V Ostravě se mezi ženami rozhoří bitva o tento pohár. Foto: IFF Champions Cup byl podruhé v řadě zrušen. Foto: IFF
11. 1. 2020 Pohár mistrů (0) KOMENTÁŘŮ

Plejáda ženských hvězd v Ostravě. Obránkyně Tschöp i další předvedou své schopnosti na Champions Cupu

 



Můžete říkat Champions Cupu například Neoficiální mistrovství světa klubů, jedno je ale jisté. Do Ostravy v minulých hodinách přijely jedny z největších hvězd světového florbalu, protože právě takové hráčky za elitní týmy na světě hrají.

V české ženské extralize se můžeme víkend co víkend dívat na hráčky jako Denisa Ferenčíková, Dominika Buczek nebo Nikola Příleská, ale jaké jsou největší hvězdy zahraničních týmů, které se v Ostravě utkají o medaile na Champions Cupu?

Švýcarský Kloten-Dietlikon Jets přijede s českou dvojicí Natálie Martináková – Hana Koníčková, mimichodem, obě mají ve sbírce české zlato právě s Vítkovicemi. Chybět bude jeho největší hvězda Michelle Wiki, která léčí poraněné koleno z finále mistrovství světa, ale to neznamená, že tým nepřivezl zajímavý kádr.

Kapitánkou je Julia Suter, hráčka, která v semifinále MS 2019 vstřelila dvě branky, ale je především juniorskou mistryní světa z roku 2008, když rozhodla v Polsku utkání proti Švédsku gólem na 8:7 v prodloužení.

Před sezonou navíc Jets posílilo švédské duo Iza Rydfjäll – Alice Grandstedt, což jsou majitelky celkem šesti zlatých seniorských medailí – obránkyně Rydfjäll je čtyřnásobnou mistryní světa, Grandstedt se radovala dvakrát, obě pak naposledy loni v prosinci.

Pozor si soupeři budou muset dát také na Isabelle Gerig, jejíž přesné pasy postupně ničily český finálový sen na prosincovém šampionátu.

Branku SB-Pro střeží finská reprezentační gólmanka Tiltu Siltanen. Před sebou má k dispozici hned tři páry dvojčat: například dnes již legendární dvojčata Elina a Karoliina Kujala, přičemž Karoliina tým vede jako kapitánka.

Dalším párem jsou Jaana a Heidi Lirkki, nejmladším párem je pak Laura a Mirja Hietamäki.

Vycházející hvězdou finského ženského florbalu je pak Meri-Helmi Hoynala, která ve svých osmnácti letech prožila v prosinci debut na seniorském světovém šampionátu. Mimochodem, také Vítkovice zkouší mladé jméno, juniorskou reprezentantku Vendulu Maroszovou, která ještě nejvyšší ženskou soutěž hrát nemůže. Povede se jim podobné terno jako loni s Dominikou Buczek, která rozhodla semifinále pro SB-Pro nebo Michaelou Kubečkovou, která se postupně dostala až na prosincový ženský šampionát?

Täby přijede především s kapitánkou Moou Tschöp. Její přestup do tohoto klubu byl v roce 2016 velkým tématem, svůj nový tým ale dotáhla za tři roky na vrchol a v prosinci se navíc stala počtvrté mistryní světa, poprvé získaly zlato brankářka Alexandra Durling a obránkyně Lisa Carlsson.

Nyní ještě jedna vítkovická odbočka: v roce 2014 je čekal první Champions Cup a v nesmírně nabitém kádru později zkrachovalého Djurgårdens už nebyla Tschöp, která v létě zvolila přestup do Mory, ale útočnice Ranja Varli s Matildou Sjödin, které se v sobotu Vítkovicícm opět postaví.

Jak dopadne nejen souboj Vítkoivce – Täby zjistíme již o tomto víkendu.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*