Marek Beneš se snaží prosadit přes Milana Garčara. Foto: Český florbal Marek Beneš a Milan Garčar. Foto: Tatran Střešovice, Český florbal
14. 12. 2018 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Pět dní po šampionátu se vrací superliga. Dostanou reprezentanti plnou zátěž?

 



Ještě v neděli odehráli čeští reprezentanti duel o bronz se Švýcarskem. Pouhých pět dní po šampionátu už většina hráčů z českého národního týmu musí přepnout zpátky na domácí Tipsport Superligu. Trenéři se však shodují na tom, že by to neměl být problém. Naopak budou chtít využít rozehranost svých opor.

Toma Ondruška, Martina Pražana a Mikuláše Krbce postrádal během reprezentační přestávky David Podhráský. První dva jmenovaní byli hodně vytěžovaní, Tom Ondrušek se dokonce stal členem nejlepšího českého útoku, naproti tomu Mikuláš Krbec odehrál jen pár minut.

„Myslím, že se kluci nejdřív potřebují vrátit do normálního života a do práce, takže jsme si jen napsali, že je očekávám na tréninku a tam si řekneme více. Liga se asi těžko může zastavit ještě na delší období. Pro všechny reprezentanty to samozřejmě bude složité po fyzické i psychické stránce, ale věřím, že si s tím naši kluci poradí,“ popsal situaci kouč Chodova.

Tom Ondrušek. Foto: Český florbal

Tom Ondrušek s Martinem Pražanem už se chystají na návrat do dresu Chodova. Foto: Český florbal

Do kádru Sparty se také vrátili tři reprezentanti: Milan Garčar a dva Slováci Lukáš Ujhelyi a Michal Pažák. „Milan nezasáhl do všech zápasů, takže si myslím, že je v ideálním fyzickém rozpoložení. Kluci Slováci budou taky v pohodě. Pět dní není tak krátká doba. Navíc, co kluci na mistrovství odehráli, to my jsme tady mezitím natrénovali,“ nehledá v tom kouč Sparty Ondřej Kašpárek problém.

A reprezentanty rozhodně šetřit nebude. „Úlevy? Žádné, naopak dostanou speciální vytížení. Chci z nich dostat co nejvíc. Klukům Slovákům se sice turnaj týmově asi nepovedl podle představ, ale dostali se během něj do dobré provozní teploty. Toho budu chtít využít,“ dodal kouč lídra tabulky.

Trenér Vítkovic Pavel Brus celou situaci se svými reprezentanty Delongem, Rýparem, Součkem a Řezaninou probíral a ti ho ujistili, že se na návrat do vítkovického dresu těší. „Nevyužiju ale všechny, protože někteří onemocněli. Ta pauza způsobila problém spíše klukům, co nehráli, jelikož vypadli ze zápasového tempa. Kluci z repre mohou být naopak rozjetí,“ zamyslel se kouč vítkovického celku.

Čeští reprezentanti Josef Rýpar a Adam Delong. Foto: 1. SC Vítkovice, Český florbal

Čeští reprezentanti Josef Rýpar a Adam Delong. Foto: 1. SC Vítkovice, Český florbal

Brus přivítá zpátky v týmu také Adama Delonga, nejlepšího střelce českého týmu a člena All Star týmu. „Delimu se dařilo už v lize, takže jsem čekal, že by si tu pohodu mohl přenést do repre. Celou dobu na sobě pracoval, takže to bylo zasloužené,“ pochválil útočníka, který na mistrovství zaznamenal dva hattricky.

„Nám to ale zároveň přidělalo vrásky na čele. Přijdou bombarďáci ze Švédska, Finska nebo Švýcarska, vezmou ho a my dostaneme nula. A protože unie doposud nevytvořila mezinárodní přestupové tabulky, tak pak situaci musíme řešit pomocí vlastních prostředků,“ zamyslel se ještě Brus nad problémem odchodu hráčů do zahraničí. Už v minulosti z Vítkovic odešli do ciziny například Jelínek, Kološ, Tomašík, Tokoš a další.

Náročný program čeká střešovický Tatran. V sedmi dnech odehrají svěřenci Milana Fridricha čtyři duely, tři v superlize a čtvrtfinále poháru s Chodovem. „Počítám s Filipem Langerem, který po mistrovství dostal čas na odpočinek, teď ho ale budeme potřebovat. Marek Beneš a Ronald Gašparík si ze šampionátu odnesli zranění. Snad se připojí co nejdřív. S tím se nedá nic dělat, vědělo se to dopředu a všichni to mají podobně,“ nehledá výmluvy Fridrich, který na mistrovství působil jako asistent Petriho Kettunena.

Filip Langer i po návratu z reprezentace dostane v Tatranu prostor. Foto: Tatran Střešovice, Český florbal

Filip Langer i po návratu z reprezentace dostane v Tatranu prostor. Foto: Tatran Střešovice, Český florbal

Jiřího Bauera a Slováky Klobučníka, Čonku-Skybu a Moravčíka vyslala na šampionát FBC Ostrava. „Reprezentanti ani nechtějí nějaké úlevy, určitě je nebudeme šetřit. Spíš je to nepříjemné z hlediska týmu, protože jsme nemohli natrénovat věci, které jsme chtěli. Musíme se s tím zkrátka popasovat,“ řekl kouč ostravského FBC Karel Ševčík a doplnil, že bude postrádat pouze zraněného Erika Moravčíka.

Trochu odlišnou situaci prožili reprezentanti z Mladé Boleslavi. Brankář Lukáš Bauer odchytal jen duel s Lotyšskem, Jiří Curney do prvních dvou zápasů skoro nezasáhl a Milan Tomašík naskakoval pouze na několik minut. Brzký návrat superligy po skončení mistrovství tak kouč Středočechů Jan Pazdera nepovažuje za potíž.

„Nevidím v tom zásadní problém. Většina našeho týmu nehrála tři týdny zápas. S našimi hráči v reprezentaci jsem byl v kontaktu v průběhu i po mistrovství. Kluci nebyli tolik vytěžovaní, takže nejsou ani moc unavení. Do tréninkového procesu naskočili téměř ihned. Těší se na návrat do klubu a výraznou roli, na kterou jsou zvyklí,“ řekl Pazdera.

Milan Tomašík a Jiří Curney nepatřili na mistrovství mezi nejvytěžovanější hráče. Foto: Technology Florbal MB

Milan Tomašík a Jiří Curney nepatřili na mistrovství mezi nejvytěžovanější hráče. Foto: Technology Florbal MB

Program pátečního 15. kola:

17:30 1. SC Vítkovice – Panthers Otrokovice
18:00 Sparta Praha – FBC Ostrava
18:00 Sokol Pardubice – FbŠ Bohemians
19:00 Tatran Střešovice – FBC Česká Lípa
19:00 TJ Znojmo – Florbal Mladá Boleslav
20:00 Bulldogs Brno – FBC Liberec
20. 12. Florbal Chodov – TJ Sokol Král. Vinohrady

Program nedělního 16. kola:

17:00 Sokol Pardubice – Bulldogs Brno
17:00 Florbal Mladá Boleslav – 1. SC Vítkovice
17:00 FBC Česká Lípa – FBC Ostrava
18:00 FBC Liberec – TJ Znojmo
18:00 Panthers Otrokovice – Florbal Chodov
18:30 TJ Sokol Král. Vinohrady – Tatran Střešovice
17. 12. FbŠ Bohemians – Sparta Praha (ČT sport)


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*