Sesadí někdo Mladou Boleslav z trůnu? Foto: Martin FLOUSEK / www.ceskyflorbal.cz).
5. 9. 2018 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Kdo překvapí v bojích o play-off a koho čeká letos sestup?

 



Zahájení nového ročníku Tipsport Superligy se kvapem blíží. Během přípravy na další sezónu nechyběly zajímavé přesuny, největšími aspiranty na titul jsou opět týmy Mladé Boleslavi, Chodova a Vítkovic. Zajímavé budou boje i na opačném pólu tabulky, v souboji u udržení v Superlize. Podívejte se na první část přehledu týmů z letošní Tipsport Superligy. 

SOKOL KRÁLOVSKÉ VINOHRADY

Jediným novým účastníkem v nejvyšší soutěži jsou Královské Vinohrady, které se mezi florbalovou elitu vrací po dvou sezónách v první lize. Tým z hlavního města si svou účast vydobyl po nelehké cestě ze sedmého místa po základní části. V play-off si ale Vinohrady poradily se všemi soupeři a po vítězné finálové sérii s Florbal Pegres Havířov si zahrají počtvrté ve své historii nejvyšší domácí soutěž.

V předsezónní přípravě Vinohrady vynechaly turnaj Czech Open, poslední víkend před zahájením ligy se zúčastnily přípravného turnaje Prague Challenge, kde skončily na druhém místě po prohře s Bohemians.

Hlavním cílem bude udržení Superligy, klíčové bude, jak se bude dařit první lajně. Většina týmu zůstala stejná, ambicí je také zapojení více odchovanců do kádru. O průběhu sezóny také napoví první tři domácí utkání s týmy, které loni skončily v dolní polovině tabulce.

Program: 

06.09. (doma) Florbal Znojmo 20:00
14.09. (doma) FBC Liberec 20:00
16.09. (doma) FBC Ostrava 18:00

Vinohrady rozšířily počet týmů z hlavního města na pět účastníků. Foto: SKV, Český florbal

BULLDOGS BRNO

Možná ještě těžší závěr sezóny čekal v minulé sezóně Bulldogs Brno, kteří bojovali o udržení až do začátku května v baráži s Florbalem Havířov. V týmu navíc skončila řada zkušených hráčů, trojice Coufal, Ondráček a Sládeček zamířila do konkurenčního Hattricku Brno, který hraje 1. ligu.

Značně omlazený tým (nejstaršímu hráči je 26 let), se v rámci přípravy představil na Czech Openu, kde skončil ve čtvrtfinále. Ve vrcholové části poháru sice Buldoci vybojovali postup, skončili ale třetí za Hattrickem a Znojmem.

Brněnský tým čekají hned na úvod sezóny tři těžké zápasy. Důležitá tak bude psychika uvnitř týmu, pokud se nebude dařit a jak dlouho se budou mladší hráči oťukávat se Superligou.

Program: 

07.09. (venku) Otrokovice 19:00
09.09. (doma) Chodov 17:00
13.09. (venku) Tatran 19:00

Nahradí dravost mladších zkušenosti předchozích hráčů? Foto: Bulldogs Brno, Český florbal

TJ ZNOJMO LAUFEN CZ

Znojmu se podařilo po postupu mezi elitu udržet v Superlize, v play-down je ale čekala tuhá sedmizápasová bitva s Bulldogs Brno. V letošní sezóně je cílem se play-down vyhnout. Ačkoliv v průběhu sezóny skončil Milan Fridrich a na půlroku míří pryč i Filip Daberger, jihomoravskému týmu se podařilo také zajímavě posílit.

Od soupeře z play-down (Bulldogs Brno) přišel Josef Žižka a Miroslav Kladivo. Neméně důležitou zprávou pro fanoušky Znojma je ale návrat nejproduktivnějšího hráče týmu z loňské sezóny – Tomáše Kuchariče, který na krátko zamířil do Švýcarska.

Na začátku srpna se Znojmo nejdříve na letním turnaji Czech Open probojovalo do osmifinále, kde nestačilo na slovenskou juniorskou reprezentaci. Chuť si zlepšilo v jihomoravské skupině poháru, kde postoupilo z druhého místa.

Znojmo má doma tradičně výbornou atmosféru a v nadcházející sezóně tak pro klidný boj o udržení bude důležité, jestli překoná čtyři výhry na domácí půdě (během základní části) z minulého ročníku.

Program: 

06.09. (venku) SKV 20:00
09.09. (doma) Vítkovice 17:00
14.09. (venku) Chodov  19:30

Potáhne opět Tomáš Kucharič Znojmo za udržením? Foto: TJ Znojmo, Český florbal

FBC LIBEREC

Tým ze severu republiky pod vedením Zdeňka Skružného se bude moci i v další sezóně spolehnout na Radka Valeše, který nechyběl v nominaci reprezentace na mezinárodní turnaj v Pardubicích během uplynulého víkendu.

V jedenáctém celku z minulé sezóny se příliš změn neodehrálo, nejvýraznější je příchod Petra Kološe z Mladé Boleslavi. Další posilou je mladý Patrik Rozkovec, který přichází rovněž z města aut. Po sezóně v týmu naopak skončili kapitán Pavel Hrůza a Jakub Procházka (konec kariéry).

V pohárových zápasech před sezónou liberečtí florbalisté těsně nestačil na Chodov, s Kunraticemi si poradili až na samostatné nájezdy.

Ačkoliv loni hrál Liberec s Ústím první kolo play-down, letos má ambice na play-off. Ke splnění tohoto cíle musí oproti loňské sezóně častěji bodovat doma a také pravidelně porážet týmy ze spodní části tabulky.

Program: 

07.09. (doma) Pardubice 20:30
09.09. (doma) Česká Lípa 18:00
14.09. (venku) SKV 20:00

Dotáhne Radek Valeš Liberec do play-off? Foto: FBC Liberec, Český florbal

FBC 4CLEAN ČESKÁ LÍPA

Českolipské hráče čeká druhá sezóna v Tipsport Superlize. V minulém ročníku se nováček zachránil v základní části a podobné ambice má i letos, i přes to, že v týmu už není nejproduktivnější hráč týmu z posledních dvou sezón – Jaromír Ekl.

Společně s Tomášem Kadlecem se oba hráči vrátili zpět do Mladé Boleslavi, opačným směrem ale zamířil na hostování střelec Radek Krajcigr. Počet obdržených branek z loňské sezóny by pak měl snížit příchod Milana Tichého z Buldoků.

V rámci Czech Openu se Česká Lípa prokousala do osmifinále, kde narazila na Karlovy Vary. V posledním přípravném turnaji před sezónou (Prague Challenge) skončila na čtvrtém místě.

Největší otázkou před novou sezónou zůstává, zda se Radkovi Krajcigrovi podaří nahradit Jaromíra Ekla. Pokud ano a Česká Lípa zlepší defenzívu, může tým pod vedením Lenky Bartošové pomýšlet na zopakování či vylepšení loňské sezóny.

Program: 

07.09. (doma) Vítkovice 19:30
09.09. (venku) Liberec 18:00
15.09. (venku) Pardubice 14:00

Českou Lípu čeká druhá sezóna v Superlize. Foto: Česká Lípa, Český florbal

FBC ČPP BYSTROŇ GROUP OSTRAVA

FBC Ostrava měla před loňským ročníkem veliké ambice, nakonec se ale neprobojovala ani do play-off. V letošní sezóně si již nebude chtít nechat postup mezi nejlepší osmičku ujít, o čemž svědčí i nové tváře v týmu.

Dalšími hráči, kteří opustili Buldoky, je dvojice Jiří Juhaňák a Jiří Bauer. Dvojice hráčů by měla přinést zkušenosti, zajímavými posilami jsou i Patrik Mžyk z Florbalu Havířov a Patrik Posselt ze sousedního Slovanu. Z týmu zamířil pryč Dominik Klimscha, kterého čeká angažmá ve Švýcarsku.

V cestě za play-off se bude potřeba vyvarovat zbytečným ztrátám z minulé sezóny, velká role připadne právě Bauerovi a Juhaňákovi. Zodpovědnost zůstává také na trojici Daniš, Mendrek a Eichner. S novým trenérem Karlem Ševčíkem navíc může Ostrava dostat potřebný impuls na cestě za vyššími příčkami.

Program: 

07.09. (doma) Chodov 18:00
09.09. (venku) Pardubice 17:00
14.09. (doma) Bohemians 18:00

V Ostravě se mohou těšit na nové tváře. Foto: FBC Ostrava, Český florbal

SOKOL PARDUBICE

Pardubice vstoupily loni do sezóny fantasticky a ačkoliv se od půlky listopadu přestalo týmu dařit, nakonec zaslouženě postoupil do play-off . Celek z města perníku tak letos čeká nelehký úkol. Na historickou sezónu bude těžké navázat, zejména kvůli rozsáhlejšímu omlazení kádru.

Kariéru ukončil dlouholetý kapitán Karel Brychta, Marek Ďopan zamířil do nižší soutěže. Ke konkurentům v Superlize se přesunul brankář Petr Musil (Mladá Boleslav) a Jakub Burian (Sparta Praha). Více šancí tak dostanou hráči, kteří přicházejí z juniorského týmu. Hlavními lídry týmu by měli být Jakub Levínský, Martin Zozulák, Ivo Teichmann a Přemek Pakosta.

Pardubice za sebou mají vydařenou přípravu, v kategorii PRO ovládly turnaj Czech Open. V novém systému Poháru České pojišťovny si druhým místem ve skupině (za Mladou Boleslaví) zajistily postup. I kvůli dobrým výsledkům v přípravě se vidina play-off s výrazně mladším týmem nejeví jako nereálná.

Program: 

07.09. (venku) Liberec 20:30
09.09. (doma) Ostrava 17:00
15.09. (doma) Česká Lípa 14:00

Pardubice čeká těžký úkol v podobě navázání na loňské play-off. Foto: Sokol Pardubice, Český florbal


Autor: Ondřej Sluka



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*