Mladík Peter Kotilainen dvěma góly pomohl svému týmu ke čtvrtfinálové výhře nad Německem. Foto: Flickr IFF Mladík Peter Kotilainen dvěma góly pomohl svému týmu ke čtvrtfinálové výhře nad Německem. Foto: Flickr IFF
7. 12. 2018 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

Podle předpokladů. Češi si v semifinále zahrají s Finy

 



Češi se v semifinále domácího mistrovství světa střetnou podle očekávání s Finskem. Finové zvládli svůj čtvrtfinálový duel s Německem a díky výhře 6:1 si zítra od 16 hodin zahrají proti české reprezentaci. Švédové nasázeli Lotyšům 14 branek a i oni si zajistili postup do bojů o medaile.

Ze zápasu Finska s Německem ještě neuplynula ani minuta a už to bylo 1:0 pro favorita. Sami Johansson vzal míček, vyběhl s ním na střed a přízemním pokusem překonal německého brankáře Dietze. Na konci šesté minuty Finové své vedení navýšili. Kapitán Nico Salo pohotovou střelou zápěstím nedal Dietzovi šanci.

Hra Finska byla od druhé třetiny o něco úspornější. Jeden hráč ale přesto vynikal. Peter Kotilainen šel dvakrát s míčkem do výběhu a dvakrát ho dokázal umístit přes skrumáž hráčů až do sítě.

Na konci druhé části za stavu 4:0 se poprvé prosadili také Němci. Jejich snaživý výkon byl odměněn v podobě zásahu Nihléna, který se prosadil krásnou střelou pod břevno Torisevovy branky. Zítra proti Česku Torisevu velmi pravděpodobně vystřídá v brance jednička Eero Kosonen.

Finové v závěrečné dvacetiminutovce zpečetili výsledek dvěma dalšími góly, a ačkoliv si Němci vytvořili několik příležitostí, druhou přesnou trefu už nepřidali. Finsko se musí rychle připravit na zítřejší semifinále. Od konce čtvrtfinále do úvodního buly duelu s Českem uplyne jen 20 hodin.

Albin Sjögren před Andrisem Rajeckisem. Foto: Flickr IFF

Albin Sjögren před Andrisem Rajeckisem. Foto: Flickr IFF

Švédové jsou po přesvědčivé výhře v semifinále. Země tří korunek jako jediná na turnaji ještě nezaváhala a připsala si další vysokou výhru. Lotyšská obrana, která na šampionátu potrápila český tým, odolávala pouze 23 vteřin, kdy se trefil Rasmus Enström. Dominance švédského celku pokračovala celou první třetinu, postupně se trefilo hned pět střelců. Většina branek padla z prostoru brankoviště, lotyšská obrana viditelně silnějšího soupeře nestíhala. Další šanci na branku ze samostatného nájezdu navíc v závěru nevyužil Carlström, skóre po první třetině tak bylo hrozivých 7:0.

Druhé dějství mělo podobný průběh, krátce po úvodu se trefil s pomocí teče lotyšského obránce Emil Johansson. Švédsko ale přece jen už lehce povolilo. Jediná odpověď přišla z hole Kovalavskise, gól ale znamenal pouze korigování skóre.

Poslední třetina se dohrávala v pozvolnějším tempu, Švédové přidali ještě dvě branky. Vicemistři světa se tak před semifinále dobře naladili, v další části pavouka je čeká Švýcarsko, která se na postup proti Norsku velmi natrápilo. Švédský tým tak jde do semifinále z pozice velkého favorita se šancí rozšířit svůj počet osmi mistrovských titulů.

Výsledky čtvrtfinále:

Finsko – Německo 6:0 (2:0, 2:1, 2:0)

Branky: 1. Johansson (Salo), 6. Salo (Johansson), 23. Kotilainen (Kukkola), 31. Kotilainen (Kivilehto). Rozhodčí: Wehingerová a Zurbuchenová (obě Švýc.). Vyloučení: 0:0. Diváci: 3772.

Švédsko – Lotyšsko 14:1 (7:0, 5:1, 2:0)

Branky: 1. Enstrom (Johansson), 3. Wilhelmsson (Palmen), 5. Rudd (TS), 11. Galante Carlstrom (Johansson), 12. Sjogren (Rudd), 14. Hedlund (Johansson), 18. Enstrom (Hedlund), 21. Johansson, 23. Enstrom (Jo Samuelsson), 31. Ostholm (Wilhelmsson), 37. Ostholm, 40. Nilsson (Wilhelmsson), 48. Gustafsson (Sjogren), 50. Galante Carlstrom (Hedlund) – 24. Kovalevskis (Trekse). Rozhodčí: Heinola a Marttinen (oba Fin.). Vyloučení: 0:1. Bez využití. Diváci: 3871.

Sestřihy zápasů:


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*