Kapitánka Flurina Marti povede Švýcarsko do boje o finále. Foto: Fabrice Duc, www.fabriceduc.ch Kapitánka Flurina Marti povede Švýcarsko do boje o finále. Foto: Fabrice Duc, www.fabriceduc.ch
14. 12. 2019 Mistrovství světa žen (0) KOMENTÁŘŮ

Zapracovaly jsme na hlavě, bude nesmírně těžké nás porazit, varuje švýcarská kapitánka Flurina Marti

 



 Svůj tým vede jako kapitánka na domácím světovém šampionátu. Mistrovství světa žen 2019 je už jejím pátým šampionátem, poprvé si zahrála právě na osudném mistrovství v roce 2011. O osm let později je obránkyně Churu přesvědčena, že její tým je mentálně silný a dokáže dojít do finále. K tomu ale potřebuje porazit české florbalistky.

Čtvrtfinále s Lotyšskem bylo jednoznačnou záležitostí, po patnácti minutách vedly domácí hráčky 5:0 a drama nepřipustily. Byl to plán? „Určitě, chtěly jsme nastoupit v plné síle, dostat Lotyšky okamžitě pod tlak, myslím si, že to podařilo, rychle jsme skórovaly, což se od nás očekávalo,“ hodnotila Flurina Marti.

Švýcarky tak prožívají výkonnostní vzestup, vždyť ještě na říjnovém turnaji EuroFloorball Tour v Praze například s Finskem prohrávaly po patnácti minutách 0:5 a vzaly si oddechový čas. „Jednoznačně na tom má divácká kulisa svou zásluhu. Není úplně běžné, že hrajete před takovou velkou arénou a diváci jsou kompletně na vaší straně. Na klubové úrovni je to někdy možná tak 50 na 50,“ porovnává obránkyně Churu. „Je super hrát před domácími fanoušky, pořád nás povzbuzují a dodávají nám sílu,“ usměje se.

Mají Švýcarky v týmu mentálního kouče, podobně jako Češky? „Máme, mentální stránka je důležitá, především na šampionátu. Chtěly jsme porazit Finky, to se nám povedlo a teď se soustředíme na to, abychom porazily Češky. Jsme nastaveny, bude nesmírně těžké nás porazit,“ varuje.

Švýcarsko zatím předvádí velkou jízdu turnajem, jak přiznává kapitánka týmu, extrémně je motivuje vidina domácího finále. „Jo, když to řeknu upřímně tak je to tak, že tak blízko finále švýcarský nebo český tým dlouho nebyl, tak to je… Myslím si, že my dobře víme, že Češky můžeme porazit, a naopak Češky dobře ví, že mohou porazit nás. Bude to těsné utkání,“ přemítá nad semifinále.

Bude to právě mentální stránka, která rozhodne? „Možná.. Ale podle podle mě vyhraje tým, který ukáže větší sílu a především vůli, aby se opravdu obětoval a vyhrál,“ čeká obrovskou bitvu.

Můžete si ale být jistí, že oba týmy na hřišti nechají úplně vše, vidina finále je pořádný hnací motor. „Uvidíme, ale za Švýcarsko můžu slíbit, že do toho dáme opravdu úplně všechno, co v nás je a myslím si, že společně s publikem v zádech budeme nesmírně těžce porazitelný tým,“ věří svým spoluhráčkám Flurina Marti.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*