Michaela Šponiarová s Denisou Ferenčíkovou - dvě hlavní postavy Vítkovic ve finále. Foto: Martin Flousek - Flickr Český Florbal
16. 1. 2018 Český pohár (0) KOMENTÁŘŮ

Šest slovenských branek přineslo pohárovou výhru Vítkovic, kapitánka Ferenčíková zapsala čtyři trefy

 



Pohár České pojišťovny zná své držitelky pro letošní rok. Staly se jimi florbalistky Vítkovic, které tak obhájily v Mostě loňské zlínské vítězství. Do utkání přitom lépe vstoupil Chodov a rychle vedl 2:0. Především díky čtyřem brankám kapitánky Denisy Ferenčíkové ale nakonec Vítkovice vyhrály poměrem 7:5.

Vstup do utkání vyšel lépe Chodovu, který zásluhou kombinace, na jejímž konci stála Tožičková, potrestal vyloučení Šupákové. Povzbuzen úvodní brankou byl Chodov nadále aktivnější a dočkal se vedení 2:0, když Urbánková uplatnila důraz na brankovišti a dorazila ránu Jirákové.

Postupem času se ale první třetina změnila na souboj aktivnějších Vítkovic se skvěle chytající Provázkovou. Brankářka Chodova v průběhu první části vychytala šance Enenkelové, několikrát si na ni nepřišla Ferenčíková, neuspěla ani Krzywak a Provázková vyřešila také nešťastný kop Svačinové po střele Žurkové. Chodov v této části hry hrozil z brejků, největší šanci měla Urbánková, která trefila Příleskou do masky.

Ostravanky jako by nabudil tvrdý střet Theimerové se Suchou. Devět sekund po něm se totiž z otočky trefila Ferenčíková, kapitánka Vítkovic o 43 sekund později srovnala umístěnou ranou ze stoje.

První třetinu ale nakonec vyhrál Chodov. V čase 19:59 totiž propadla Příleské do branky střela Magdalény Pláškové.

Prostřední část utkání se odehrávala v podobném duchu, poměrně razantně ale ubylo přesnosti. Vítkovice byly nadále aktivnější, za což je odměnila kapitánka Ferenčíková vyrovnáním. Následně ale skutečně ubylo pěkných florbalových momentů, změnilo se to až v druhé polovině třetiny.

To se totiž několikráte dostal ke slovu Chodov: Urbánková nejprve neproměnila únik, poté se do té doby ne úplně optimálně chytající Příleská zaskvěla proti dvěma pokusům Tožičkové a především proti výběru Řepkové.

Na konci druhé třetiny se tak potvrdila známá sportovní pravda, že kdo své šance nepromění, ten následně inkasuje. Půl minuty před druhou sirénou totiž poslala Vítkovice do vedení umístěnou střelou Michaela Šponiarová.

Chodov do poslední části řádné hrací doby vstoupil aktivně, a byť Vítkovice proti gólu Urbánkové protestovaly, tak srovnal. Za pár sekund ale vrátila Ostravankám vedení Michaela Šponiarová, která uplatnila důraz na brankovišti.

Pražanky zareagovaly nejlépe, jak mohly, a vytvořily si tlak, ze kterého ale nevytěžily branku, naopak na druhé straně se trefila Husková. Chodov reagoval nasazením Elišky Vrátné, která znamenala okamžité nebezpečí pro Vítkovice, ale ani zkušená florbalistka k rychlé kontaktní brance nepomohla.

Chodov tak do poslední desetiminutovky šel stále se ztrátou dvou branek, v 51. minutě neuspěla ani dobře ukrytá přízemní střela Řepkové. Vzápětí mohly prakticky rozhodnout Michaela Šponiarová se Šupákovou, ale ani jedna netrefila branku.

A podobně jako na konci druhé třetiny, také nyní přišel trest v obráceném gardu: prakticky z následného protiútoku dala kontaktní branku Tožičková.

Ačkoliv to v posledních minutách byla pravá bitva, která se musela líbit, tak Chodov již vyrovnat nedokázal, naopak sedmou branku Vítkovic přidala do prázdné branky stylově Denisa Ferenčíková.

FLORBAL CHODOV – 1. SC VÍTKOVICE 5:7 (3:2, 0:2, 2:3)

Branky: 2. Tožičková (Plášková), 5. Urbánková T. (Jiráková), 20. Plášková (Plášková), 43. Urbánková (Řepková), 53. Tožičková (Suchá) – 18. Ferenčíková (M. Šponiarová), 19. Ferenčíková (Ďuríková), 24. Ferenčíková (Šupáková), 40. M. Šponiarová, 43. M. Šponiarová (Ferenčíková), 47. Husková (Martiňáková). Rozhodčí: Kostinek a Reichelt. Vyloučení: 0:1. Využití: 1:0. Diváci: 527.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*