Židenice ztrácí na play off již pět bodů. Foto: Regionální týdeník Znojemsko
15. 11. 2018 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Situaci ještě máme ve svých rukou, musíme začít dávat góly, velí trenérka Židenic Prouzová

 



Židenice nejsou ve snadné situaci. Na desátém místě tabulky ztrácí již pět bodů na aktuálně osmý Jičín, který je na posledním místě zajišťujícím play off. Zbraně ale v Brně rozhodně nesložili, ačkoliv sami dobře ví, že je opět nemusí minout boje o záchranu. Trenérka Petra Prouzová věří, že až se její tým chytne střelecky, bude moci o místenku v play off pořádně zabojovat.

Židenice sice na prohru s Tatranem odpověděly výhrou nad Libercem, jenže poté přišly také ztráty proti Jičínu, Olomouci nebo Plzni. „Funguje nám hra do obrany a chytla se nám brankářka, bohužel ale nejsme schopní dávat góly, což je náš asi největší problém. Je to dlouhodobá záležitost, z jedné strany je to dáno tím, že máme kádr opravdu mladý a nezkušený a potřebuje se vyhrát. Na druhou je pro mě zklamáním, že se nám nedaří přenést věci z tréninků do zápasů,“ zhodnotila stav věci trenérka Petra Prouzová.

Před výjezdním utkáním naposledy prohrály s Plzní. „Bohužel jsme dvakrát inkasovali v závěrech třetin, což je následně velký rozdíl, pokud například dotahujete a najednou prohráváte třeba 1:3. Nemyslím si ale, že bychom nějak klesali na mysli a poddávali se tomu, naopak, na začátku třetí části jsme měli příležitosti dát dvě branky, ačkoliv nám třeba úplně nefungovala rozehrávka, ale klíčem bylo, že se nám do hry nepodařilo dostat to, na co jsme se připravovali,“ vrátila se Prouzová ještě k utkání na půdě plzeňské SLAVIE.

V kontextu ztrát nevynikne ani tříbodová domácí výhra nad Panthers. „Proti týmům od pátého místa dolů bychom měli hrát výrazně lépe,“ zní její tvrdé ale pravdivé hodnocení.

Židenice se loni zachraňovaly až v sérii s Bulldogs Brno, nyní ztrácí na postupové příčky do play off již pět bodů. „Situace je bohužel taková jaká je a nětěší mě to, ale vzhledem k tomu, jaké výsledky letos v extralize žen jsou, tak se ukazuje, že soupeři si mohou brát body navzájem, tak ta ztráta nemusí být kritická,“  snaží se trenérka myslet pozitivně.

A hned nabízí zdánlivě snadný recept jak se ze současné situace dostat. „Naší alfou a omegou je, abychom začali dávat góly. Pokud se nám to podaří, tak věřím tomu, že v druhé části sezony bychom mohli začít body sbírat,“ věří.

Právě z utkání proti aktuálním mistryním by se ale Brno mohlo odrazit. „Je to složité, v tréninku nejsme schopní na sebe vyvinout takový tlak, jako v utkání s týmem, který se dlouhodobě drží na špici, když s Vítkovicemi naposledy hrála Ostrava, tak dala jedinou branku za hry 5 na 5, takže jsme věděli, že to bude těžké,“ popisovala.

Jejímu týmu také údajně chybí drzost. „Když to možná neřeknu hezky, tak k prosazení se potřebujete mít v kádru takové sígry a možná, že naše holky jsou příliš hodné, když to nejde snadno, tak to někdy potřebujete umlátit a to se nám nedaří,“ hodnotí.

Čeká ji ovšem hodně práce. „Pracujeme na tom, ale kádr je hodně mladý, myslím si, že nepřeženu, když řeknu, že máme šest hráček juniorského věku, které by se měly vyhrávat v juniorské soutěži a získávat tam zkušenosti, bohužel jsme je ale museli hodit do vody a musejí se naučit v tom plavat, což není jednoduché,“ popisuje.

Cesta za židenickým zlepšením by měla začít v tréninkovém procesu. „Ženská psychika je navíc kapitola sama pro sebe, je to o tom, že se možná můžeme chytit nějakým výsledkem, ale opravdu hodně se to prolíná s hrou: musíme zjistit, že určité věci fungují a následně nám zapadne ta skládačka a věřím, že se to může zlomit,“ neztrácí optimismus.

Na druhou stranu ale věci nepřikrášluje.  „Ukazuje se ale, že je to běh na delší trať a svým způsobem pořád máme věci ve vlastních rukou, pokud nám ale nyní soupeři ještě více odskočí, tak budeme muset pracovat dál a připravit se na tu méně populární část sezony, která se týká play down,“ naráží na zkušenosti z poslední sezony.

Pozitivem může být, že diváci na Židenice nezanevřeli. „Určitě, dobrá atmosféra vždy pomůže, navíc my máme v kádru hráčky ze Znojma. Chtěla bych poděkovat klubu, jak se k tomu postavil a divákům, kteří přišli, ačkoliv se našemu týmu nyní tolik nedaří,“ poděkovala na závěr Petra Prouzová.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*