Artis Raitums je jedním z nejzkušenějších hráčů v lotyšském výběru. Foto: Flickr IFF Artis Raitums je jedním z nejzkušenějších hráčů v lotyšském výběru. Foto: Flickr IFF
30. 11. 2018 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

Představujeme Lotyšsko: Cíl? Odčinit domácí propadák

 



Před dvěma lety si Lotyši na domácím šampionátu brousili zuby na dobré umístění. Vždyť v minulosti se jim hned čtyřikrát podařilo vybojovat pátou příčku. Jenže Lotyšsko nezvládlo předkolo play off s Dánskem a nakonec bylo odsouzeno bojovat pouze o deváté místo. Na letošním mistrovství by to Raitums a spol. rádi odčinili.

Finský kouč Arto Riihimaki vzal do Prahy opět fyzicky velice dobře připravený tým. Právě síla v osobních soubojích bude jistě činit ostatním soupeřům velké potíže.

„Po fyzické stránce můžeme Lotyše jako vždy zařadit mezi jedny z nejlepších na světovém šampionátu. Popravdě nevím, co tam s těmi hráči dělají, ale jsou neskutečně fyzicky namakaní,“ řekl před startem MS český kouč Petri Kettunen.

Oproti minulém šampionátu, na kterém Lotyši skončili až desátí, došlo k velké obměně. V lotyšském výběru jsou dokonce dva hráči ročníku 2000 – obránce Janis Ragovskis a útočník Klavs Jansons. Dostanou šanci předvést se?

HVĚZDY POD LUPOU:

Andris Rajeckis – Na turnaji si zahraje společně se svým dvojčetem Janisem. Zatímco bratr působí v lotyšském FK Lekrings, Andris hraje ve Švýcarsku za Thurgau ve druhé nejvyšší soutěži. V dosavadním průběhu sezony nasbíral 24 bodů za osm gólů a 16 nahrávek.

Atis Blinds – 35letý matador bude startovat na svém devátém mistrovství a drží se tak v těsném závěsu za dalšími veterány Matthiasem Hofbauerem a Ketilem Kronbergem, kteří mají ještě o jeden šampionát více. Blinds ve 45 zápasech na mistrovství nasbíral obdivuhodný počet 53 bodů.

Morics Krumins – Obránce finského Nokianu už toho má v lotyšské reprezentaci také odehráno dost a vyráží na svůj čtvrtý šampionát. Trenér Riihimaki bude chtít využít jeho ofenzivní schopnosti, které prokazuje i z pozice zadáka.

TIP NA UMÍSTĚNÍ: 8. MÍSTO

Klíčový duel ve skupině čeká Lotyše v pondělí proti Německu. Lotyšsko se tradičně prezentuje silovým pojetím hry. V závěrečných zápasech mu však dochází dech. Proto lotyšský tým tipujeme na osmé místo, což sice bude zlepšení oproti předchozímu nepovedenému mistrovství, ale finský kouč Riihimaki by určitě rád výš.

PROGRAM ZÁPASŮ VE SKUPINĚ A:

sobota 1. 12., 12:00 Švýcarsko – Lotyšsko (O2 arena)
neděle 2. 12., 17:00 Lotyšsko – Česko (O2 arena)
pondělí 3. 12., 12:45 Lotyšsko – Německo (O2 arena)


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*