Lotyšské florbalistky jsou prvními soupeřkami Češek na MS žen 2019. Foto: Flickr IFF
7. 12. 2019 Mistrovství světa žen (0) KOMENTÁŘŮ

Sesazené královny zbytku světa a rekordmanky své země. Lotyšky jdou do boje i s českou mistryní

 



První utkání na mistrovství světa 2019 čeká český národní tým proti Lotyšsku. Tradiční účastník na elitní ženské světové florbalové akci nikdy nechyběl a nikdy neskončil hůře, než na sedmém místě. Šampionáty v letech 2013 a 2015 zakončil na pátém místě, v Bratislavě se ale musel naposledy sklonit před Slovenkami. Nyní chtějí zpět. V sestavě mají českou mistryni i tamní supertalent.

Lotyšsko se chystá na svůj dvanáctý šampionát, nikdy mezi ženskou elitou nechybělo. Nikdy neskončilo hůře než třikrát na sedmém místě. Kromě toho bylo čtyřikrát šesté, třikrát páté a nejlepšího výsledku dosáhlo v roce 2007, kdy skončilo čtvrté.

Mimochodem, tento 12 let star je zapsán v historii lotyšského sportu. Žádné jiné dospělé lotyšské mužstvo totiž nikdy v kolektivním sportu neskončilo na mistrovství světa na lepší pozici.

Zápas o třetí místo z roku 2007 si pamatuje také brankářka Lauma Visnevska. Pro majitelku švédského pasu a aktuální brankářku Falunu se bude jednat již o osmé mistrovství světa, v roce 2016 se pak dokonce stala s Vítkovicemi českou šampionkou.

Kromě Visnevske se hlavní trenér Jurijs Fedulovs bude moci spolehnout na další tři krajánky: Evelinu Garbare, Elizabete Pawlovskou, a především tamní supertalent, Annu Ankudinovu, která sbírá florbalové zkušenosti ve Finsku.

Z domovské scény má největší početní zastoupení známé Rubene, které dodalo sedm florbalistek, čtyři hráčky hrají za FC Kekava, tři pak za Kekavas Bulldogs. Mimochodem, v sestavě Lotyšska je pouze pět obránkyň a hned 13 útočnic.

Jakým směrem se tedy Lotyšsko vydá ve Švýcarsku? Napoví už neděle. Potenciál přitom florbalistky z Lotyšska ukázaly na nedávném Six Nations Cupu, kde dokázaly remizovat se Slovenskem, na druhou stranu podlehly 2:5 Polsku.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*