Hráčky SB-Pro možná vypustily utkání s Pelicans. Foto: SFF.fi
29. 11. 2018 Ženský florbal - Zahraničí (1) KOMENTÁŘŮ

Chtěly se hráčky SB-Pro zbavit trenéra? Finská disciplinárka šetří jejich výkon proti Pelicans, jde o reprezentantky

 



Florbalistky SB-Pro mají možná pořádný problém. Jejich dnes již bývalý trenér Vesa Pulkkinen totiž v rozhovoru pro server Suomiurheilu.com naznačil, že jich několik úmyslně nepodalo optimální výkon ve víkendovém utkání proti Pelicans proto, aby se jej zbavily. Finská florbalová federace reagovala bleskově a výkony čtveřice florbalistek včetně výroků bývalého trenéra bude řešit disciplinární komise.

Už samotná zpráva o Pulkkinenově odvolání v pondělí překvapila. Upřímně, SB-Pro se zatím daří velmi dobře, možná až nad plán, vzhledem k letním změnám v kádru. Trenér ale překvapen nebyl. „V neděli večer jsem byl informován, že jsem propuštěn a sezona bude pokračovat s novým trenérem,“ říká Pulkkinen. „Ani bych neřekl, že to bylo překvapení. Existuje určitá skupina hráček, kterým se nějakým způsobem naslouchá a které jsou si schopny jít za svým rozhodnutím,“ naznačuje, že atmosféra v kabině úřadujících finských mistryň měla k ideálu daleko.

Oficiální zdůvodnění bylo strohé. „Bylo mi řečeno, že několik hráček odmítá za klub nadále hrát, pokud budu trenérem,“ uvádí pro Suomiurheilu.com. Až doteď je vše relativně v pořádku, fakt, že kabina občas „odstřelí“ trenéra je známý z několika různých sportů a Pulkkinen by případně nebyl prvním a zdaleka ani ne posledním.

Problémem ale je, že bývalý kouč naznačil, že některé hráčky úmyslně nepodaly optimální výkon proti Pelicans Lahti v utkání, které SB-Pro prohrálo 3:7. „Výkon gólmanky Tiltu Siltanen byl hrozný, od začátku neposlouchala pokyny a míčky končily za jejími zády. Nakonec jsme se rozhodli pro střídání, protože Tiltu nebyla v utkání mentálně stabilní,“ ukazuje Pulkkinen na aktuální jedničku finské ženské reprezentace.

A pokračuje dále. „Karoliina Kujala s Jaanou a Heidi Lirkki jsou ty, které podaly slabý výkon. Nejprve jsme hráli na dvě formace a nic z toho nebylo, poté jsme nasadili třetí formaci, kde hrály mladé hráčky Jenni Torkki s Niinou Ahola a byla to naše nejlepší formace,“ hodnotí dnes již bývalý trenér.

A taková forma protestu může znamenat pro hráčky velký problém. Jak totiž prakticky vzápětí informoval Finský florbalový svaz podle pravidel florbalu se totiž „zúčastněná osoba zavazuje respektovat morální pravidla a ctít pravidla fair play.“

V samotném předpisu soutěže se pak píše, že „hráči, trenéři, členové realizačního týmu, samotné týmy a oddíly podají ten nejlepší možný výkon.“

Obecně lze říci, že pokud hráčky zvolily jako formu protestu určitý způsob sabotáže daného utkání, jednoznačně by takovému ustanovení odporovaly. Na vynášení soudů je ale příliš brzy. Zápas byl rovněž prověřován finskou sázkovou kanceláří Veikkaus.

 


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*