Florbalistky Panthers Foto: Facebook Panthers Praha
5. 1. 2018 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Extraligové taháky: Bojuje se o první místo i play off, jak si povedou Panthers s Tatranem?

 



Extraliga žen má před sebou nesmírně zajímavých osm kol, které chybí do konce základní části. O co bojovat je totiž prakticky na všech frontách: trio Ivanti Tigers, Vítkovice a Chodov si to ve vzájemných soubojích rozdá o čelo, zcela reálnou šanci na play off má pak deset týmů. Pozadu jsou zatím Liberec s Židenicemi, naopak se statečně drží pražské duo Tatran – Panthers, byť extraligovému překvapení v závěru roku trochu došel dech.

Boj o čelo

Osm zápasů před koncem jsou karty rozdány následovně: Tigers mají na svém kontě 39 bodů a tím pádem jeden bodík k dobru před Chodovem, další dva body zpět jsou Vítkovice. Ostravské florbalistky pak mají při skóre 7:7 ze vzájemných zápasů výhodu tří vstřelených branek na hřišti soupeře. Tigers a Vítkovice již mají za sebou zápasy s Ostravou, Chodov Ostravu přivítá v předposledním kole základní části. Dá se předpokládat, že souboj o čelo bude mít dva hlavní taháky: už příští týden se ve druhém vzájemném utkání střetnou Tigers s Chodovem, v posledním kole základní části pak Vítkovice jedou do Prahy vyzvat Tigers, přičemž Pražanky budou v posledním kole mít případně výhodu výhry na Dubině.

Dotáhnou Panthers svojí jízdu do play off?

Pražský celek Panthers patří k nejpříjemnějším překvapením současného extraligového ročníku. Aktuálně mu se ziskem 20 bodů patří šestá příčka a na dvojici Židenice – Liberec má náskok osm bodů, což jsou prakticky tři výhry. Nesmírně důležité bude pro Pražanky zvládnout hned úvodní utkání nového roku s Libercem a Tatranem, protože poté je čeká ostravský dvojblok a po zápase s Vinohrady následuje obtížný konec základní části v podobě Chodova, Bohemians a stále se zlepšujícího Jičína.

Bude Liberec bez play off?

Liberec byl tradiční baštou ženského florbalu, v posledních letech ale bojuje o účast v elitní osmičce pro postup do vyřazovacích bojů. V obtížné pozici je také letos, nicméně pořád má situaci relativně ve svých rukou: na Panthers sice ztrácí zdánlivě propastných osm bodů, ale hned v úvodním utkání nového roku může zvítězit a pokud se mu podaří uspět také v navazujících duelech s Jičínem a Tatranem, tak by mohl vytvořit tlak na florbalistky Panthers. Panthers a Liberec mají navíc prakticky shodný los z pohledu reálných šancí na to, získat body.

Pronikne extraligový nováček do play off?

Předcházející odstavce mohly evokovat dojem, že bitva o play off se týká pouze Panthers a Liberce. Nesmíme ale v žádném případě zapomínat na Tatran, který se čtrnácti body drží osmou příčku a tedy je aktuálně na pozici zaručující play off. Každopádně svěřenkyně trenéra Miroslava Vybírala nečeká nic snadného: v posledních osmi kolech je čeká kompletní elitní čtveřice, klíč k úspěchu je tedy ukryt především v zápasech s Olomoucí, Židenicemi, Panthers a Libercem. Náš tip je takový, že pokud Tatran dokáže vytěžit minimálně 9 bodů, tak by mu play off nemělo uniknout.

Probudí se Židenice?

Židenice jsme před začátkem sezony viděli jako určitého černého koně soutěže, ale zatím jsou velkým zklamáním. Nepovedl se příchod dvojčat Takács a po slibném úvodu, který obstaraly výhry nad Tatranem, Olomoucí a Libercem jde tým od porážky k porážce. Určitou vzpruhou mohlo být domácí vítězství nad Bohemians, jenže od 21. října už nezískaly Židenice ani bod a propadly se na aktuální deváté místo. Pokud chtějí v Brně se sezonou ještě něco udělat, tak ideální možnost mají hned v úvodním kole proti Bohemians, poté následuje souboj s Vinohrady. Pokud Brňanky úvodní kola nezvládnou, tak je dost dobře možné, že je čeká boj o udržení. Určitou vzpruhou mohou být výkony brankářky Karolíny Krištofové na světovém šampionátu, v Brně také od nástupkyně Nikoly Příleské čekali o něco víc než zatím předvedla.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*