Ženskému florbalu ve Švédsku vládne IKSU. Foto: Per Wiklund Ženskému florbalu ve Švédsku vládne IKSU. Foto: Per Wiklund
23. 4. 2018 Ženský florbal - Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Pohled ze Švédska: IKSU v ženském superfinále obhájilo titul

 



IKSU zopakovalo loňský triumf a je ženským šampionem Švédska ve florbale. Nebylo to ale bez kontroverze. KAIS Mora protestovala proti gólu na 1:3 kvůli údajnému kopnutí míčku, ale rozhodčí byli neoblomní a vítězný gól uznali. Patrně rozhodující pro zápas však byla trefa na 1:2 docílená pár vteřin před koncem druhé třetiny.

Souboj titánů švédského ženského florbalu KAIS Mora IF a IKSU byl v sobotu 21. dubna na pořadu od 12 hodin. Takřka 11 tisíc diváků mohlo sledovat urputný boj o každý milimetr, okořeněný o krásné souhry, prudké střely a výborné zákroky obou brankářek. Pro diváky byla během nástupu obou mužstev připravena ohňová show – po státní hymně a spektakulárním předání míčku z vrtulníku speciálním týmem švédské armády (ta je i sponzorem švédského florbalu) se šlo na úvodní buly.

Početné kotle podporovatelů v rozích za brankami hnaly své týmy za vítězstvím. První minuty naznačovaly, že to bude vyrovnané klání – útoky se přelévaly z jedné strany na druhou v rychlém sledu, ale bez branek až do 16. minuty. To se rozeběhla Jessika Erikssonová a razantní, přesně mířenou střelou nedala brankářce IKSU Emelii Friskové žádnou šanci.

Vedení udržela KAIS Mora ale jen do 25. minuty, kdy se po souhře prosadilo duo Wibronová –  Joelssonová. Když už někteří diváci odbíhali na „hotdog“, aby nemuseli stát v dlouhé frontě o přestávce, tak přišli patrně o nejhezčí gól ženského klání. Hvězdná obránkyně Cornelia Fjellstedt naznačila střelu téměř z půlky, ale místo toho poslala dlouhý diagonální pas na Emilii Wibronovou, která věděla, jak ho nechytatelně zamést do branky strážené bezmocnou Amandou Hillovou. Se skóre 1:2 se šlo do kabin a trenéři na obou stranách měli s hráčkami co probírat.

Ve třetím dějství byly zřetelná snaha hráček Mora o vyrovnání, ale možná z přemíry úsilí pramenily i chyby. Ta zápas rozhodující a s nádechem kontroverze přišla v 50. minutě, kdy Frida Norströmová netrefila při defenzivní zákroku míček, jak chtěla, a ten se „otřel o nohu“ Sofie Joelssonové a pomalu doklouzal pod Amandou Hilovou do branky. Marné byly protesty hráček a trenérů Mora – rozhodčí gól uznali a bylo to 1:3. To však kalich hořkosti nebyl ještě vypit do dna – v 55. minutě se prosadila Alice Granstedtová – 1:4. Šanci na obrat vykřesala ještě 3 minuty před koncem třetí třetiny My Kippiläová, ale ani v závěrečné powerplay se už skóre 2:4 pro IKSU nezměnilo.

Se závěrečnou sirénou propukla velká radost hráček a fandů IKSU a zavládl smutek v řadách hráček a podporovatelů z Mora. Obzvlášť emotivní i se slzami štěstí to bylo pro brankářku IKSU Emilii Friskovou, jež ve 29 letech uzavírá obhajobou titulu svou úspěšnou kariéru.

KAIS Mora IF – IKSU 2:4 (1:0, 0:2, 1:2)

Branky: 16. Eriksson (Öhman), 57. Kippilä (Reinestrand) – 25. Joelsson (Wibron), 40. Wibron (Fjellstedt), 50. Joelsson (Norström), 55. Granstedt (Nordin). Rozhodčí: Andersson, Dufvenberg. Střelba: 25:21 (12:6, 6:8, 7:7). Vyloučení: 0:1. Využití: 1:0. Diváci: 10 898.

Sestava KAIS Mora IFB: Hill – Andersson, Lundquist, Engström (C), Einstulen, Reinestrand, Kippilä, Bäfve – Wall, Wijk (C), Andréason – Karlsson, Eriksson, Öhman – Svarfvar, Wickman, Gustafsson – Stenberg, Nordmark, Axelsson (G). Trenér:  N. A. Johansson.

Sestava IKSU: Frisk – Turton, Collin, Pazio, Rydfjäll, Aggestål – Johansson, Granstedt, Nordin – Eriksson, Fjellstedt, Viström – Joelsson, Norström (C), Wibron – Berling, Jonsson, Engström, Fällman (G). Trenér: Johan Lindgren.


Autor: původní zpravodajství ze Švédska



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*