Až na druhý pokus se Lotyšům podařilo Němce na tomto šampionátu zdolat. Foto: Flickr IFF Až na druhý pokus se Lotyšům podařilo Němce na tomto šampionátu zdolat. Foto: Flickr IFF
9. 12. 2018 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

Souhrn 9. hracího dne MS: Lotyši vrátili Němcům porážku a končí pátí!

 



Zatímco v pondělí se ve vzájemném souboji radovali Němci a zhatili tak Lotyšům sen o postupu mezi nejlepší čtyři týmy turnaje, dnes se Lotyši revanšovali. V boji o pátou příčku porazili Německo 5:3 a končí jako nejlepší tým ze „zbytku světa“, když nebudeme počítat top čtyři země. V duelu o sedmou příčku zvítězili Norové, kteří nasázeli Dánsku devět branek.

Finále:

Finsko – Švédsko 6:3 (1:0, 1:1, 4:2)

Skóre otevřel zkušený Juha Kivilehto. Střelou od mantinelu nachytal brankáře Rehna. Ve 24. minutě přišel moment Petera Kotilainena. Finský útočník zakončil pohlednou kombinaci a zvýšil na 2:0. Švédský celek se ale v následujících minutách dostal zpět do zápasu. Na 1:2 snížil nejlepší švédský střelec Galante Carlström, když rychle využil přesilovou hru. Po brance Alexandera Rudda se mohlo zdát, že se znovu schyluje k obratu, podobně jako v prvním vzájemném duelu ve skupině. Finský tým ale těžkou situaci nyní zvládl o poznání lépe a ve 47. minutě se po druhém gólu Juhy Kivilehta dostal zpět do vedení.

Úřadující mistři měli v dalších minutách výraznou převahu, ze které pramenily další dvě branky. V krátkém časovém sledu se znovu trefil Peter Kotilainen a Nico Salo. Rekordní návštěva 16 276 diváků mohla sledovat snížení Rudda z trestného střílení, to ale bylo ze švédské strany vše. Žádný drtivý tlak se nekonal, Finsko naopak trefou do prázdné branky pečetilo výhru 6:3. Svěřenci Petteriho Nykkyho došli ke čtvrtému titulu v historii, v Praze vyhráli podruhé v řadě. O zápase jsme podrobně psali zde.

O 3. místo:

Česko – Švýcarsko 2:4 (1:2, 1:1, 0:1)

V deváté minutě vyrobil v obraně chybu Veltšmíd, kterou potrestal gólem Känzig. O pár minut později bylo ještě hůře pro domácí tým. Nahození Conrada si do vlastní branky nohou srazil Kisugite. Češi přesto odcházeli do šatny po úvodní části povzbuzeni snížením. Beneš našel před brankou úplně volného Garčara, který sice minul, míček se však od mantinelu odrazil k Rýparovi a ten ho uklidil pod břevno. Naplněná O2 arena se vyrovnání dočkala až tři minuty po přestávce. Na začátku 34. minuty vyvezl Dóža míček z vlastní poloviny, chytře ho posunul na volného Ondruška a ten ze své oblíbené pozice opět dokázal skórovat.

Češi museli v prostřední dvacetiminutovce čelit dvěma přesilovým hrám soupeře a v té druhé se neubránili. Braillard natáhl ke střele z dálky a jeho pokus skončil za brankovou čárou. Zatímco ve druhé části se Češi místy prezentovali dobrým florbalem, od třetího inkasovaného gólu to šlo s jejich hrou spíše dolů. A pak přišlo potvrzení. Ve 47. minutě domácí tým ztratil míček na útočné polovině, první střelu z následného protiútoku ještě dokázal Pražan zablokovat, ta následná z hole Riediho už skončila za brankovou čárou. Češi prohráli 2:4 a na domácím mistrovství tak opět končí bez medaile. O utkání můžete podrobněji číst zde.

O 5. místo:

Německo – Lotyšsko 3:5 (0:2, 2:2, 1:1)

Lotyši zvládli první polovinu utkání na výbornou. Jansons v přesilovce poslal křížný pas na Kovalevskise, který skóroval. O pár minut později to bylo 2:0 pro Lotyšsko. Akmenlauks využil chyby v německé rozehrávce a míček umístil přesně do vzdálenější šibenice. Další dvě trefy přidali Lotyši na začátku druhé části. Kovalevskis oklamal protihráče, uspěl i proti brankářu Dietzovi a vstřelil svou druhou trefu v utkání. Tři minuty na to skóroval lotyšský veterán Atis Blinds. Němci se dostali zpátky do hry dvěma slepenými góly. Jejich střelecké trápení ze středu hřiště těsně po uplynutí přesilovky protrhl Nihlén a druhou branku přidal aktivní Schuschwary.

Lotyšsko vedlo před třetí části o dvě branky. Stejná situace tu byla už i v prvním vzájemném duelu. Tentokráte si však tým z Pobaltí dal pozor, poctivou obranou nepouštěl soupeře do většího počtu příležitostí a nakonec přidal pojistku. V 58. minutě se Akmenlauks trefil do odkryté branky a zpečetil výhru svého týmu. V zápase stejně jako Kovalevskis zaznamenal dvě branky. Němci ještě zkorigovali výsledek. Minutu a tři čtvrtě před koncem se prosadil Burmeister. Lotyši zvítězili 5:3 a zopakovali tak svůj nejlepší výsledek na MS, pátou příčku předtím obsadili už čtyřikrát.

O 7. místo:

Dánsko – Norsko 5:9 (1:4, 3:3, 1:2)

Duel dvou skandinávský zemí byl hodně bohatý na góly. Favorit duelu Norsko si v první třetině vytvořilo třígólový náskok. A velký podíl na něm měl i 38letý matador Ketil Kronberg. Nejprve v 11. minutě napřáhl z dálky a jeho dělovka skončila až v síti. V 18. minutě se norský nezmar trefil podruhé a opět to stálo za to. Spoluhráč Bjerknes mu posunul míček před branku a Kronberg lehkým lobem překonal dánského brankáře Trolleho. Svou branku pak rovněž náležitě oslavil.

Prostřední dvacetiminutovka se změnila v přestřelku, oba týmy se trefily hned třikrát a i do závěrečné části si tak Norové odnášeli tříbrankové vedení. Hattrick během druhého dějství zkompletoval Dán Skov Nielsen, díky čemuž se stal nejproduktivnějším hráčem svého týmu na šampionátu. Norsko nakonec porazilo Dánsko 9:5 a na mistrovství světa v Praze obsadilo sedmou příčku, Dánové nevyvrátili papírové předpoklady ze skupinové fáze a zůstali nejhorším týmem v elitní osmičce.

Výsledky 9. dne:

Pavouk vyřazovací části:

Konečné pořadí:


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*