emil johansson švédsko Emil Johansson opět vládne světovým florbalistům. FOTO: Flickr IFF
1. 1. 2019 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

TOP 10 FLORBALISTŮ SVĚTA ZA ROK 2018: Bezkonkurenční Emil Johansson opět vládne florbalistům světa

 



Emil Johansson potvrdil svou pozici nejlepšího florbalisty současnosti, do žebříčku se po roční odmlce vrací finská kometa Peter Kotilainen a jeden z hlavních tahounů švédské reprezentace na letošním mistrovství světa Alexander Rudd. Post nejlepšího florbalového brankáře obhájil Eero Kosonen. V žebříčku poprvé od roku 2013 chybí Matěj Jendrišák.

Z loňského žebříčku obhájilo svoji účast v žebříčku celkem pět hráčů a jeden brankář. Nejpočetněji zastoupenými týmy jsou švédský Falun a finský Classic se třemi zástupci, dvě místa pak patří hráčům Storvrety, zastoupení v elitní desítce má celkem pět klubů. O deset míst v žebříčku se rovným dílem podělili švédští a finští hráči.

Nejlepší hráči světa 2018 podle Florbal.cz

1. Emil Johansson (IBF Falun, Švéd.)
Loni: 1. místo

emil johansson švédsko

Emil Johansson. FOTO: Flickr IFF

Ve vynikajících výkonech z loňského roku dokázal Emil Johansson v letošním roce pokračovat a v mnoha ohledech je dokázal ještě překonat. V probíhajícím ročníku SSL ve 14 zápasech posbíral 33 bodů, přičemž více asistencí posbíral akorát Johannes Wilhelmsson. V některých utkáních dokonce nastupoval s kapitánskou páskou. Na mistrovství světa se spolehlivě zhostil své pozice obránce v elitní švédské pětce a v šesti zápasech přispěl dvěma góly a osmi nahrávkami, které sbíral zejména díky přesilovkové spolupráci se svými spoluhráči z Falunu. Za všechny jeho asistence vybíráme tu z utkání proti Norsku, kde z vysokého lobu Kaspera Hedlunda z první vybídl ke skórování Alexandera Galante Carlströma.

2. Peter Kotilainen (Happee Jyvaskyla, Fin.)
Loni: –

peter kotilainen finsko

Peter Kotilainen. FOTO: Flickr IFF

I při letošním vítězství finské reprezentace na mistrovství světa byl Peter Kotilainen jednou z hlavních postav. Jeho bodový příspěvek nebyl ani zdaleka tak výrazný jako před dvěma lety, ale stále dokázal zaměstnat obranu soupeře jako málokdo jiný a potvrdil to ve finálovém utkání, kde si kromě jedné asistence připsal hlavně dvě branky včetně té vítězné.

3. Rasmus Enström (IBF Falun, Švéd.)
Loni: 4. místo

Rasmus Enström. FOTO: Per Wiklund

Rasmus Enström nadále ukazuje, proč je nepostradatelným článkem jak domovského Falunu, tak švédské reprezentace. V lize sice „jen“ uzavírá první dvacítku kanadského bodování, ale na mistrovství světa to byl právě on, kdo rozhodl o postupu Švédů do finále vítězným nájezdem proti Švýcarsku. Spolu s Kristerem Savonenem jsou jedinými hráči, kteří se v oproti loňsku posunuli ve výročním žebříčku na lepší místo.

4. Alexander Rudd (Storvreta IBK, Švéd.)
Loni: –

alexander rudd storvreta

Alexander Rudd. FOTO: Per Wiklund

K dlouhodobě stabilním výkonům v dresu Storvrety Alexander Rudd na konci letošního roku přidal skvělá představení na mistrovství světa. V rozhodujících momentech to byl právě on, kdo táhl švédský národní tým, v semifinále asistoval u vyrovnávací trefy necelé dvě minuty před koncem, v nájezdovém rozstřelu proměnil svůj pokus, ve finále pak nejprve vyrovnával na 2:2 a následně z trestného střílení křesal naději a snižoval na 3:5. Na mistrovství světa jel celkem třikrát nájezd, pokaždé proměnil stejným způsobem.

5. Krister Savonen (Classic, Fin.)
Loni: 7. místo

krister savonen classic

Krister Savonen. FOTO: Flickr IFF

Co Kristeru Savonenovi schází ve vzrůstu, dohání florbalovými dovednostmi, přehledem ve hře a překvapivou tvrdostí hry. Základní pilíř defenzivy finského mistra Classicu se na skončeném mistrovství světa prezentoval především nekompromisní bezchybnou obranou a schopností rychle poslat spoluhráče do protiútoku.

6. Eero Kosonen (SPV Seinäjoki, Fin.)
Loni: 3. místo

eero kosonen finsko

Eero Kosonen. FOTO: Flickr IFF

Před začátkem sezony zvolil finský brankář návrat do Finska do klubu SPV, se kterým drží druhou příčku v tabulce za týmem Classicu. Svůj brankářský um předvedl i na mistrovství světa, kde se pyšnil úspěšností zákroků přes 85 % a z brankářů, na které šlo více než 20 střel, ho v úspěšnosti překonal jen Pascal Meier, a to pouze o několik desetin procenta. Ačkoliv ve finálovém utkání dostal lacinější branku od Alexandera Rudda na 2:2, po zbytek utkání ničil švédské střelce a byl jedním z hrdinů finského týmu.

7. Alexander Galante Carlström (IBF Falun, Švéd.)
Loni: 2. místo

Alexander Galante Carlström. FOTO: Per Wiklund

Hráč s možná nejlepší střelou tahem v historii florbalu i v letošní sezóně řádí v SSL. Po patnácti zápasech už má na kontě 41 bodů, z toho 29 gólů a udržuje si tak průměř téměř dvou branek na zápas. Pouze na jeho poměry nevydařená klíčová utkání světového šampionátu ho stála lepší umístění v žebříčku.

8. Robin Nilsberth (Storvreta IBK, Švéd.)
Loni: –

robin nilsberth storvreta

Robin Nilsberth. FOTO: Per Wiklund

Švédský zlý muž patří dlouhodobě k oporám Storvrety, letos navíc střílel důležité branky i na mistrovství světa. Především v semifinále proti Švýcarsku dvěma trefami výrazně pomohl Švédům k postupu. Ofenzivní příspěvky přidává i v lize, kde jsou společně s Tobiasem Gustafssonem s 18 body v 15 zápasech nejproduktivnějšími obránci Storvrety.

9. Joonas Pylsy (Classic, Fin.)
Loni: –

joonas pylsy finsko

Joonas Pylsy. FOTO: Flickr IFF

Další ze vzrůstem malých finských hráčů, kteří se ale ani tak ve světovém florbalu neztratí. Byl to právě on, kdo v semifinále světového šampionátu dvěma góly pohřbil naděje české reprezentace na postup do vysněného finále. Vysokou výkonnost si udržel po celý turnaj a byl právem zvolen do All-star týmu mistrovství světa.

10. Eemeli Salin (Classic, Fin.)
Loni: 9. místo

eemeli salin classic

Eemeli Salin. FOTO: Flickr IFF

Eemeli Salin je společně se Sami Johanssonem hlavním ofenzivním tahounem Classicu a tuto zodpovědnost v posledních letech přebral i ve finské reprezentaci. Svou jedinou branku na letošním mistrovství světa vstřelil hned v úvodním utkání se Švédskem, po zbytek turnaje pak pravidelně zásoboval přihrávkami právě svého spoluhráče z útočné formace Samiho Johanssona.


Autor: redakce



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*