Slováci otočili duel s Estonskem až ve druhé třetině. Foto: Flickr IFF Kapitán slovenské reprezentace Lukáš Řezanina a jeho spoluhráči. Foto: Flickr IFF
7. 12. 2018 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

Souhrn 7. hracího dne MS: Slováci vybojovali devátou příčku

 



Čtvrtfinále bez překvapení. O medaile si to zase rozdají Česko, Švýcarsko, Švédsko a Finsko. Dramatické a zajímavé zápasy se hrály spíše na Podvinném mlýně. Bojovní Japonci dovedli duel se Singapurem do vítězného konce a radují se z 15. příčky. Slováci zase otočili nepříznivě se vyvíjející střetnutí s Estonskem. A Kanada předvedla famózní obrat v utkání s Austrálií.

Čtvrtfinále:

Švédsko – Lotyšsko 14:1 (7:0, 5:1, 2:0)

Švédové jsou po přesvědčivé výhře v semifinále. Země tří korunek jako jediná na turnaji ještě nezaváhala a připsala si další vysokou výhru. Lotyšská obrana, která na šampionátu potrápila český tým, odolávala pouze 23 vteřin, kdy se trefil Rasmus Enström. Dominance švédského celku pokračovala celou první třetinu, skóre po dvaceti minutách ukazovalo 7:0. Další šanci na branku ze samostatného nájezdu navíc v závěru nevyužil Carlström.

Třetí třetina měla podobný začátek, krátce po úvodu se s tečí lotyšského obránce trefil Emil Johansson. Favorit držel utkání pevně v rukou, jedinou odpovědí Lotyšska byl protiútok Kovalavskise, který ale znamenal pouze korigaci skóre. Poslední část se dohrávala v pozvolnějším tempu, Švédové přidali ještě dvě branky. Vicemistři světa se tak před semifinále dobře naladili, v další části pavouka je čeká Švýcarsko, která se na postup proti Norsku velmi natrápilo.

Finsko – Německo 6:1 (2:0, 2:1, 2:0)

Neuplynula ani minuta a už to bylo 1:0. Sami Johansson vzal míček, vyběhl s ním na střed a přízemním pokusem překonal německého brankáře Dietze. Na konci šesté minuty Finové své vedení navýšili. Kapitán Nico Salo pohotovou střelou zápěstím nedal Dietzovi šanci.

Hra Finska sice byla od druhé třetiny o něco úspornější, jeden hráč přesto vynikal. Peter Kotilainen šel dvakrát s míčkem do výběhu a dvakrát ho dokázal umístit přes skrumáž hráčů až do sítě. Seveřané zvládli čtvrtfinále nakonec 6:1 a v zítřejším semifinále narazí na domácí Čechy.

O 9. místo:

Estonsko – Slovensko 5:7 (3:1, 1:3, 1:3)

Slovensko potvrdilo pozici nejlepšího týmu z druhého koše mistrovství světa, osudová se mu stala pouze prohra s Lotyšskem v předkole play off. K další výhře ale nedošlo lehce, Estonsko bylo v úvodu aktivnější a udávalo tempo zápasu. Favorit utkání sice dokázal zásluhou pohotového Gála srovnat na 1:1, Estonci se však znovu dostali do vedení. Před přestávkou ještě zvýšil nejproduktivnější hráč Estonců Kehn Pähn. Ve druhé třetině už Slováci výrazně ožili a podařilo se jim na soupeře gólově dotáhnout.

Po brance Oskara Salma to mohlo vypadat, že Estonci si přece jen dojdou k překvapivé výhře, svěřence Petra Koutného ale branka nezaskočila a podařilo se jim stav znovu otočit. Na 5:5 nejdříve srovnal dorážkou Čonka-Skyba a obrat dokonal sparťanský útočník Lukáš Ujhelyi. Tečku za zápasem udělal neproduktivnější hráč šampionátu Michal Dudovič, který zavěsil do prázdné branky. Slováci tak na turnaji končí na deváté příčce, stále ale přetrvává pachuť z prohraného utkání v play off.

Filip Čonka-Skyba vsítil Estoncům dva góly. Foto: Flickr IFF

Filip Čonka-Skyba vsítil Estoncům dva góly. Foto: Flickr IFF

O 11. místo:

Kanada – Austrálie 6:5 (0:3, 3:2, 3:0)

Austrálie prohrála poslední duel na šampionátu s Kanadou a končí na 12. pozici! A to i přesto, že se opět prosazovali bratři Gärtnerové. Daniel vstřelil dva góly a Tomáš si připsal tři body. V konečném zúčtování nasbíral Daniel Gärtner na mistrovství deset bodů a ovládl týmovou produktivitu. Tomáš byl o dva body zpátky a byl třetím nejproduktivnějším hráčem Australanů.

Duel s Kanadou měla Austrálie rozehraný skvěle a po prvních dvaceti minutách vedla 3:0. A ačkoliv se soupeři podařilo v prostřední části výsledek zkorigovat, i po dvou třetinách Australané vedli o dvě branky 5:3. Definitivně přišli „protinožci“ o náskok v posledních osmi minutách. Viitakoski nejprve proměnil trestné střílení a obrat dokonali Kuysten s Barberem. Kanada po famózním obratu vyhrála 6:5 a končí jedenáctá!

Kan ada proti Austrálii dokonala obrat a raduje se z 11. příčky. Foto: Flickr IFF

Kan ada proti Austrálii dokonala obrat a raduje se z 11. příčky. Foto: Flickr IFF

0 13. místo:

Thajsko – Polsko 1:9 (0:5, 1:2, 0:2)

Zatímco ve skupině si Poláci vedli rozpačitě, v boji o umístění zaznamenali dvě jasné výhry. Včera porazili Japonsko 6:2 a dnes si s přehledem poradili s Thajskem. Už po první třetině vedli svěřenci Jana Holovky vysoko 5:0 a mířili za vítězstvím. Nakonec se zrodil výsledek 9:1. Poláci tak na šampionátu obsadí 13. místo. Čtyřmi body se na výhře podílel Michal Sienko.

Český kouč Jan Holovka dovedl Poláky ke 13. místu. Foto: Flickr IFF

Český kouč Jan Holovka dovedl Poláky ke 13. místu. Foto: Flickr IFF

O 15. místo:

Singapur – Japonsko 2:4 (1:3, 1:0, 0:1)

Favoritem utkání byl Singapur, který si na mistrovství připsal ve čtyřech zápasech připsal jednu výhru a jednu remízu, naopak Japonci všechny čtyři své duely prohráli. I v utkání o 15. příčku prohrávali jako první. Jenže pak během šesti minut nasázeli do sítě soupeře tři branky a zažili nejvydařenější pasáž na letošním šampionátu. Singapur ve druhé třetině snížil na rozdíl jediné branky a zadělal tak na drama. Japonci už však těsné vedení udrželi a jejich triumf ještě pojistil trefou do prázdné branky kapitán a symbolicky nejlepší hráč Ichiro Ueda. Japonci končí patnáctí, Singapurci poslední.

Ichiro Ueda táhl svými výkony Japonsko. Foto: Flickr IFF

Ichiro Ueda táhl svými výkony Japonsko. Foto: Flickr IFF

Výsledky 7. dne:

Program 8. dne:

Pavouk vyřazovací části:


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*