Zatímco Sparta bojovala v posledním zápase o první místo, Bohemians zachraňovali účast v play off. Foto: FbŠ Bohemians, Český florbal
1. 3. 2019 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Čtvrtfinálové derby mezi Bohemians a Spartou se po roce opakuje. Naváže Sparta na skvělou základní část?

 



Čtvrtfinále mezi Bohemians a Spartou je další sérii, která nabídne reprízu loňského play off. Druhá Sparta si vybrala osmé Bohemians, klokani se do play off dostali až po těsné výhře nad SKV v posledním kole. Sparťanům se přes Bohemians podařilo postoupit už loni, letos jdou do čtvrtfinále v roli jasného favorita.

Sparťanští florbalisté se v základní část postarali o největší překvapení, když celou dobu proháněli své soupeře na čelu tabulky. První místo jim těsně uniklo v posledním kole o jeden bod, když nestačili v nájezdech na Chodov. Zatímco loni Sparta skončila po základní části na pátém místě, letos míří do play off z mnohem lepší pozice.

„Já už jsem od konce základní části klukům říkal, že základní část je jedna věc, ale play off začíná od začátku. Všechno se maže, všechny body, co jsme doteď nasbírali. Všechny týmy začínají na stejné čáře a mají stejnou pozici. Musíme začít naplno od začátku,“ říká trenér Ondřej Kašpárek, který dovedl Spartu k druhému místu v základní části.

Sparťanům se skvěle povedla především první polovina sezóny, kdy po úvodní prohře s Tatranem vyhráli dvanáct utkání v řadě. Právě Střešovice jsou jediný tým, nad kterým Sparta v sezóně ani jednou nevyhrála. Jednou z velkých předností Sparty je obrana v čele s brankářem Martinem Benešem, spolu s Boleslaví inkasovala nejméně branek v celé lize (98).

„Příprava se asi nijak nevymykala od jiných týmů, koukali jsme na různá videa a podobně, ale upřímně jsem se nejvíc snažil, abychom pilovali naší hru. Ze hry Bohemky jsme si spíš brali jenom nějaké detaily. Více jsme se během týdne soustředili na naší hru a hlavně na pohodu v týmu,“ říká směrem k sérii Ondřej Kašpárek.

Sparta se může spolehnout na Martina Beneše v bráně. Foto: Sparta Praha, Český florbal

V letošní sezóně mají oba týmy mezi sebou vyrovnanou bilanci, ve druhém utkání ale Sparta překvapivě vysoce prohrála 2:8.

„Nemyslím, že by to měl někdo v hlavě, že by ho to budilo ze spaní, ale určitě máme každý paměť dobrou, takže si na zápas pamatujeme. Na druhou stranu, v loňské sezóně nás Bohemka porazila dvakrát v základní části a čtvrtfinále pak bylo úplně něco jiného. Takže ve hlavě to máme, ve finále to ale je jedině dobře, protože si nemůžeme myslet, že se čtvrtfinále vyhraje samo,“ dodává lodivod Sparty.

A co stojí za posunem Sparty, která loni skončila na pátém místě po základní části a předloni dokonce hrála o udržení v nejvyšší soutěži?

„Myslím si, že největší posun je právě na hráčích, kteří jsou zkušenější. Loni si vyzkoušeli, když to takhle řeknu, že nemusí být pouze ten tým z druhé čtyřky play off, ale že mohou klidně pomýšlet i na vyšší umístění po základní části, než právě pouze jenom od pátého místa dál. Takže je to jednoznačně posun každého z těch hráčů,“ uzavírá kouč Sparty.

Sparťané šli loni do play off z horší příčky, letos je situace naprosto odlišná. Foto: FbŠ Bohemians, Český florbal

Ačkoliv Bohemians v základní části se Spartou nejdříve prohráli po těsném výsledku a v odvetě si pak připsali vysokou výhru, do série míří jako outsider.

„Papírově můžeme pouze překvapit, ale i tak věřím, že když k sérii přistoupíme s maximálním nasazením, tak můžeme uspět,“ uvedl na klubovém webu Bohemians Adam Růžek.

Klokani do play off zamířili především díky velkému výpadku formy Liberce, který prohospodařil skvělé postavení v tabulce z podzimu. Bohemians budou muset ve čtvrtfinále zlepšit obranu, která inkasovala nejvíce branek ze všech týmu, které postoupily do play off. Těžká role čeká i mladé hráče, na které Bohemka ve velkém spoléhá, pro Spartu hraje do karet více zkušeností v čele s Milanem Garčarem.

Série pražských týmů začíná jako poslední až v neděli, všechny utkání se odehrajou na Podvinném mlýně.

ZÁPASY V ZÁKLADNÍ ČÁSTI:

Sparta Praha – FbŠ Bohemians 4:3 (3:0, 0:1, 1:2)
Branky: 14. Bartoš (Kareš), 15. Krbec (vla.), 19. Zouzal (Kareš), 48. Ujhelyi (Košir) – 27. Šebek (Krbec), 52. Buršík, 59. Čihák (Krebner). Rozhodčí: Valenta a Žďárský. Vyloučení: 1:0. Využití: 0:1. Diváci: 448.

FbŠ Bohemians – Sparta Praha 8:2 (3:1, 1:1, 4:0)
Branky: 1. Juha (Čihák), 19. Kopecký, 20. Krbec (Ďopan), 40. Kindl (Kopecký), 45. Krbec (Kindl), 53. Buršík, 55. Kopecký (Šebek), 59. Kopecký (Kindl) – 3. Garčar (Pažák), 24. Marvánek (Ujhelyi). Rozhodčí: Furmánek, Šolc. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 1023.

TOP 5 HRÁČŮ SPARTY:

1. Marek Zouzal 36 (19+17)
2. Milan Garčar 34 (21+13)
3. Lukáš Ujhelyi 33 (19+14)
4. Ondřej Svatoš 29 (10+19)
5. Michal Kareš 28 (16+12)

TOP 5 HRÁČŮ BOHEMIANS:

1. Matyáš Krebner 39 (17+22)
2. Jakub Buršík 33 (20+13)
3. Patrik Šebek 27 (19+8)
4. Josef Juha 24 (15+9)
5. Patrik Kieler 20 (11+9)

PROGRAM SÉRIE:

3.3., 17:00 ACEMA Sparta Praha- FbŠ Bohemians (Podvinný mlýn)
5.3, 18:45 ACEMA Sparta Praha – FbŠ Bohemians (Podvinný mlýn)
9.3, 18:00 FbŠ Bohemians – ACEMA Sparta Praha (Podvinný mlýn)
10.3., 18:00 Fbš Bohemians – ACEMA Sparta Praha (Podvinný mlýn)


Autor: Ondřej Sluka



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*