Rasmus Sundstedt oznamuje návrat. Foto: Per Wiklund
14. 4. 2018 Švédsko (2) KOMENTÁŘŮ

Přestupové dění ve Švédsku a Švýcarsku: Sundstedt se vrací do Storvrety, Wahlgren míří do Linköpingu

 



Ve Švédsku i Švýcarsku jsou rozdány karty do Superfinále, k velikým přesunům na následující sezónu ale dochází již nyní. V průběhu pátého semifinále představila Storvreta během přestávky Rasmuse Sundstedta, švédského reprezentanta, který dosud působil ve švýcarském Rychenbergu. Švýcarskou soutěž okusí Patrik Rokka, v Zugu United potká svého krajana Billyho Nilssona. Pozadu nezůstává ani Linköping s oznámením příchodu Maxe Wahlgrena z Pixba. 

Návrat do Švédska

Rasmus Sundstedt se vrací do Švédska po dvou letech. Ve švýcarském Rychenbergu působil od roku 2016 a v jeho dresu nasbíral 69 bodů v 51 ligových utkáních. Na triumf, ať už v poháru či lize, ale v zemi helvétského kříže nedosáhl. V loňském roce se svým týmem nestačil ve finále poháru na Curych, kterému podlehl 7:8. Se stejným sokem letos v poháru vypadl ve čtvrtfinále po samostatných nájezdech.

V lize s Rychenbergem vypadl loni už ve čtvrtfinále, v ještě probíhajícím ročníku nestačil v semifinále na rozjetý Wiler, který sérii ovládl 4:0. Dvojnásobný držitel zlaté medaile z mistrovství světa působil ve švédské Superlize nejdříve v celku Caperiotäby, odkud putoval v roce 2012 jako tehdy nejdražší hráč do Storvrety.

V týmu nastoupil ke 133 utkáním a připsal si 164 (88+76) bodů. Děvatadvacetiletý univerzál nyní bude chtít ve Storvretě navázat na triumf v Superlize, po kterém se stěhoval právě do Švýcarska.

S vítězem letošní základní části podepsal smlouvu na dva roky s opcí na další rok. Čeští fanoušci jej budou mít šanci vidět naživo již během dubna, kdy přijede se švédskou reprezentací na turnaj EFT.

Rasmus Sundstedt proti Wileru. Foto: Markus Aeschimann (www.markus-aeschimann.ch)

Kanonýr z Pixba

Možná ještě větší přestupovou bombou je ve švédských médiích probíraný přesun Maxe Wahlgrena do Linköpingu. S informací o přestupu přišel švédský portál Innebandymagazin, během semifinálové série mezi Falunem a Linköpingem. Švédský střelec by tak zkusil ve švédské Superlize pátý klub po působení v Dalenu, Granlu, Moře a Pixbu. Šestadvacetiletý útočník nastupoval také během jedné sezóny v Česku v pražském Chodově.

Letos Wahlgren patřil k nejproduktivnějším hráčům švédské Superligy a v bodování skončil o bod druhý za Albinem Sjögrenem ze Storvrety.

Linköping si od příchodu slibuje posílení útoku, kde hraje hlavní roli Matěj Jendrišák s Gustavem Fritzellem. V novém působišti tak doufají, že naváže na letošních 69 bodů (39+30) a dovede Linköping poprvé od sezóny 2015/16 do finále.

Max Wahlgren se raduje z trefy do sítě Linköpingu. Foto: Per Wiklund

Rošáda v Zugu

Opačným směrem než Rasmus Sundstedt zamíří Patrik Rokka. Dalen přichází o jednu z opor, čtyřadvacetiletý florbalista působil v Dalenu dvě sezóny, nyní se stěhuje do Zugu.

V Zugu budou příští sezónu nadále spoléhat na produktivního Billyho Nilssona, švédské zastoupení rozšíří již zmíněný Patrik Rokka a obránce Carl Kostov-Bredberg ze Siriuse, který patří do širšího kádru reprezentace. Švédský obránce působil v SSL od sezóny 2010/11 a do národního týmu nakoukl v září 2017.

Tým naopak opouští trojice cizinců (Marcus Thunvall, Aki Hietanen), mezi nimi i Čech Jiří Koutný. Druhou sezónu v NLA povede Zug jako hlavní trenér Radim Cepek, který povýšil z role asistenta. Pozici asistenta bude zastávat Sasha Rhyner, který zároveň vede český ženský národní tým.

Patrik Rokka v pozadí s Patrikem Suchánkem v dresu Dalenu. Foto: Per Wiklund

Dagman opouští Linköping

Den poté, co Linköpingu skončila v semifinále letošní sezóna, oznámil Joel Dagman svůj záměr odejít. Švédský portál Expressen přišel s informací, že novým působištěm by měl být tým Mullsja. Hlavními důvody konce spolupráce jsou důvody mimo sportovní stránku, především vzdálenost domů.

Dagman v letošní sezóně potvrzoval své kvality z pozice obránce a navrch přidal 24 bodů ve 42 utkáních, včetně play off. O novém působišti ale ještě není rozhodnuto, sdělil ve svém rozhovoru pro Expressen.

„Chápu, že se Mullsjö nabízí, nic ale není ještě jisté. Probíhají jednání i v jiných klubech, to je jediné, co mohu říci,“ říká Dagman, který nastoupil za Švédsko během kvalifikace na letošní MS v Praze.

Joel Dagman brání Rasmuse Enströma v semifinále. Foto: Per Wiklund

Kosonen končí ve Vipers

Växjö Vipers přichází pro nadcházející ročníky o velikou oporu v brankovišti. Po třech letech a 95 utkáních okusí nové prostředí nejlepší brankář světa. Eero Kosonen byl v dresu Vipers vyhlášen nejlepším brankářem v letech 2016 a 2017. Předloni byl i kousek od vítězství v Superfinále, o jednu branku se spoluhráči podlehl Falunu.

Kosonen ve tiskové zprávě klubu sdělil, že se mu bude po městu i týmu stýskat, o jeho novém angažmá ještě není rozhodnuto. „Tým a město mi bude chybět. Během tří let ve Växju jsem se mnoho naučil a jsem vděčný všem, kteří působili okolo týmu,“ říká Eero Kosonen na závěr.

Odchod velmi mrzí i hlavního trenéra týmu z jihu Švédska. „Nepřicházíme nejen o nejlepšího brankáře na světě, ale také o skvělého člověka, který nám velmi pomáhal i mimo florbalové hřiště,“ dodává Niklas Nordén.

Eero Kosonen. Foto: Per Wiklund


Autor: Ondřej Sluka



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*