Bude se Mladá Boleslav radovat v Ostravě i podruhé? Foto: Martin FLOUSEK / www.ceskyflorbal.cz).
6. 9. 2018 Superliga (2) KOMENTÁŘŮ

Sesadí někdo Mladou Boleslav z trůnu? A kdo se podívá mezi nejlepší čtyřku tentokrát?

 



I v dalším ročníku lze očekávat, že si to o titul rozdá někdo z trojice Mladá Boleslav, Florbal Chodov a 1. SC Vítkovice. Veliký souboj se bude konat i o čtvrté místo, na které je znovu hned několik adeptů. Podívejte se na druhou část představení týmů z Tipsport Superligy před dnešním startem nového ročníku. 

TATRAN TEKA STŘEŠOVICE

Střešovice mají co napravovat. Nejúspěšnější tým v historii české ligy skončil v základní části na sedmém místě, ve čtvrtfinále nestačil na Vítkovice. Omlazování kádru pokračuje i letos, po Buldocích Brno mají Střešovice nejnižší věkový průměr v lize.

Kromě odchodu Ondřeje Němečka do Linköpingu se pražský tým bude muset obejít i bez Tomáše Kafky, Petra Heřmanského a Jiřího Kolíska, kteří ukončili kariéru. Druhý z bratrů Kolísků (Jan) odchází studovat do zahraničí, za hranice České republiky míří i Petr Brautferger. Z hostování v Ústí se vrací brankář Tomáš Fibiger. Změny ale nebyly pouze u hráčů, na lavičku usedne po Luďku Benešovi Milan Fridrich.

Na turnaji Czech Open se v elitní kategorii dostaly Střešovice do čtvrtfinále, kde nestačily na švédského vicemistra z Falunu. Druhý turnaj mladému týmu vyšel hůře, ve Švýcarsku na Champy Cupu prohrál se všemi třemi švýcarskými soupeři.

I přes svůj mladý věk má Tatran několik zástupců v mužské reprezentaci a na nich bude letos stát největší odpovědnost. Pražané se musí vyvarovat výpadků z minulé sezóny se slabšími soupeři a také zlepšit produktivitu v útoku.

Program: 

06.09. (doma) Sparta Praha 19:00
09.09. (venku) Bohemians 15:00
13.09. (doma) Brno 19:00

Tatran se bude muset obejít bez Ondřeje Němečka. Foto: Tatran Střešovice, Český florbal

HU-FA PANTHERS OTROKOVICE

Změna na trenérském křesle se nevyhnula ani Otrokovicím. Po odchodu Karla Ševčíka se trenérem do další sezóny stal Michal Kvapil, který dosud působil jako asistent a také jako hlavní trenér juniorského celku. Vyrovnaný souboj v závěru sezóny nakonec přinesl Otrokovicím šesté místo a konec ve čtvrtfinále, v letošní sezóně je ambicí dojít ještě dál.

Houževnatý celek se v novém ročníku objeví již bez Karla Ťopka, který ukončil kariéru. Posílit Pantery přichází Martin Rožnovják. Po dlouhých deseti letech, které strávil v Mladé Boleslavi, se vrací blíže k domovu. V posledních třech sezónách i kvůli zranění příliš nenastupoval, i tak by ale měl přinést především zkušenosti a stát se jedním z lídrů mužstva.

Czech Open byl pro Otrokovice úspěšný, vůbec poprvé totiž postoupily do čtvrtfinále v elitní kategorii. Tam nestačily na pražský Chodov, se kterým vypadly ve stejné části play-off i v Superlize.

Štěrkoviště je jednou z nejtěžších hal k vyloupení a nejinak by tomu mělo být i letos. Velikou oporou zůstává brankář Radovan Michajlovič, který měl loni nejvyšší úspěšnost zákroků v celé lize. V útoku se budou Panteři spoléhat především na Lukáše Petříka, Lukáše Pešata a Marka Zapletala. Pokud se bude všem oporám dařit, mohly by Otrokovice zopakovat čtvrté místo ze sezóny 2013/14.

Program: 

07.09. (doma) Brno 19:00
09.09.(venku) Sparta Praha 18:00
14.09. (doma) Mladá Boleslav 19:00

Kapitán Karel Ťopek po sezóně ukončil kariéru. Foto: Panthers Otrokovice, Český florbal

FBŠ BOHEMIANS

Po úspěšné základní části a už méně úspěšném čtvrtfinále se Spartou opouští Bohemians řada opor. Nebezpečné útočné duo Šimek a Šárka odchází do Švýcarska, Aleš Höffer zase zamířil k mistrovi z Mladé Boleslavi. Jeden ze starších hráčů u zelenobílých, Martin Poláček, ukončil kariéru.

Pražané ale nepočítali pouze odchody, řada hráčů také tým Michala Jedličky posílí. Ze Švédska se vrací dvojice Josef Juha a Vojtěch Bagin (který má ale zraněné koleno), dalším navrátilcem je mladý Lukáš Netrefa, který hostoval v juniorském celku Mladé Boleslavi. Nahradit Šimka a Šárku se bude snažit také Michal Chudina z Florbalu Ústí a Anže Šneberger, který přichází z Vinohrad.

V pauze před novou sezónu se Bohemians nejdříve představili na turnaji Czech Open, kde těsně nestačili v opravné části pavouka na Tatran Střešovice. Další turnaji v lotyšské Valmieře přinesl především zkušenosti, český tým dostal velikou lekci od finských Esport Oilers. Z poslední přípravy na Prague Challenge si Bohemka odnesla první místo. Pohárovou skupinu pak Bohemians ovládli s plným počtem bodů.

Rozhodujícím faktorem bude, zda se podaří nahradit přísun kanadských bodů od Šárky a Šimka. Mladý tým, posilněný o nadějné juniory (mistři KB ligy juniorů), se opět zapojí do vyrovnané bitvy o čtvrté místo. Dobré výsledky pak ale musí Bohemians přenést i do play-off.

Program: 

09.09. (doma) Tatran 15:00
14.09. (venku) Ostrava 18:00
16.09. (doma) Brno 16:00

Dva nejproduktivnější hráči týmu – David Šimek a Jakub Šárka – zamířili do Švýcarska. Foto: Šimon JIRÁČEK

ACEMA SPARTA PRAHA

Málokdo by si před loňským ročníkem tipnul, že se Sparta probojuje až do semifinále. Velká část týmu se po úspěšném ročníku podařila udržet pospolu, zopakovat loňské umístění ale bude velmi těžké.

Z týmu zamířila trojice Pruner, Kalaš a Jaroš do Karlových Varů v 1. lize, Marek Koščo odchází studovat do zahraničí. Největší posilou je příchod Radima Křenka z Mladé Boleslavi, dalšími posilami jsou Jakub Burian (Sokol Pardubice) a Patrik Němec (1. SC Vítkovice). Hlavním trenérem zůstává Ondřej Kašpárek.

V kategorii elite na turnaji Czech Open skončila Sparta již v první části opravného pavouka, spokojenější mohou být Pražané s průběhem poháru, kde postoupili ze skupiny.

Veliká pozornost se bude opět soustředit na dvojici Garčar a Beneš, kteří budou chtít dovést tým opět do play-off. Velikou zbraní Sparty zůstávají přesilové hry, především díky zkušenému Garčarovi.

Program: 

06.09. (venku) Tatran 19:00
09.09. (doma) Otrokovice 18:00
14.09. (venku) Vítkovice 19:00

Od Milana Garčara se opět očekává, že bude hlavním tahounem Sparty. Foto: Sparta Praha, Český florbal

FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Chodov se po dvou zlatých triumfech musel sklonit před Vítkovicemi, když skončil už před branami Superfinále. V týmu po sezóně skončila řada zkušenějších hráčů, šanci dostane více juniorů. Nechybí ale ani zajímavé posily. Dvojice Mikuláš Krbec (Florbal Ústí) a Jiří Koutný (Zug United) bezpochyby posílí už tak silný útok, který byl loni nejlepším v celé lize.

Chodovské florbalisty čekalo srovnání s týmy ze švédské Superligy jednak na pražském Czech Openu a také turnaji ve Falunu. Na Czech Openu se dostal až do semifinále (prohra s Falunem 1:10), na turnaji ve Švédsku porazil švýcarský Zug. Do nového ročníku vstoupili svěřenci Davida Podhráského úspěšně v Poháru České pojišťovny, kde vyhráli skupinu bez ztráty bodu.

Bude zajímavé sledovat, jak se v nabitém kádru prosadí hráči z juniorky, velký přísun bodů lze očekávat od příchozích Krbce a Koutného. Omlazený tým má nyní jistě větší hlad znovu se dostat na nejvyšší stupínek, velmi důležité také bude, kdo ovládne základní část.

Program: 

07.09. (venku) Ostrava 18:00
09.09. (venku) Brno 17:00
14.09. (doma) Znojmo 19:30

Dosáhne Chodov po roční odmlce opět na ligový triumf? Foto: Martin FLOUSEK / www.xflorbal.cz

1. SC TEMPISH VÍTKOVICE

Velmi blízko k zisku doublu stály loni Vítkovice. V napínavém Superfinále ale nakonec trofej brala po prodloužení Mladá Boleslav a čekání na mistrovský pohár od sezóny 2013/14 se tak opět o rok prodloužilo.

Naprostá většina týmu zůstala pohromadě, jeden odchod se ale může ukázat jako zásadní. Z Vítkovic do Mladé Boleslavi přestoupil Martin Tokoš, který v Superfinále potvrdil pověst velkého hráče. Vítkovicím ale i tak zůstává zkušený tým, který má opět ty nejvyšší ambice. Ve Vítkovicích navíc o tři roky prodloužil nejproduktivnější hráč týmu Lukáš Hájek.

Vedle Lukáše Hájka se tým může spolehnout na Lukáše Součka v brankovišti, v poli je opor hned několik. Právě sehranost může být jednou z největších zbraní Vítkovic a i letos lze čekat od florbalistů pod vedením Pavla Bruse rychlý styl florbalu. Velikou motivací, stejně jako v minulé sezóně, zůstává Superfinále v Ostravě.

Program: 

07.09. (venku) Česká Lípa 19:30
09.09. (venku) Znojmo 17:00
14.09. (doma) Sparta 19:00

Sesadí Vítkovice Boleslav z florbalového trůnu? Foto: Florbal Vítkovice, Český florbal

TECHNOLOGY FLORBAL MB

Obhájit mistrovský titul bývá ještě těžší, než jej získat. Přesvědčit se o tom může Mladá Boleslav, kterou letos čeká náročná sezóna. Vedle dvou domácích soutěží se na začátku ledna představí na Poháru Mistrů. Na některé hráče navíc čeká ještě v prosinci domácí mistrovství světa.

Mladá Boleslav se postarala o několik velmi zajímavých přesunů. Od soupeře z Vítkovic posílí úřadujícího mistra Martin Tokoš, z hostování v České Lípě se vrací Jaromír Ekl a Tomáš Kadlec. Opačným směrem zamířil hostovat Radek Krajcigr. Tým opouští trojice zkušenějších hráčů – Petr Kološ (FBC Liberec), Martin Rožnovják (Panthers Otrokovice) a Radim Křenek (Sparta Praha).

Změny se týkají také brankoviště, David Rytych se stěhuje do švýcarského Churu, záda Lukáši Bauerovi bude krýt Petr Musil z Pardubic. Posledním příchozím je Aleš Höffer z Bohemians.

V srpnu se podařilo mladoboleslavským vyhrát skupinu domácího poháru se ztrátou jednoho bodu. Do nejvyšší soutěže skočí hráči Jana Pazdery až o týden později, druhý zářijový víkend je čeká poslední prověrka na turnaji Scandic Cup.

Změn je tak v kádru před novým ročníkem dost, zůstává otázkou, jak rychle si nově příchozí spolu sednou. Mladá Boleslav ale zůstává nadále největším favoritem na titul, klíčové bude udržení formy a motivace v průběhu napěchované sezóny.

Program: 

14.09. (venku) Otrokovice 19:00
16.09. (doma) Chodov 17:00
19.09. (doma) Bohemians 10:00

O největší přesun léta se postaral Martin Tokoš. Foto: Martin FLOUSEK / www.ceskyflorbal.cz).


Autor: Ondřej Sluka



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*