Vítkovice s Chodovem sehrají bitvu v ženském Superfinále. Foto: florbalvitkovice.cz
18. 4. 2018 Extraliga žen (7) KOMENTÁŘŮ

Rozhodnou opět brankářky? Zápasy mezi Vítkovicemi a Chodovem jsou v posledních letech speciální

 



V ženské extralize se o titul v premiérovém ostravském Superfinále utkají domácí Vítkovice s Chodovem. Bude se jednat o jejich druhé vzájemné Superfinále. Před dvěma roky si pro sebe jeviště vysočanské arény ukradla brankářka Vítkovic Lauma Visnevska, naposledy se oba celky utkaly v lednu při finále Poháru České pojišťovny. V jejich podání navíc ožijí legendární semifinálové série.

Ženská nejvyšší soutěž se dlouho vyznačovala dominancí svěřenkyň trenérek Markéty Šteglové a Karolíny Šatalíkové, za kterými číhaly na šanci celky Vítkovic a Bohemians, které spolu pravidelně sváděly boje v play off.

Postupem času se na Praze 11 povedlo vybudovat silnou konkurenci v podobě Chodova, který dokázal na svou stranu získat tehdejší opory Terezu Urbánkovou nebo Anet Jarolímovou. Vítkovice se zase vydaly cestou zahraničního scoutingu, vytvořily slovenskou legii v čele se současnou kapitánkou Denisou Ferenčíkovou, kterou v posledních letech pravidelně doplňují o jiné cizinky.

Určitým mezníkem vzájemných soubojů jsou bez nadsázky legendární semifinálové série, které oba celky naposledy svedly proti sobě v sezoně 2014/2015. Právě ony byly dlouhodobě považovány za vrchol celé extraligové sezony, stejně, jako vzájemné zápasy tehdejší elitní trojice mezi sebou.

Před letošní sezonou se oba týmy zachovaly rozdílně. Chodov se držel spíše stranou a nepřivedl žádné vyloženě hvězdné jméno, ovšem Vítkovice se činily: do brankoviště získaly Nikolu Příelskou, která možná již v tomto Superfinále převezme žezlo brankářské jedničky od vítkovické legendy Lenky Kubíčkové, přišla polská útočnice Justyna Krzywak a k těžko představitelnému režimu Vítkovice přemluvily také Hanu Koníčkovou.

Přesto to byl právě Chodov, který do sezony vstoupil nejlépe ze všech. Dlouho to vypadalo, že tým, který vede Michaela Marešová poprvé opravdu rovnocenně s Lukášem Procházkou, přemožitele nenajde, nakonec se ale nevyvaroval menší krize.

Čistě prakticky se bude jednat o souboj dvou týmů, které byly nejlepší v jednotlivých polovinách této sezony. Vítkovice, které nově převzal Richard Urban. totiž po mistrovství světa zabraly a postupně porazily nejprve Chodov v extralize, poté stejného soupeře v pohárovém finále a nakonec také Ivanti Tigers v posledním kole základní části.

Předchozí část článku mluvila o předávání žezla mezi Lenkou Kubíčkovou a Nikolou Příleskou. Je vcelku jedno, které ze čtyř potenciálních brankářek, protože nesmíme zapomínat ani na dvojici Kristýna Provázková – Hana Ranochová, dostanou důvěru, je jasné, že obě ženy budou mít klíčovou roli.

Přesně tak, jak se to povedlo v posledním vzájemném Superfinále Laumě Visnevske. Upřímně, lotyšská brankářka trenérskému štábu Vítkovic od svého příchodu spíše přidělávala vrásky, obecně se čekalo, co předvede právě v utkání o všechno. Povedl se jí impozantní výkon, kterým dala vzpomenout na Kubíčkovou, toho času válčící v Moře.

Samozřejmě, že brankářky budou jenom dílem do mozaiky, kterou Superfinále přinese. Tento zápas favorita nemá, především v ženách platí, že se s touto rolí neumí úplně sžít. To je dost možná největší motivace Vítkovic: loňská sezona by vypadala určitě pěkně, kdyby v ní podlehly pouze Pixbu a Židenicím, jenže přišla porážka od tehdejšího Herbadentu v Superfinále.

Na druhé straně ale bude stát Chodov, který ještě posílil návratem Elišky Vrátné. Tým, který si poměrně jednoznačně poradil s Ivanti Tigers a který žene dopředu také fakt, že poslední dvě finále s Vítkovicemi prohrál. A kde jinde se nejlépe pomstít, než na domácí půdě soupeře.

Sobotní oběd v OSTRAVAR Aréně se určitě vyplatí. Bude to bitva!


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Bauer napsal:

    Moc bych pral za Vitkovice post brankarske jednicky Lence Kubickove. V prve rade je mi jeji aktivni styl pohybu v brankovisti mnohem prijemnejsi a sympatictejsi nez spise pasivni styl Nikoly Prileske. V sezone chytaly holky obe vyborne, Kubickova vsak lepe zvladla klicove zapasy Herbadent – Chodov. Je zkusenejsi a na velke zapasy dle mého lepe pripravena. Loni v Praze to nevyslo, ale tam podal cely vitkovicky mansaft dost bidnou hru (na jejich normal, proste smula jednoho zapasu). Ted je vsak finale poprve v Ostrave a kdo jiny by si tu atmosferu zaslouzil vice, nez prave Kubickova pp tolika sezonach za Vitky… Nikola Prileska bude mit jeste velkych sanci dost.

    Za Chodov uvidim radsi Provazkovou… Tuto sezonu velka podpora Chodova!

    Tak ci tak se tesim na superfinale a obema tymum preju hodne stesti 🙂

  • Lukáš napsal:

    Za Chodov jednoznačně Provazkova, letos ji to více šlo
    Za Vítkovice, to je velká hádanka. Máme tu zkušenou golmanku-proti mladé Přileské. Ale jestli se podíváme na aktuální formu a statistiky, hovoří to pro Přileskou..je tam klidnější, sebevědomější..
    A že někdo tady píše, že nemá na velké zápasy ? Podívejme se na zápas MS proti Norsku a první vychytaná nula pro ČR.
    Každopádně to bude velice zajímavé

    • Šárka napsal:

      Jakou statistiku myslíte?

      Pokud nepozorujete gólmanky jak chytají, tak statistika jsou stejně bohužel jen planá čísla. A pokud obě holky zadáte do srovnání statistik na webu českého florbalu, tak jediné v čem vede Příleská je počet střel na bránu. A ruku na srdce, tohle je ukazatel, který mě samotné jako gólmance přijde uplně irelevantní, protože ženské extraligové zásahy golmanů/střely na bránu často počítají nějaké mladé holky, které ani neví, co se vlastně počítá jako zásah golmana a co ne (tedy co je střela na branku a co ne). Některá ta čísla, co se objevují, jsou jako z jiného světa…!! Jak může být u některých týmů co hrají druhou půlku tabulky v zápase proti první trojce přes dvacet střel když se reálně dostanou tak možná dvakrát třikrát do úniku a semtam vyhodí – jinak je to jen dlouhá přesilovka? Tohle je ale jen konstatování, neříkám že Příleská měla méně zákroků, to vůbec. Chtěla jsem jen říct, že statisticky ji podle stránek ČF Kubíčková válcuje až na jeden ukazatel. Jak řekl Adam, statistiky je tady potřeba brát s rezervou 🙂

  • Adam napsal:

    Souhlasím, že za Chodov Provázková. Co se Vítkovic týče, stylově jsou dobré obě gólmanky. Co se té statistiky týče – jo, jsou důležité, ale v ženském florbale bych na ně zas tolik nehleděl. Kvalita ligy je prostě 100 a 1 u některých týmů a jestli někdo vychytá dvacet zápasů s týmem z konce tabulky a pak dostane X gólů s Ostravou, Chdovem nebo Tigers, je dost rozdíl.

    Na ženské zápasy Vítkovic a Ostravy chodím celkem pravidělně a pořád se mi v bráně více líbí Kubíčková. Kdybych se ohlédl za celou sezonou, má super formu, podržela při důležitých zápasech (jak říkal Bauer Tigers a pak i Chodov s nulou). Příleská na můj vkus dostane celkem dost gólů jen proto, že se prostě rychleji nepohne. Tím ji nechci hanit, její klidný styl musí být pro soupeře často deprivující 🙂 🙂 Takže statistiku bych oproti realitě na hřišti, když koukám, nechal v pozadí.

    Koho do superfinále – jak řekl Lukáš- toť velká hádanka. Ale přikláním se k Bauerovi. Lenka chytá za Vítkovické holky dlouho a domácí atmosféru by si podle mě zasloužila daleko víc než první rok působící Příleská (která si alespoň zachytala finále poháru – nutno dodat že opravdu JEN finále). Jistě by to pro Lenku byla třešnička na dortě působení ve Vítkovicích.

    Držím manšaftu palce, snad tedy v bráně uvidím žlutý dres a na hřišti dobře vyspané a hladové holky (ne jako vloni :P)!! Tak či onak – Vííítkovice

  • Šárka napsal:

    Já teda nejsem ani fanda Chodova ani Vítkovic, ale samozřejmě na zápasy koukám online když to jde (taky chytám a aspoň takto se můžu někam posunout). Superfinále je stále a pořád jeden zápas s nulovou výpovědní hodnotou – jde o to, který tým se lépe vyspí (berte s nadhledem) 🙂 . Série na 4 zápasy už by o něčem byla. Toto Superfinále bude o taktice, o tom jak dobře bude pracovat obrana a jak dokážou holky proměnit šance… I Lenka i Niki jsou mi stylově sympatické, neřekla bych že mám jednu radši, ale jak už tu padlo, první ostravské finále bych taky moc přála Lence Kubíčkové. Obě holky podávaly během sezóny stejně kvalitní výkony, nedá se brát ta, která byla „lepší“, protože obě bych dala na stejno. Na finále s Chodovem bych osobně více věřila Lence, ať by se to hrálo v Praze nebo v Ostravě – přijde mi, že lépe čte hru, ale to je asi zkušenostmi. Ostravské finále ji přeji z osobních důvodů – ať to jako jedna z nejznámějších tváří vítkovického florbalu prostě zažije. Snad to trenéři taky zohlední, nevidím důvod, podle čeho jiného se mezi těmito holkami jinak rozhodnout… To by asi bylo jen o osobních preferencích (ať už osobnostních, tak podle toho, jaký styl chytání je prostě trenérovi sympatičtější). Těším se na krásný a napínavý zápas! 🙂

  • Veronika napsal:

    Velice se na to těším. Osobně sleduji extraligu žen už hodně dlouho.
    Jak říká Šárka, je to jenom o tom, jak se vyspí.
    Jak Ranochova, Provazkova tak i Prileska a Kubíčková umí podat opravdu výkony té nejvyšší české kvality.
    Řešíte tady hodne Nikcu a Lenku.
    Podle mě, každá má svoje kvality. Nikča, kliďas, výbornej styl chytání a Leňa naopak hbitá a má spoustu zkušeností.
    Jsem zvědavá ?

  • Miloš napsal:

    Dobrý den, bavime se tady o florbale. Lenka Kubíčková by si to asi zasloužila za ty roky u Vítkovic, ale nejsme na vojně. Je to sport a jak uz to u sportu bývá, melo by se dát na aktualní formu brankářek. Když jsem viděl poslední zápasy, tak jsem určitě pro Niki. Preji Vitkovicim moc, moc steste. Mějte se fajn.

Napsat komentář

*