Juha Kivilehto, Helsingborg Juha Kivilehto ukončil svoje působení v Helsingborgu. FOTO: Per Wiklund
5. 1. 2018 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Juha Kivilehto míří do finského Classicu

 



Šestatřicetiletý finský obránce Juha Kivilehto v novém roce změnil angažmá. Ze švédského Helsingborgu, kde nastupoval po boku krajana Miky Kohonena a českých reprezentantů Patrika Suchánka a Daniela Šebka, zamířil 2. ledna do aktuálně vedoucího týmu finské Salibandyliigy, SC Classicu.

SC Classic bude šestým celkem ve finské nejvyšší soutěži po Vantaa FT, helsinských IFK a SSV, Loviisanu Tor a SPV, za který Kivilehto nastoupí. Ve svých předchozích působištích dohromady získal šest titulů mistra finské ligy, čtyři z nich jako hráč SSV Helsinki a po jednom v týmech HIFK a SPV. Celkem při svém minulém působení ve finské nejvyšší soutěži odehrál 329 utkání, ve kterých si připsal 244 bodů za 69 branek a 175 asistencí.

Trojnásobný mistr světa sice v Helsingborgu před začátkem sezony podepsal roční smlouvu, ale z rodinných důvodů sezonu v Helsingborgu nedokončí a s okamžitým efektem přestoupil do finské soutěže, dokonce hned 4. ledna nastoupil za Classic proti Oilers. Helsingborgu neodchází pouze jeden ze skalních pilířů defenzivy, ale i sportovní ředitel, protože tuto funkci Kivilehto v klubu také zastával. Helsingborg v oficiálním vyjádření napsal, že hledá na obě pozice náhradu z krátkodobého i dlouhodobého hlediska.

V Classicu Kivilehto podepsal smlouvu dokonce sezony 2018/2019. S hlavním trenérem Classicu Petteri Nykkym se dobře zná z působení ve finské reprezentaci. „Juha přinese do naší hry skvělé vůdcovské schopnosti, zkušenosti, profesionalitu a umění vyhrávat. Ačkoliv naše hra byla už teď dobrá, doufáme v ještě lepší jarní část sezony. Když se nám takto rozrůstá kádr, hráči jsou soutěživější a zlepšují se,“ řekl ke Kivilehtově přestupu trenér dvojnásobných mistrů světa.

Sám Kivilehto dodal, že tato sezona by tak jako tak byla jeho poslední ve Švédsku. „Rozhodnutí přesunout se do vynikající organizace ke skvělým trenérům bylo nakonec jednoduché. Dál bych se chtěl zlepšovat jako hráč, ale především uspět na týmové úrovni. Důležité pro mě také bylo, že mi Classic umožnil dál bydlet v Helsinkách.“ Na týmový úspěch má Kivilehto s Classicem velkou šanci. Jeho nový tým v posledních dvou letech dokázal Salibandyliigu vyhrát, v probíhajícím ročníku má na prvním místě náskok 8 bodů na druhý EräViikingit.


Autor: Richard Klíma



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*