Klāvs Jansons byl opět ústřední postavou svého týmu. Foto: Flickr IFF Klavs Jansons byl opět ústřední postavou svého týmu. Foto: Flickr IFF
8. 12. 2018 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

Souhrn 8. hracího dne MS: Lotyši mohou Němcům oplatit porážku

 



Výsledky semifinále se nakonec obešly bez překvapení, i když Švýcaři dvě minuty před koncem sahali proti Švédům po senzaci. Blízko výhře byli také Norové. V závěru zápasu si však nechali dát od Lotyšů dvě branky a nakonec padli po nájezdech. Lotyšsko se tak zítra podruhé na šampionátu utká s Německem a může mu vrátit porážku z prvního vzájemného duelu.

Semifinále:

Česko – Finsko 2:7 (0:1, 0:2, 2:4)

Čechům se ani na třetí pokus na domácí půdě nepodařilo postoupit do finále. Stopku v play off jim vystavil efektivní finský tým, který zvládl roli favorita. Domácí florbalisté nemohli dlouho na úvodní branky najít odpověď, brankáře Kosonena překonali až ve 48. minutě za nepříznivého stavu 0:3. Finové byli celé utkání napřed a trpělivou hrou došli k vítězství. Třemi body se na výhře Seveřanů podíleli Joonas Pylsy a Ville Lastikka. Na semifinálový duel si našlo do O2 areny cestu 12 811 diváků. Více si o zápase můžete přečíst zde.

Švédsko – Švýcarsko 5:4 (1:1, 2:1, 1:2 – 0:0) po sam. náj.

Tak tohle byla reklama na florbal a suverénně nejlepší zápas na světovém šampionátu. Švýcaři se vzepřeli předpokladům a hráli se Švédy vyrovnanou partii. Seveřané sice vedli v polovině utkání 3:1, ale pak přišel nečekaný švýcarský obrat. Ještě do konce druhé části snížil na 2:3 Graf a 45 vteřin po úvodním buly třetí dvacetiminutovky srovnal výborně hrající Mendelin. Stejný hráč pak tři minuty před koncem střelou po zemi překonal Rehna podruhé a poslal Švýcary do šokujícího vedení. Jenže Švédové se v takových chvílích nerozklepou. Srovnání zanedlouho zařídil Sjögren a výhru v nájezdech obstaral rozhodující trefou Rasmus Enström. O utkání podrobněji píšeme zde.

O 5. až 8. místo:

Lotyšsko – Norsko 6:5 (1:2, 1:1, 3:2 – 0:0) po sam. náj.

Na Podvinném mlýně se hrál dramatický duel plný zvratů. Po úvodních dvaceti minutých vedli Norové 2:1. Lotyši stejně jako v první části dokázali těsný náskok stáhnout. Klavs Janson nádherně obešel protihráče a střelou do šibenice nedal norskému brankáři Falkeidovi šanci. Norsko si vzalo vedení zpět. Po ráně z půlky hřiště skóroval Fredriksen. Závěr zápasu byl hodně divoký. Lotyši nejprve potřetí v duelu srovnali, ale následující minuty ve třetí třetině patřili Patriku Hjemgardovi. Nejprve dal na 4:3 po chytré přihrávce od Kronberga a o pět minut později bleskově využil obětavého bloku spoluhráče Bjerknese, od něhož se míček odrazil dopředu.

Lotyšsko tak sedm a půl minuty před koncem ztrácelo dvě branky. Zatímco předchozí pasáž hry opanoval Hjemgard, v závěru střetnutí zářil na Lotyš Kovalevskis. Nejprve skóroval z brankoviště a vyrovnání přinesla jeho následná střela tahem. Do konce utkání v té době zbývaly pouze čtyři minuty. V nich už další branka nepadla a za vyrovnaného stavu nerozhodlo ani prodloužení. V nájezdech se prosadili pouze Artis Raitums a Klavs Jansons a o pátou příčku si tak zítra zahrají Lotyši. Nory čeká duel o sedmé místo.

Dánsko – Německo 2:4 (1:0, 0:2, 1:2)

Do duelu lépe vstoupili Dánové. Glass zvedl hlavu a vystřelil přesně do míst, kam německý gólman Dietz nedosáhl. Němci se dlouho v útoku trápili. Střelecké trápení až ve 38. minutě konečně prolomil Niklas Bröker, jenž po sklepnutí von Pritzbuera zamířil na vzdálenější tyč. O pár vteřin později předvedl nádhernou individuální akci Janos Bröker, oklamal tři protihráče a poslal Němce do vedení. Dánové na začátku poslední části srovnali na 2:2 a opět se prosadil Glass, kterému se povedlo skórovat po pěkném pasu Schmidta. Závěr zápasu však lépe zvládli Němci. Schuschwary dostal v přesilovce přihrávku zpoza brány a poslal míček do sítě. Výhru Němců zpečetil druhou trefou v utkání Janos Bröker. Nejlepší hráč Němců v zápase zaznamenal tři body.

Výsledky 8. dne:

Program 9. dne:

Pavouk vyřazovací části:


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*