Ostrava cítí šanci v bitvě o Ostravu. Foto: Ladislav Káňa - fbcostrava.cz
1. 4. 2018 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

BITVA O OSTRAVU: Souboj slovenských legií, ve kterém FBC cítí šanci, Vítkovice mají lepší brankářky

 



První dva zápasy semifinálové bitvy o Prahu 11 jsou odehrány, v neděli začíná také ostravská série mezi Vítkovicemi a FBC Ostrava. Dlouho očekávaný vrchol sezony má letos zvláště pikantní pozadí, když oba týmy v létě mohutně posilovaly. Ostrava tak po dlouhých letech nejde do střetu s Vítkovicemi v pozici jasného outsidera.

Obecně se očekává, že tato bitva bude mít velký náboj. Ano, Vítkovice jsou stále vítězkami základní části, vyhrály během ní – pokud započítáme pohárové semifinále – všechny tři vzájemné zápasy a naposledy také semifinálovou sérii 4-0, ale z tábora FBC je slyšet, že celá sezona směřuje k očekávanému semifinálovému střetu. Lákadlo v podobě prvního ostravského Superfinále je zkrátka velké.

Hráčské kádry
Oba týmy v létě mohutně posilovaly. Vítkovice přivedly do branky Nikolu Příleskou, do pole pak Hanu Koníčkovou nebo Justynu Krzywak. Především z příchodu Příleské mohou v sérii s FBC těžit, tak kvalitní brankářskou dvojici dost možná nikdy neměly. Krzywak se zase v posledních zápasech rozstřílela a Koníčkové to na hřišti jde s mladými křídly Martinákovou a Huskovou.

Příchodem slovenské legie v čele s dvojčaty Hudákovými, Viktórií Grossovou nebo Janou Dupčákovou posílilo také FBC, které rovněž z Bohemians získalo Veroniku Rybičkovou a postupně se uzdravující Timeu Patakyovou. Především dvojčata pak potvrdila svou bodovou produkci, ačkoliv si musela zvykat na úplně jiné herní pojetí v Ostravě, které rázem nestálo vyloženě na nich.

Především ale příchody na straně FBC znamenají, že nemusí nutně koncentrovat útočnou sílu do jedné formace, což je například něco, s čím se potýká slovenská reprezentace. Nyní disponuje minimálně dvěma velmi nebezpečnými formacemi. O důvod více, proč se těšit na ostravský vrchol sezony.

Domácí haly
O pražské sérii platí, že si týmy prakticky jen mění strany, ovšem v Ostravě má každá hala své specifikum. Série začíná na ostravském sídlišti Dubina, v tamní prostorné sportovní hale, která je známa specifickým povrchem, ačkoliv by jej mohl neutralizovat položený florbalový povrch.

Pokračovat bude ve specifické hale FBC, ve které – také díky blízkosti tribun – působí hřiště zdánlivě mnohem menším dojmem, navíc s těmito specifiky umí obecně domácí týmy pracovat. Domácí prostředí tedy bude nedílnou součástí této bitvy o Ostravu.

Vzájemné zápasy
Jak již bylo řečeno, vzájemné zápasy jsou v této sezoně jednoznačně na straně Vítkovic. Ty nejprve zvítězily v ČPP Aréně 11:5, následně na Dubině poměrem 8:4. Podařilo se jim zvítězit také v pohárovém semifinále, když v kombinované sestavě zvítězily 5:3. Právě pohárová porážka asi bolela nejvíce, především proto, že Ostrava nastoupila v extraligové sestavě a upřímně, její nasazení nebylo z největších.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*