Denisa Billá nově vede historické kanadské bodování základní části. (Foto: Martin FLOUSEK / www.xflorbal.cz).
28. 12. 2018 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

Rekordmanka Billá: Je to vlastně týmový úspěch, bez trenérů a spoluhráček bych jej nedosáhla

 



Denisa Billá pokořila rekord Ilony Novotné v celkovém počtu kanadských bodů nasbíraných v základní části soutěže. Před Vánocemi se její zápis zastavil na metě 508 bodů, kterých dosáhla díky 257 gólům a 251 asistencím. Sama ale říká, že rekord je pro ní spíše individuálním milníkem v týmovém sportu.

Denisa Billá, to je v prostředí českého ženského florbalu pojem. Žijící legenda je dlouholetou oporou týmu trenérek Šteglové a Šatalíkové, ať už se jedná o Tatran, Děkanku, Herbadent nebo naposledy Ivanti Tigers. Samozřejmostí pak jsou starty za národní tým žen, se kterým vybojovala před sedmi lety historický bronz.

Sama má ale na svůj rekord trochu jiný pohled. „Tento rekord mě samozřejmě těší, ale spíše jej vnímám jako určitý individuální milník, který jsem dosáhla v kolektivním sportu. I tento rekord je týmový, složený víceméně napůl z gólů a asistencí. Bez mých spoluhráček a důvěry trenérů bych na něj nikdy nedosáhla,“ říká.

Takový bodový zápis nelze dosáhnout za chvíli, svým způsobem to také znamená, že se Billé vyhýbají opakující se zranění. „Naštěstí se mi opakující zranění vyhýbala, ovšem mé jediné vážnější zranění kolene stálo za všechna ta ostatní,“ vrací se do doby téměř před pěti lety, kdy podstoupila plastiku vazů. „Nicméně jsem do rekonvalescence dala vše a i díky motivaci a lásce k florbalu jsem to překonala a mohla dále nastupovat jak v lize, tak v národním mužstvu,“ popisuje momenty, kdy jí nebylo snadno.

Právě před pěti lety se dost možná rozhodlo, že rekord překoná, fakt, že se dokázala vrátit byl logicky klíčový. „Měla jsem vedle sebe dost podpory, jak doma, tak v týmu, ale hlavně od kondičního trenéra Daniela Hejreta. Nikam jsem nepospíchala a věřila jsem, že si florbal ještě zahraju,“ zmiňuje Denisa Billá známého trenéra, který spolupracoval například na návratu překážkáře Petra Svobody.

Je jasné, že nejvyšší ženská soutěž se za dobu, co je její součástí Denisa Billá proměnila, nicméně sama nezastává názor, že by se musela nějak přizpůsobovat. „Nikdy jsem nad tím takto nepřemýšlela. Nemyslím si, že bych se nějak přizpůsobovala. Můj herní styl je založený na tvoření hry, gólových nahrávkách a střelbě. Díky těmto dovednostem si myslím, že můžu být přínosem také pro nový, mladý tým,“ popisuje.

S každým dalším bodem se rekordní číslo zvyšuje. Jak dlouho ještě Denisa Billá vydrží? „Nikdy jsem si neplánovala, jak dlouho chci hrát, čeho chci dosáhnout a kde chci hrát. Vždy jsem jen hrála florbal, protože mě baví. Tak to mám stále a uvidíme, jak to bude vypadat dále. Ale jednou bych určitě ráda předala své zkušenosti také jako trenérka,“ naznačuje.

Šanci na překonání dalšího rekordu bude mít teoreticky během letošního play off. V historické tabulce produktivity ve vyřazovacích bojích je totiž čtvrtá, jedinou aktivní florbalistkou před ní je vedoucí Anet Jarolímová, dnes hájící barvy Jičína. Na Billou má se ziskem 141 bodů osmibodový náskok.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Ole napsal:

    Docela to trvalo, nez vznikl rozhovor… No nic, ted uz konecne muzu priznat, ze je mi Billa svym sebevedomym chovanim fakt nesympaticka 🙂

Napsat komentář

*