Radek Zelinka bojuje. Foto: Cesta za snem
4. 11. 2019 Ostatní (0) KOMENTÁŘŮ

Za útok na Zelinku půjde Ukrajinec na šest let do vězení, Radek zatím stihl Ordinaci, Tour de France a inspiruje

 



Jméno Radka Zelinky zná v českém florbalovém prostředí asi každý. Bohužel je to především kvůli nesmyslnému útoku, který na něj a jeho přítelkyni připravila trojice Ukrajinců a po kterém přišel o nohu. Pachatel nyní dostal u Krajského soudu v Plzni trest šesti let, na Radku Zelinkovi je ale inspirující, jak se ke svému zranění postavil: snaží se zapojit naplno do života, díky Cestě za snem viděl Tour de France a zahrál si také v Ordinaci v růžové zahradě.

Na loňský třetí listopad Zelinka nezapomene. S přítelkyní tehdy přijel do Plzně o den dříve před utkáním jeho Kadaně s místním FbC, večer se ale do roztržky se třemi ukrajinskými bratry a při bránění přítelkyně jej dnes devatenáctiletý Andrej Shovheniuk bodl do levé části těla. „Čepel poranila dvě tepny. Jedna rána pronikla do hrudní stěny. Druhá do levého podbřišku, do dutiny břišní a směřovala k páteři. Došlo k probodnutí břišní srdečnice, pravé společné tepny a zadní stěny žaludku,“ popsal server iDNES.cz slovy státního zástupce šílený rozsah Zelinkových poranění.

Lékařům se sice Zelinku podařilo zachránit, přišel ale o levou nohu na úrovni stehna.  Shovheniuk si ve vězení odsedí šest let.

Nicméně, poselství by mělo být jasné: Radek Zelinka inspiruje. Během soudního procesu řekl mimo jiné také: „Potkal jsme spoustu lidí, kteří mají protézy. I já si z toho občas dělám v uvozovkách srandu, neberu to jako nic hrozného. Chci jezdit na dovolené, chci se bavit jako předtím. Jen mám protézu místo nohy. Vždyť spousta lidí s protézou sportuje, možností je dost. Až se všechno uklidní, vrhnu se na para hokej. Mým dlouhodobým cílem je zbavit se holí a být samostatný. Nepotřebovat pomoc od druhých. Ať doma nebo ve městě. To je můj cíl,“ zaznamenal server IDNES.cz

A jak míní, tak koná. V rámci projektu Cesta za snem a díky Škodě Auto se podíval na Tour de France, objevil se také v dost možná nejpopulárnějším českém seriálu současnosti – Ordinaci v růžové zahradě, kde si zahrál vyznavače hledání kešek, který ale při jednom takovém dobrodružství přijde o nohu.

Je si vědom, že může někoho inspirovat. „Cesta za snem se mě tak trochu ujala. Dala mi příležitost vrátit se zpět do normálního života. Rád bych lidem ukázal, že ani amputace nohy život nijak neomezuje a dá se s tím žit naplno. Jestli tohle všechno, co se mi přihodilo, pomůže někomu dalšímu, tak to pro mě bude uspokojující,“ řekl pro Aktuálně.cz.

Za Florbal.cz můžeme říci jen jediné: „Radku, jsi frajer!“

 


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*