Kapitánka Ostravy Pavla Kajfoszová povede svůj tým do boje o nejvyšší příčky. Foto: Ladislav Káňa - FBC Ostrava
7. 9. 2018 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

Přichází čas Ostravy? Dotáhne posílený střed tabulky TOP4? Nejvyšší ženská soutěž startuje!

 



Nejvyšší ženská soutěž začíná. V sobotu večer odstartuje duelem mezi Olomoucí a nováčkem z Plzně, další zápasy přijdou na řadu v neděli. Nový ročník slibuje mnoho zajímavostí. Mohlo by dojít ke změně pořadí v elitní čtveřici, na kterou by se mohly dotáhnout některé týmy ze středu tabulky, které poměrně výrazně posílily. Zmíněné posílení středu tabulky by se mohlo odrazit také na ještě vyrovnanějším boji o play off.

V elitní čtveřici z minulého roku je situace jasně daná. Pouze Ostrava dokázala udržet kádr bez výraznějších změn a ještě posílit. Z Chodova získala Janu Lackovou, po rozhodnutí arbitráže o odstupném bude moci nasadit do utkání také Romanu Žurkovou. Vzheldem k situaci ostatních týmů zní prohlášení Jakuba Robenka v sezoním průvodci srozumitelně. „Pouhá účast v semfiinále by pro nás letos byla zklamáním. Myslíme výš,“ prohlásil kouč Ostravy.

Aktivní na přestupovém trhu byl také Chodov, který je dost možná největším favoritem extraligy. Z Ivanti Tigers získal Janu Christianovou, jeho dres obleče také kapitánka juniorské reprezentace Nikol Pekárková a útočnice Tereza Hanzlíková, která ale musí doléčit zranění. Na druhou stranu Chodov přišel o Terezu Urbánkovou, Evu Krauskopfovou a Elišku Vrátnou. „Nemůžeme mít jiné ambice než vyhrát vše, co půjde. Čeká se to od nás a čekáme to my sami od sebe,“ je si vědoma trenérka Michaela Marešová.

Velkou proměnou prošel kádr Ivanti Tigers, ve kterém již kromě zmíněné Jany Christianové také Martinu Čapkovou, Viktorii Bobotovou, Dominiku Steinbachovou, Lucii Pilíkovou Barboru Zabavskou a konečně kapitánku slovenské reprezentace Luciu Jelínkovou. Naopak se vrací Jitka Procházková a dres Tigers oblečou dvě slovenské reprezentantky – Daniela Kvasková s Andreou Šidlovou. „Naše cíle se prakticky nemění, chceme zabojovat o finále poháru a uspět v semifinále extraligy, vyhlásil Adam Štegl.

Stejně jako Ivanti Tigers, také kabina Vítkovic doznala v létě velkých změn. Pryč je kapitánka Ferenčíková, Michaela Šponiarová, Lenka Kubíčková, Natálie Martináková, Katarína Klapitová nebo autorka vítězné branky v Superfinále Hana Koníčková. Celkem je to až dvanáct odchodů, těsně před sezonou navíc Michala Deuse nahradil na lavičce Tomáš Martiník. Vítkovice naopak získaly slovenskou reprezentantku Janu Troškovou, Lenku Novotnou nebo Barboru Suchánkovou. Přesto se po tak razantní změně, podobně jako Ivanti Tigers, spíše nejspíše zaměří na sehrání nového kádru.

Šance se tak – dost možná po letech – otevírá pro týmy v blízkosti této elitní čtveřice. Bohemians ztratili pouze Karlu Kaleckou a získali Elišku Vrátnou společně s mladými hráčkami, které by měly nadále sbírat zkušenosti ve druhém roce projektu, který má pomoci vrátit Bohemians zpět na ztracené pozice. Že by se mohlo dařit ukázala také výhra v otevřené ženské kategorii na Czech Open. „Budeme chtít minimálně obhájit páté místo v základní části a prát se o elitní čtyřku, říká kouč Pavel Krbec.

Na svou šanci budou jednoznačně čekat také hráčky Panthers. Loňské velké pozitivní překvapení je před novou sezonou už od začátku brát na zřetel, vždyť z týmu, který se přesunul do Hostivice, prakticky nikdo neodešel, na druhou stranu získal Dominiku Steinbachovou, Karolínu Červovou nebo Dominiku Tůmovou. Tým Lukáše Jenšíka tak lze označit za černého koně sezony. „Ambice jsou jednoznačně postup do bojů o titul a stahovat manko mezi TOP 4 a zbytkem extraligy, což s naším podivem, nemá za cíl většina ostatních týmů, nebo to alespoň tak nevypadá,“ usmíval se hlavní kouč.

Velmi zajímavé družstvo se povedlo sestavit florbalistkám Jičína. Tahákem je jednoznačně návrat Anet Jarolímové, společně s ní přišly také Lucie Paulovičová s Nikolou Kuchařovou, což by v konečném důsledku mohlo Jičín minimálně příbližit pátému místu, neřkuli se pokusit o jednotlivý útok na týmy z elitní čtveřice. Každopádně mají florbalistky z města pohádek papírově velmi dobrou pozici pro boj o play off. „Některé hráčky skončily, ale vzhledem k posilám, které se nám povedlo realizovat, je kádr určitě kvalitnější,“ hlásí vedoucí týmu a prezident oddílu Martin Petrgál.

Dosavadní přesuny totiž naznačují, že za už nekolikráte zmíněnou elitní čtveřicí by se mohl vytvořit blok týmů, které podobně jako v minulém ročníku, budou navzájem tvrdě bojovat o zbylé pozice v play off. Do toho bude chtít také Liberec, který sice ztratil Nikol Pekárkovou, ale získal zpět Hanu Koníčkovou a opět přivedl několik zajímavých florbalistek, které ale ještě nemají tolik zkušeností. Nový kouč Jakub Procházka má cíl vytyčen jasně. „Jednoznačným cílem je play off, tam doufáme v kvalitní sérii ve čtvrtfinále. Případné semifinále by bylo velkým úspěchem,“ uvedl.

Do play off bude jistě chtít zamířit také štika druhé poloviny základní části minulého ročníku – Olomouc. Novou trenérkou se stala Alice Pavlíková, která už nebude moci počítat na hřišti s Alenou Sklenářovou a Petrou Grufíkovou. Olomouc naopak vyřešila problém jediné brankářky, když k Martině Frankové přivedla Lenku Kubíčkovou. Dále získala také tři hráčky z první ligy, z nichž nejzajímavější je Michaela Žáková, donedávna jedna z opor brněnských buldoček. „Chceme do play off a v něm zahrát co nejlepší florbal,“ má jasno Alice Pavlíková.

Střešovický Tatran měl po odchodu Miroslava Vybírala vést nejprve Jiří Uher, nakonec to ale bude trenér německé juniorské reprezentace Pavel Skazko. K dispozici dostane prakticky stejný kádr, posílený především o Barboru Zabavskou, která se rozhodla pro návrat z Ivanti Tigers. Bude zajímavé sledovat, zda-li Tatran bude nadále týmem, který bude praktikovat pro soupeře nepříjemý celoplošný florbal, čímž nejvyšší soutěž jednoznačně oživil. „Nepochybně chceme hrát play off a být a zápas od zápasu být lepším týmem,“ hlásí Pavel Skazko.

Na loňskou sezonu budou určitě chtít zapomenout v Židenicích. Pomoci by k tomu měla tamní legenda Andrea Dernerová, která se vrátila po nasbírání životních zkušeností ve Švýcarsku, Brňanky získaly také Kristýnu Šťastnou z Jihlavy a dvojici florbalistek ze Znojma. Počítají ovšem také ztráty: do Vítkovic odešla obránkyně Novotná, kariéru minimálně přerušily hráčky jako Linda Hyksová, Monika Dundelová nebo Anna Finková, pryč jsou také sestry Grufíkovy a ukončeno bylo také nepovedené angažmá maďarských dvojčat Takács. „Sezona bude nepochybně náročná, nicméně chceme skončit lépe než vloni. Očekávám tuhý boj o play off, konkrétnější si v tuto chvíli netroufám být,“ stojí nohama na zemi trenérka Petra Prouzová.

Nováčkem soutěže bude Plzeň, která nahradí sestupivší Královské Vinohrady. Zkušenosti má tým minimální, jeho devízou může být, že zůstal de facto celý pohromadě, novou tváří by měla být Nikola Křemenáková z FBC Texas. Jinak plánují v Plzni dát prostor mladým a nadějným odchovankyním. „Jako nováček z méně florbalového regionu můžeme mít asi jediný cíl – udržet se a být důstojným soupeřem. Až ho splníme, můžeme se dívat dál,“ uvedl trenér Vít Procházka.

Jaká tedy bude extraliga žen? Doufejme, že na všech frontách zajímavá. Každý jeden tým má o co bojovat, dají se očekávat pohyby jak v elitní čtveřici, tak ve velmi silném bloku týmů za ní, ve kterém by mohla panovat velké tlačenice na osm exponovaných míst. V posledních letech se o účasti v play off rozhodovalo až v posledním kole, letos by tomu nemělo být jinak. Následující ročník ženské nejvyšší soutěže má prostě předpoklady k tomu, aby bavil!


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*