsme první přátelské utkání afrických týmů, Keňa porazila Ugandu 3:1,“ usmívá se.

Zveřejnil(a) Timo Suonpää dne 27. září 2017

Jaké to je, učit florbal v Africe? „Jejich mentalita je úplně jiná, něco jako časový plán jim nic moc neříkalo,“ smějí se. „Ale co se týče lidí, tak nemůžeme říct křivého slova: byli úžasní, nadšeni pro florbal, učili se poctivě a především se nestresovali, brali to jako pohodičku,“ jsou plni pozitivních dojmů. „My prostě pojedeme kdekoliv, kde nás budou chtít,“ smějí se.

Rovněž také mají plány pro příští roky. „Asie roste, Oceánská federace pilně pracuje a dělá skutečně hodně pro rozvoj florbalu, my se vracíme do Turecka, příští rok pak máme v plánu Colorado,“ odhaluje Suonpää.

Výsledky jejich cestování uvidí také fanoušci na nadcházejícím ženském světovém šampionátu v Bratislavě. Timo Suonpää totiž povede ženy Singapuru. „V rámci naší tour po Malajsii jsme měli připravený také jeden trénink pro ženský národní tým Singapuru a po něm jsem dostal tuto nabídku,“ říká finský kouč.

Pokud se vše podaří, tak zboří další milník. „Bude to můj šestý šampionát v roli kouče a patrně budu prvním člověkem, který povede tým ze tří různých kontinentů: v minulosti jsem kromě Finska totiž trénoval také Austrálii,“ uzavírá Timo Suonpää.

Chcete trénovat v Číně? Máte možnost!

Čínská florbalová federace hledá trenéry, kteří by v rámci půlroční až roční stáže pomohli k rozvoji florbalu v Šanghaji. Nabízí zajištění ubytování a plat v amerických dolarech. Pokud vás nabídka zaujala, tak bližší informace poskytne kouč Timo Suonpää.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*