Florbalistky Jičína už mohou být součástí elitní osmičky. Foto: FBK Jičín
22. 2. 2018 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

DVĚ KOLA DO KONCE: Jičín potvrzuje pozici s neoblíbenými Vinohrady, Židenice číhají s výhodným losem

 



Do konce základní části ženské extraligy zbývají dvě kola a stále je o co hrát. Není jasno o vítězi základní části, na primát si brousí zuby Ivanti Tigers s Vítkovicemi, zdaleka není rozhodnut ani souboj o účast v play off. Navíc, překvapivá prohra Chodova s Panthers otevřela šanci na třetí místo pro Ostravu.

Souboj o první místo

Mezi Vítkovicemi a Ivanti Tigers se s největší pravděpodobností rozhodne až v posledním kole při vzájemném pražském duelu. Vítkovice pro jeho konání musí vyhrát o víkendu v Liberci, Tigers čeká pražské derby s Tatranem. Za týden pak případně Ivanti Tigers bude mít výhodu výhry na půdě Vítkovic. Ze hry o první místo je definitivně venku Chodov, který na Tigers ztrácí nedostižných sedm bodů. Navíc může teoreticky přijít o třetí místo: na Ostravu má náskok pět bodů a oba týmy čeká druhý vzájemný zápas o víkendu.

Boj o play off

Jistá je šestice postupujících do play off: Ivanti Tigers, Vítkovice, Chodov, FBC Ostrava, Panthers a Bohemians. Jistotu toho, že si budou moci volit svého soupeře mají Tigers s Vítkovicemi, stejně tak celky Panthers a Bohemians mají jistotu, že budou mezi volitelnými týmy. Na jejich konečném vzájemném pořadí nezáleží.

O dvě zbývající postupová místa stále ještě bojuje pět týmů. Na sedmém místě je nyní s dvaceti body Liberec, osmá příčka patří Jičínu, který má o bod méně, sedmnáct bodů má Tatran, patnáct bodů Židenice a naději má také Olomouc se třinácti body.

V nejtěžší pozici je Olomouc. Má přesně šestibodovou ztrátu na Jičín, se kterým má lepší vzájemné zápasy, což je prakticky to jediné, co ji nyní drží ve hře. Jakýkoliv bodový zisk Jičína automaticky znamená, že se do play off nepodívá, sedmibodovou ztrátu na Liberec již dostihnout nemůže. Určitou naději ji dává fakt, že se ve zbývajících dvou kolech utká s Židenicemi a Tatranem, což jsou jednoznačně soupeři, proti kterým lze šestibodového zisku dosáhnout.

Klíčový duel

Pokud máme vybrat jeden klíčový duel, tak je to jednoznačně zápas následujícího kola mezi Jičínem a Vinohrady. Výhra Jičína v základní hrací době pro něj znamená jistotu postupu do play off v případě, že Tatran nezvítězí v základní hrací době nad Ivanti Tigers. Bodový zisk totiž vyřadí Olomouc, pro Židenice nebude možné dostihnout čtyřbodovou ztrátu a v případě rovnosti bodů s Tatranem by ve prospěch Jičína rozhodly vzájemné zápasy, které Jičín vyhrál 6:2 a 8:7. Obecně se dá říci, že jakákoliv výhra prakticky posune Jičín do play off.

Nejlepší los pro Židenice

Z pohledu losu a reálné šance na úspěch mají nejlépe rozdány karty florbalistky Židenic. Na Jičín ztrácejí čtyři body, na Liberec pak pět, ale především vůči Liberci mohou využít toho, že se neutkají s elitním týmem. Brňanky totiž čeká domácí duel s Olomoucí a následný výjezd do Liberce, který se ale v předcházejícím utkání postaví Vítkovicím. Ve vzájemném utkání tak Židenice mohou stáhnout tři body a předtím musí bezpodmínečně vyhrát s Olomoucí.

Vzhledem k tomu, je jedno, na které volitelné pozici po základní části skončíte, tak Židenicím nemusí vadit ani případné vítězství Jičína, pokud porazí Olomouc a současně Tatran – na který ztrácí dva body – prohraje s Ivanti Tigers. To by znamenalo, že Židenice stáhnou rovněž ztrátu na Tatran a s Libercem to bude přímá bitva o postup. Při teoretickém bodovém zisku 20 – 18 by navíc Židenicím hrála do karet tříbodová výhra v prvním vzájemném utkání.

Špatná výchozí pozice pro Tatran

Je logické, že tu vůbec nejhorší pozici má Olomouc, která o play off – také dle slov trenéra Dadeje – bojuje už pouze teoreticky, tak nejhorší výchozí pozici pro závěrečná dvě kola má Tatran. Čeká jej zápas proti Tigers, navíc má jistotu toho, že v posledním kole bude minimálně jeden z dvojice Židenice – Liberec bodovat.

Když se na situaci Tatranu podíváme optikou losu, tak Jičín má výhodu domácího zápasu s Vinohrady, Židenice mají jednoznačně lepší los a Liberec může využít minimálně domácí prostředí proti Židenicím, co je ale hlavní, že při současném tříbodovém náskoku na Tatran má Liberec také výhodu lepšího skóre ve vzájemných zápasech. Stejnou výhodu má také Jičín, což znamená, že jeho náskok je formálně tříbodový.

Cesta Tatranu do play off má tak prakticky čtyři reálné podmínky:
1. Prohra Jičína s Královskými Vinohrady v základní hrací době
2. Výhra Tatranu nad Olomoucí v základní hrací době
3. Prohra Jičína s Panthers Praha v základní hrací době
4. Židenice nezískají plný počet šesti bodů


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*