Loiuse Khng udílí pokyny svým hráčkám. Foto: Fabian Trees, www.imagepower.ch Loiuse Khng udílí pokyny svým hráčkám. Foto: Fabian Trees, www.imagepower.ch
10. 12. 2019 Mistrovství světa žen (3) KOMENTÁŘŮ

Singapurské povstání. Těšíme se na srovnání s Evropou, je to velká výzva, hlásí trenérka Louise Khng

 



Na šampionátu v Bratislavě uhrál její tým jediný bod. Spolupráce s finskými trenéry ale zjevně nese své ovoce. Hlavní trenérka Louise Khng s jejich pomocí dovedla Singapur nejprve k prvenství na Hrách Jihovýchodní Asie a po přesunu z Filipín do Švýcarska pokračují její svěřenkyně v krasojízdě: skupinu D ovládly s plným ziskem šesti bodů. Těšíme se na srovnání s Evropou, hlásí bývalá elitní florbalistka.

V Bratislavě a předtím v Tampere byly za otloukánky, ale ve Švýcarsku získaly postupně skalp Thajska, USA a Austrálie. „Myslím si, že je to tím, že jsme postavili nový tým, zapracovali jsme na rozvoji a na tréninkovém procesu, trénujeme opravdu hodně a poctivě,“ hodnotí hlavní trenérka Louise Khng.

Jak tedy vypadá tréninkový proces singapurských florbalistek? „Reprezentace trénuje třikrát, pokud máme štěstí, tak čtyřikrát týdně, většinou od sedmi hodin do deseti večer a občas také v sobotu ráno,“ nechává nahlédnout do trenérské kuchyně.

Už na druhém šampionátu má k ruce finské pomocníky. Timo Suonpää a Nino Kinnunen mají na úspěchu rovněž svůj díl. „Finové nám pomáhají od minulého šampionátu, sdílí s námi naše know-how, pomáhají nám s nastavením a taktikou na zápas, naučili a učíme se od nich spoustu nových věcí,“ pochvaluje si mezikontinentální spolupráci.

Sama má z čeho čerpat, patřila mezi elitní hráčky své země, kterou na světovém šampionátu mezi lety 2001 – 2009 čtyřikrát reprezentovala. Zažila tak šampionát ve vlastní zemi. „Wow, to už je 14 let, že? Posunuli jsme se, pamatuji si, že to byl jeden z největších zážitků, zahrát si před domácím publikem, nejvíce si pamatuji, že v posledním zápase jsme porazili Německo,“ vzpomíná na výhru 4:3 v prodloužení.

Tým také povzbudilo, že dokázal zvítězit na prestižních Hrách Jihovýchodní Asie. „Určitě, cestujeme spolu už tři týdny, vítězství v Manille nás neskutečně psychologicky nakoplo, soustředíme se na každý zápas, jednoltivě na každou třetinu. Držíme se plánu a čekáme, co to přinese,“ prozrazuje.

Proč má turnaj takovou prestiž? „V Singapuru máme hodně školních týmů a v asijských zemích to funguje tak, že vlastně tyto hry mají primárně ukazovat mládeži nějaký směr, kterým se vydat, aby se sebou něco dělali. Proto je to podporováno, třeba my na to dostali nějaké peníze od vlády,“ komentuje.

Nyní její tým, ve kterém nechybí Siti Nurhaliza Khairul Anuar z Vítkovic, čeká výzva v podobě evropského soupeře. „Je to výzva, evropské týmy hrají jinak než ty asijské, takže se těšíme. Hlavně proto, že už je to delší dobu, co se Singapur utkal s evropským týmem, takže uvidíme, co budeme schopni ještě dokázat,“ vzhlíží k utkání s Německem, které skončí ve skupině A poslední.

Poslední výhru nad evropským soupeřem si Singapur připsal 8. prosince 2019, když v B divizi světového šampionátu porazil Nizozemí 4:3. Co dokáže o deset let později?


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Martin napsal:

    Ježkovy oči, krasojízda jo? Neškodilo by trochu objektivní hodnocení. Mají 6 bodů (ne 9 jak uvádí autor), to ano, ale porazily nemohoucí USA, stejně trápící se Thajky a s Austrálií to byl vyrovnaný zápas o gól, stejně jako na minulém MS, akorát letos byly šťastnější Singapurky. Přeji jim všechno dobré, ale od Německa očekávám naloženo s dvouciferným výsledkem.

Napsat komentář

*