Christer Bertilsson (vpravo) je trenérem polských žen. Foto: Flickr IFF
2. 2. 2019 Reprezentace žen (0) KOMENTÁŘŮ

Poprvé budeme odpočatí, věřím v dobrý zápas, hlásí kouč Polek Bertilsson

 



Bylo to tak naplánováno a nakonec se tak skutečně stane. Zápas Česka s Polskem byl úmyslně zařazen na úplný konec kvalifikačního programu v Gdaňsku s tím, aby se tyto dvě reprezentace utkaly o první místo ve kvalifikační skupině EUR 3. Christer Bertilsson, švédský trenér na lavičce Polek věří ve kvalitní utkání.

V neděli čeká Českou republiku a Polsko souboj o první místo ve skupině. Oba týmy již mají jistý postup, jejich konečné umístění nijak neovlivní nasazení pro los základních skupin, takže si to mohou rozdat opravdu s čistou hlavou. „Bude to poprvé, co budeme hrát proti týmu TOP 4 s tím, že předtím jsme měli nějakou reálnou možnost pošetřit síly, takže doufám, že předvedeme to nejlepší, co v nás aktuálně je a odehrajeme dobrý zápas,“ doufá kouč Polek.

Sám má z čeho vybírat, jeho hráčky působí v české, švýcarské a dokonce také švédské nejvyšší soutěži. Celkově tak má nyní v týmu více legionářek, než jeho protějšek Sascha Rhyner, ačkoliv na druhou stranu česká soutěž je kvalitnější než ta polská. „To je zajímavá otázka a myslím si, že je to tím, že máme hodně ambiciózní holky v týmu. Když mají možnost jít hrát do zahraničí, tak jdou. Vidí, že tam mohou udělat nejen hráčskou kariéru,“ naznačuje další aspekt, který Polky dostane za hranice.

Pro hráčky působící v Polsku pak může být motivací vidět, kam to dotáhla například Malgorzata Kulczycka, dlouhodobá součást aktuálně nejlepšího týmu na světě – IKSU. „Přesně tak, naprosto s tím souhlasím, že to tak je,“ přitákává Bertilsson.

Rodilý Švéd pracuje v polském prostředí dlouhodobě, poprvé byl s nimi na světovém šampionátu už v roce 2009, poslední dvě mistrovství už tým vedl jako hlavní trenér. „S polským florbalem jsem byl v kontaktu už několik let, takže když přišla možnost holky trénovat, tak jsem neváhal. Jsem nadšený z toho, že jim mohu pomáhat a něco předat,“ usmívá se.

Plynně umí polsky. Je to podle něj důležité? „Myslím si, že ano. Víte, já jim mohu předat něco z toho, jak se naučit švédský způsob uvažování a hraní, ale pořád je to o dovednostech, kde trochu zaostáváme. To musíme zlepšit,“ gestikuluje.

Motivací navíc by pro Polky mohla být atmosféra, která byla v sobotu proti Belgii, ačkoliv se jednalo o jednoznačné utkání a Bertilssonův štáb šetřil největší opoy, fantastická. „Bude to tak, hlavně pro holky, co hrají ligu v Polsku, tak to je něco jiného, tohle na zápasech nezažijí. Bude to obrovská motivace,“ uzavřel Christer Bertilsson.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*