Židenice mají solidní výchozí pozici Foto: Facebook Florbal Židenice
25. 1. 2018 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

ANALÝZA: Čeká nás hodně ostrých pět kol, Olomouc má opticky všechny trumfy, Jičín v problémech

 



Extraliga žen se s příchodem roku 2018 pořádně zamotala. Šest týmů má play off prakticky jisté, o zbylá dvě místa se ale povede tuhý boj až do posledního kola. Vzájemné duely v posledním kole slibují, že se dočkáme opět přímých soubojů o účast ve vrcholné fázi sezony, rozhodnout by se mělo také o celkovém vítězi základní části.

Souboj o vítězství v základní části

S největší pravděpodobností se rozhodne mezi Ivanti Tigers a Vítkovicemi až v úplně posledním kole, ve kterém se tyto dva celky utkají na Jižním Městě. Aktuálně mají florbalistky Tigers náskok tři body na Vítkovice, o další bod zpět je Chodov. Do souboje s Vítkovicemi je čekají zápasy s Olomoucí, Libercem, Židenicemi a Tatranem. Pokud neztratí více než tři body, tak půjdou do posledního utkání základní části z prvního místa a s výhodou výhry na Dubině v poměru 3:4.

Že může být také skóre důležité, ukázaly právě Vítkovice, které sice s Chodovem na Jižním Městě prohrály 3:7, avšak po domácí výhře 4:0 mají rázem při skóre ze vzájemných zápasů 7:7 výhodu tří branek na hřišti soupeře, což je při případném shodném bodovém zisku posílá před Chodov. Ve čtyřech následujících zápasech se postupně utkají se stejnými soupeři jako Tigers, v pořadí Židenice, Olomouc, Tatran a Liberec.

Boj o play off

Čistě z početního hlediska má jistotu účasti ve vyřazovacích bojích čtveřice Ivanti Tigers, Vítkovice, Chodov a FBC Ostrava. Již jen velká shoda okolností by o play off pak mohla připravit někoho z dvojice Panthers – Bohemians. Oba tyto celky mají nyní na svém kontě 26 bodů a před dvojicí Liberec – Tatran disponují náskokem dvanácti bodů, Olomouc pak ztrácí ještě o jeden bod více. Rovněž už jen velmi teoreticky mohou do bojů o play off zasáhnout florbalistky Vinohrad, které se ziskem devíti bodů tabulku nyní uzavírají a v posledních pěti kolech se utkají také s Ostravou nebo Chodovem.

Naše analýza se tak zaměří na pětici Jičín, Židenice, Liberec, Tatran a Olomouc. Z těchto pěti týmů se bude podle nás rekrutovat dvojice, která doplní zmíněnou šestici v play off. Vzhledem k volbě soupeřů pak prakticky nic neznamená jejich konkrétní pořadí na sedmém, respektive osmém místě.

KM automatik FBK Jičín
7. místo
16 bodů
Zbývající utkání:
Chodov (V), Ostrava (D), Bohemians (V), Vinohrady (D) a Panthers (V)

Florbalistky Jičína sice do finiše vstupují na sedmém místě s bodovým náskokem, ale také mají nesmírně těžký los. Chodov s Ostravou patří k nejlepším týmům soutěže, Bohemians jistě nebudou chtít připustit další porážku poté, co si jejich skalp odvezla Olomouc a také florbalistky Panthers jsou v tomto ročníku o něco lepším týmem.

Jičín je tak v podobné situaci, v jaké byla před minulým kolem Olomouc: téměř nutně potřebuje získat nečekané body z prvních tří utkání této série, jinak se dost dobře může stát, že případný úspěch s Vinohrady nebude stačit.

Co je ale nejpalčivější problém pro Jičín, je fakt, že v minulých kolech prohrál dva nesmírně důležité duely: s Libercem a Olomoucí. Zisk pouhého jednoho bodu bude podle nás nakonec to, co rozhodne v neprospěch FBK. Nesmíme zapomenout ani na to, že ztratil důležitou individualitu v podobě Andrey Satýnkové.

Šance FBK Jičín na play off podle Florbal.cz: 30%

K1 Florbal Židenice
8. místo
15 bodů
Zbývající zápasy:

Vítkovice (V), Tatran (D), Tigers (V), Olomouc (D) a Liberec (V)

Židenice prožily doslova hororovou zimu a v konečném účtování je možná bude hodně mrzet kolaps na Bohemians, z Děkanky si jednoznačně měly odvézt body. Klíč k židenickému úspěchu tkví v domácích utkáních, nicméně proti Tatranu a Olomouci nečeká svěřenkyně trenérského dua Prouzová – Úlehlová nic snadného.

V rozhodujících chvílích by navíc mohla pomoci zkušenost z minulého soutěžního ročníku, jádru brněnského týmu okolo Valehrachové je zkušené, pomoci mohou také zkušenosti Moniky Léblové a rozchytala se brankářka Karolína Krištofová.

Co se týče vzájemných zápasů, tak ty vyznívají pro Židenice negativně pouze s Jičínem, kterému dvakrát podlehly. Naopak s Tatranem, Olomoucí a Libercem první partie vyhrály.

Šance K1 Florbal Židenice na play off podle Florbal.cz: 55%

Crazy girls FBC Liberec
9. místo
14 bodů
Zbývající zápasy:
Tatran (V), Tigers (D), Olomouc (V), Vítkovice (D) a Židenice (D)

Pokud Jičín mohou mrzet dvě nedávné prohry, tak Liberec může a možná také bude mrzet ztráta bodu právě proti Jičínu. Svěřenkyně dua Horáček – Nesměrák jsou proti Židenicím v horší pozici díky tomu, že s Olomoucí a Tatranem hrají venku, doma mají naopak nesmírně těžké soupeře v podobě Ivanti Tigers a Vítkovic.

V souboji proti Židenicím mohou hrát prim právě zmíněné zkušenosti. Mladičký liberecký tým sice má reprezentační dvojici Leierová – Mlejnková a Šamaninu, na druhou stranu také hodně mladých florbalistek. Trumfem se ale mohou stát proti Tatranu, což se podle nás nakonec stane.

Šance Crazy girls FBC Liberec na play off podle Florbal.cz: 40%

Únětická 12° Tatran Střešovice
10. místo
14 bodů
Zbývající zápasy:

Liberec (D), Židenice (V), Vítkovice (D), Tigers (D), Olomouc (V)

Mladé florbalistky Tatranu se prezentují agresivním celoplošným florbalem, který se může stát jejich velkou zbraní. Klíčový pro ně bude hned úvodní zápas proti Liberci, ve kterém mohou v případě výhry získat pohodu anebo si naopak situaci notně zkomplikovat, protože proti Židenicím je nebude každopádně čekat nic snadného a domácí duely s Vítkovicemi a Ivanti Tigers příliš nadějí na body nedávají. O všem by se tak mohlo rozhodovat až na půdě Olomouce v posledním kole, kde by domácí florbalistky měly nejen podporu publika, ale případně také vítězné vlny, která by je nečekaně mohla dovést až do play off.

Tatran navíc stojí na mladých florbalistkách, nemůže se opřít o zkušenosti Žůrkové, Léblové, Mandátové nebo Leierové s Mlejnkovou a Šamaninou.

Šance Únětická 12° Tatran Střešovice na play off podle Florbal.cz: 25%

FBS Olomouc
11. místo
13 bodů
Zbývající zápasy:
Tigers (V), Vítkovice (D), Liberec (D), Židenice (V) a Tatran (D)

Florbalistkám Olomouce se povedlo vyloupit Děkanku a na poslední chvíli se tak přihlásit do bojů o play off. Jejich pozice je ale vzhledem k tomu, že v prvních dvou kolech tohoto pětimístného souboje vyzvou Ivanti Tigers s Vítkovicemi, stále nesmírně složitá.

Hodně zjednodušeně lze říci, že svěřenkyně Petra Dadeje potřebují bezpodmínečně devět bodů z posledních tří utkání a ani to jim nemusí stačit. Proti nim totiž kromě výchozí pozice hraje také los soutěže, který proti sobě několikrát postaví právě týmy z bodující pětice a dá se dost dobře předpokládat, že ostatní týmy tedy budou v těchto zápasech do kříže bodovat.

Jakákoliv prohra v závěrečných třech kláních tak prakticky znamená pro Liberec – za předpokladu, že nenapodobí například senzační výhru Židenic nad Vítkovicemi – konec postupových nadějí. Na druhou stranu, rozjetou Olomouc není radno podcenit!

Šance FBS Olomouc na play off podle Florbal.cz: 35%


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*