19. 5. 2011 Superliga (47) KOMENTÁŘŮ

ROZHODČÍ BEZ TRESTU. Jsou nedotknutelní, nebo jim chybí reflexe?

 



Ve fotbalové lize dostávají sudí po chybách tresty a třeba se několik týdnů nedostanou nominace. V hokejové lize mohou týmy rozhodčí vetovat, pokud se jim zdá, že arbitři nepískají tak, jak by měli. Florbal byl po ostře sledovaném pátém finálovém mužské extraligy před velkou zkouškou. Po několika sporných verdiktech rozhodčích se nakonec Komise rozhodčích a delegátů postavila za své muže, i když názor veřejnosti a dokonce i názor trenéra střešovického Tatranu byl takový, že rozhodčí chybovali.

Zkušená dvojice bratří Bartošků, která má na svém kontě i nespočet vypjatých utkání na mezinárodní scéně, byla po pátém finále ostře kritizována – i pod vlivem emocí – zejména zástupci poraženého finalisty FBC Ostrava. Následně ale potvrdil v rozhovoru pro ČT4 špatné výroky sudích i kouč střešovického Tatranu.

Poté, co se události uklidnily, objevila se měsíc po finále už jen korespondence mezi ostravským klubem a Komisí rozhodčích a delegátů

Ta v podstatě rozhodčí za výkon v zápase pochválila. A stanovisko KRD florbalisty rozladilo. „Mrzí mě, že komise, která má mít důvěru všech hráčů, nedokáže ani ve chvíli, kdy je to do očí bijící, poukázat na to, že někdo udělal chybu,“ říká Martin Vladař, který poslední sezonu odehrál v dresu finského Espoon Oilers.

Martin Vladař

„Netvrdím, že Tatran vyhrál díky rozhodčím, ale stojím si za tvrzením, že bez ohledu na to, že tři ze čtyř situací, které mohly mít na vývoj zápasu vliv, byly posouzeny špatně. Toto mi po shlédnutí videa potvrdila naprostá většina hráčů z ligy. Opakuji, že si cením sportovního výkonu Tatranu, nesnižuji to, co Střešovice dokázaly. A jsem pyšný, že Honza Zahalka dokázal po finále naživo v televizi přiznat, že některé situace byly posouzeny špatně,“ vysvětlil Vladař.

Jan Zahalka

Své mínění potvrdil serveru florbal.cz ve středu i střešovický kouč Jan Zahalka. „Rozhodně tu nejsem od toho, abych sudí hodnotil ani trestal. Ale v tom zápase jsem z mé strany viděl dvě chyby, které nám pomohly. Chyby to byly, a je potřeba, aby to rozhodčí dostali najevo. A to říkám i přesto, že jsem tentokrát byl na straně těch, kterým pochybení sudích pomohly,“ řekl střešovický trenér.

Petr Ďarmek

„Rozhodčí v Čechách nemají žádnou oponenturu, což je větší problém, než to, co se událo v inkriminovaném finále. Potom se budou stávat i takovéto věci. Fakt je ten, že kluby vůči unijním orgánům nevystupují jednotně a nemají tak téměř žádnou váhu svých názorů. Rozhodčím by ale rozhodně neškodila reflexe,“ říká bývalý střešovický florbalista a trenér Petr Ďarmek.

Miroslav Janovský

„Nezastírám to, že jsem kritik českých sudích a většina trenérů na to má asi stejný názor jako já. Rozhodčí podávají, nevyrovnané výkony, mají nestejný metr a také bohužel je vidět přezíravé chování k hráčům. V tom daném finále byla spousta nepřesností, které vývoj zápasu ovlivnily, ale myslím, že rozhodčí to nedělají ze zištných důvodů nebo úmyslně, jen prostě stejně jako hráči dělají chyby. Problém je ten, že delegáti podle mě s nimi tyto konkrétní události nerozebírají, nebo to není vidět,“ říká pardubický trenér Miroslav Janovský.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • HORA A SPOL napsal:

    Co muzou rozhodovat ta banda ozralcu – pred druhym zapasem jak prisel s neho tahlo jak by prisel z parby pak neni divu ze neumi napocitat do 150 divaku co prislo na prvni zapas napise 300 tak jak pak muze resit chyby rozhodcich kdyz neumi do peti napocitat ani divaky

  • Ostrava napsal:

    Děkuji za tento článek. Snad rozpoutá diskuzi, která změní poměry ve florbale. Nebýt toho, byl jsem poté, co „komise“, pochválila rozhodčí za jejich výkon v pátém finále, rozhodnutý skončit s podporou florbalu.
    Aleš Poukar, sponzor FBC Remedicum Ostrava, Slovenského poháru, Stupava Cupu, Woman Fatpipe Cupu, Hummel Cupu, Salming Cupu, spoluorganizátor nového turnaje pro české a slovenské hráče ve Švýcarsku a mnoha dalších. Tímto výčtem se nechci chlubit, spoustu věcí dělám naprosto anonymně (což potvrdí i Petr Ďarmek), jen chci poukázat na fakt, že pokud mě a další sponzory florbal nepřesvědčí o tom, že je čistým sportem, který vychovává mladou generaci, tak o nás přijde.

    • Matthew napsal:

      Věřím, že pro florbal děláte mnoho, výčet vašich aktivit jistě není úplný, ale tento Váš příspěvek „voní“ po výhružce. Jsem si však 100% jist, že jste všechny jen upozorňoval, že toho necháte, pokud nebudou sudí pískat „pořádně“. S tou anonymitou sponzorství to asi nebude tak horké, to si sám kazíte Vaším samozviditelňováním – viz. výše.
      Teď konečně k věci.
      Rozhodčí mají velmi rozdílné metry pískání, aspoň podle mého soudu, s tím souhlasím. Už jsem se několikrát setkal s názorem, že je třeba sudí chránit, protože když se po nich budeme vozit, tak se na to vykašlou a nakonec nebude mít kdo pískat.
      Bartoškové nepískali špatně, ale, jako každý člověk, i rozhodčí udělá chybu. Smutné je, že Unie se rozhodla tyto náhodné chyby zamést pod koberec.
      Názory expertů a jiných lidí (hráčů, delegátů, …) jsou pěkné články, ale obávám se, že to zase vyšumí s dalším vydaným článkem.

  • Petis napsal:

    Ja zas musim podekovat za tento komentar. Po dlouhe dobe se objevil kriticky clanek na rozhodci a jeste k tomu navic podporeny komentarem,ktery dokaze slusnou formou znasobit vaznost situace. Ja osobne jsem byl nejen u pateho zapasu finale,ale snad u kazdeho zapasu letosniho PO (ale i PD) vykonem rozhodcich (s vyjimkou dvojice Novacek – Vasicek) naprosto zhnusen. No a k patemu zapasu finale mohu napsat jen toto: Obdivuji Tatran,ze to nevzdal. Ale snad jeste vic obdivuji Ostravu za to,ze vubec komise rozhodcich mela dneska o kom jednat…

    • Honza napsal:

      Nic než souhlas, … a hlavně s poslední větou!!

      • Ale ale napsal:

        Po prvni tretine, az do stavu 3:8 si Ostrava na rozhodci nestezovala?

        • Honza napsal:

          První dvě třetiny byly pískaný dobře. Pak přišel střih a poslední třetina byl v podání bří Bartošků fialovej hnus – nevím proč, ale je to tak. Chci věřit, že to neustáli sami o sobě, že za tím nebyl tlak Tatranu, ale změna ve způsobu pískání byla do očí bijící.

          • robert napsal:

            Naprostý souhlas – ta 3.třetina byla i pro laiky bijící do očí!!! Kdyby zákrok na Šmídu byl odpískán, troufám si tvrdit, že na Pohár mistrů by jelo Remedicum, jenže to by pražáci nerozdýchali, bohužel.

    • Bolek 69 napsal:

      Ahoj Petis,
      Trochu bych s tebou nesouhlasil- nejlepsi vykon podali rozhodci v prvnim zapase (Gavlas,Mikula)-naprosto bezchybnej vykon. Naopak nejhorsi byli rozhodci v druhym zapase-to byla katastrofa.
      3.+4. celkem OK. Novacek-Vasicek tradicne na extremu tvrdosti,obrovskej rozdil napr.proti Bartoskum. V 5.zapase jsem měl 2 tretiny pocit,ze uzkostlivy piskani Bartosku nas poskozuje-presovali jsme a pri kazdym kontaktu piskali utocnej faul.
      Ve treti tretine jsme měli mnohem vic balon my-uplnej opak prvni tretiny a logicky pri jejich uzkostlivym piskani bylo spoustu pisknutejch Ostrave.
      2-3 situace byly posouzeny chybne,ale o umyslu nemuze byt rec.

      Jinak mi taky dost vadi kamaradickovani rozhodciXdelegati. Kurna ten delegat ma byt kontrola kvality,rozhodci z neho maj mit respekt a on ma bejt tvrdej,uprimnej,ferovej.to mi chybi.
      Bolek

  • Rozhodčí napsal:

    až tu budou lepší rozhodčí tak bude pískat někdo jinej.. to je jako s hráči a týmy..

    • Tom napsal:

      Problém ale je, že rozhodčí to dělají za poměrně velmi slušné peníze…jako jediní v celém florbale a navíc to platí kluby, nikoli unie. A kluby na ty peníze horko těžko shání sponzory (např. extraligový klub zaplatí za rozhodčí extraligy ročně cca 40.000,-Kč), musejí makat a pak přijede pískat někdo, komu nehrozí žádná sebereflexe či důslednější kontrola. To už pak stejně jak píše výše pan Poukar můžeme začít házet ty peníze do kanálu…proč je do toho sportu dávat?! Tím chci říci, že nepodporuju nějaké názory, že rozhodčí dělají věci úmyslně, chraň bůh. Ale je mi smutno, když všichni vidí chyby, jak se neustále oficiálně dělá, že chyby neexistují. Proč se neřekne…úmyslné ovlivnění zápasu prokázáno není, ale rozhodčí udělali v posuzování některé výrazné chyby…přijde trest, napomenutí. U nás ale prostě se chováme tak, že radši ještě budeme chválit….smutné.

      • Johny napsal:

        Možná by nebylo od věci, kdyby rozhodčí začala platit čfbu. Alespoň v extralize by to mohlo fungovat, jako třeba v hokeji. Čfbu by si jistě pohlídala svoje peněžní toky, začala by situaci ohledně chyb rozhodčích sankciovat srážkami z odměn a to by mohla být taky motivace pro rozhodčí aby pískali lépe a lépe. Ale je třeba to řešit, aby jsme se zase posunuli blíž skandinávii, ptže defakto i rozhodčí svým způsobem ovlivňují směr a vývoj florbalu u nás.

  • ... napsal:

    Vynikající, trefný článek. Se vším souhlasím. Rozhodčím zjevně chybí reflexe. Všichni si na ně stěžují, ale aby se potom nestalo, že budou mít všichni zastavenou činnost:). Chyby prostě udělali a udělají. Možná až v Česku doroste generace nových rozhodčích, tedy těch, co florbal hrají a pískají od dětství, tak se situace zlepší. Do té doby nevím nevím…

  • Maco napsal:

    Děkuji za tento článek i za zajímavé postřehy. Víc takových. Jen nevím, jestli diskusní fórum komerčního webu je to správné místo k vyjadřování touhy po změně systému. 🙂
    K finále: nikdo už dávno není pod emocemi. Mně osobně to finále nadchlo i zklamalo, protože tam byly krásné momenty, ale i pocit absolutní bezmoci a kiřivdy, třeba když Ti někdo mezi třetinami řekne, že vrácení ses míčkem při TS o 20 cm se ve florbalu neřeší a nejde potřehnout.
    Myslím, že mám odehráno i odpískáno dost, abych měl názor, který je relevantní….a udivuje mě, kolik se vynořilo delegátů a funkcionářů, kteří florbal znají jen z triuny nebo z novin a teď rozhodují o jeho pravidlech, hodnocení výkonů rozhodčích, rozdělování financí a podobně…
    A ještě jednu věc musím uznat…z Prahy přijede podpořit Tatran na PM do Boleslavi určitě víc fanoušků, než by přijelo na Remedicum z Ostravy.

    • Zhrzenec napsal:

      Mily Maco, pokud uz nejses pod emocema, tak musis byt zhulenej, nebo pod praskama?

      • ... napsal:

        Co to sakra meles ty vorechu? 🙂 Az na ty amatery (podle me sem chodi jenom lidi, co s florbalem maji co do cineni) ma Maco pravdu…

        • robert napsal:

          A vo to jde, vyhrát museli Pražáci, protože by na Pohár mistrů vlastně nepřijeli žádní diváci. Dost zvláštní pohled na vzniklou situaci!!!

    • Katy napsal:

      myslím, že Ostrava (jak Pepino, tak Vítkovice) mají mnohem víc Fanoušků než Tatran 😉

  • Vliv rozhodčí napsal:

    Uvědomme si, že 5.zápas finálové série je jen špička ledovce. Výkony rozhodčích ovlivňují při nejmenším výsledky, ale především zapálení dětí pro florbal. Jak vysvětlíte 8 letýmu dítěti, že jeho gól sice podle pravidel platí, ale rozhodčí se zrovna nedíval/nedával pozor/je mu to fuk? Proč když se zeptám, jestli už začne pískat sekání, odpoví a to cituji: “ To bych musel pískat pořád“. Když dítě na tréninku je trestáno za přestupky, ale v zápase mu to prochází, jak ho chcete milí rozhodčí motivovat?

    Když jsem se ptal pana Zimy- delegáta, jak je možné si na rozhodčí stěžovat, že špatně řídili zápas, řekl mi, že bych musel mít obrazový záznam, nebo alespoň přímé svědky. V lize elévů, přípravek, mladších ž. a žákyň se mi to zdá trochu přitažené za vlasy, ale co se dá dělat. Asi si pořídíme kameru… Jenže jak je vidět, stejně to půjde pod koberec.

  • Vliv rozhodčí 2 napsal:

    V sezóně 08/09 jsem dělal v Praze licenci rozhodčí N. Školení bylo ve smyslu – jsi rozhodčí, zodpovídáš za tu hru. Jsi ta největší šajba na place, nikdo se Ti nesmí vzepřít. Když se spleteš, nevadí, příště to trochu pustíš. Jsi rozhodčí, jsi borec, prostě ho posaď, když se bude vztekat. O pravidlech a posuzování sporných situací jen tak drobet.

    A takhle připravený frajer jde pískat. Vzpomínám si, že nějaký rozhodčí dostal letos v sezóně v mladších žácích „výplatu“ od naštvaného tatíka za to, že to trochu pustil (sekání, krosček na krk). Je to sice špatně, ale domluví tomu rozhodčímu Unie?

    • Jirka Bareš napsal:

      No tak v nižších soutěžích, v dětech a těhlech kategoriích(letos jsem viděl nižší ligy dorostu, mužů a žen, v minulosti třeba elévy a tak) to je naprostá tragédie. Jako chápu, že rozhodčích je málo, zezačátku neni nikdo hned dobrej a nemá to třeba lehký, ale nerozumim tomu, že dostanou licenci lidi, který podle věku a i třeba stylu pohybu nejsou u florbalu ani u jinýho sportu ani sezonu, některý mi přijdou že v životě ani neviděli v televizi hokej, natožpak florbal, nejdej Bůh že by ho snad někdy hráli aspoň na základce. Podle mě by to mělo mít aspoň trošičku nějakou úroveň- jak může mít u hráčů jakýhokoli věku úctu člověk, co se neumí vyjadřovat, a co víc některý neuměj ani chodit tak, aby to vypadalo jako chůze, o běhu vůbec nemluvim, potažmo ani o znalosti pravidel… Nic proti těmhle lidem, ale je třeba si uvědomit, že sudí je jakýmsi ředitelem utkání a měl by podle toho trošku vystupovat a nějakou tu znalost mít, zezačátku sice nebudou mít třeba takovej cit pro posuzování zákroků nebo tak, ale to už se postupem času zlepšuje, ale podle toho co vidim na hřištích tu kartičku s licencí dostane každej na požádání a to zase neni dobrý, ty zkoušky by neměly bejt zas až taková komedie(já jsem jí tedy neabsolvoval, ale jestli je to těžký jako trenérská licence C – kterou jsem dělal – tak to udělá skutečně každej). Navíc nasazování nekvalitních sudích do zápasů dětí neni dobrá věc, ten člověk by je měl taky trošku učit – když jim řekne co jim písknul za zákrok a ne že tam stojej dva barevný panáci se sklopenou hlavou, popocházej po hřišti a občas do toho fouknou a hnou nejistě rukou na jednu stranu bez jedinýho slova. Jak tady někdo podotknul, ty lidi za to dostávaj taky nějakej peníz takže nějakou tu schopnost by mít mohli. Abych jenom nekritizoval k vidění jsou na hřištích i kvalitní sudí, ale bohužel jich tolik není a jsou soutěže kde jsem je neviděl za sezonu nikdy(třeba nejnižší soutěž žen, samozřejmě jsem ovšem neviděl všechny zápasy)

  • FlorbalBazar.cz napsal:

    Známkování rozhodčí trenery by určitě pomohlo!

    • Ja napsal:

      to je neobjektivní … už to tady bývalo … uvědomte si, že když nema sebereflexy rozhodčí (kterýmu v daným zápase vlastně o nic nejde), tak jak ji pak může mít trenér družstva s kterým cloumají emoce… to by byly hodnocení jeden dá známku nejvyšší, druhý naopak nejhorší a to nejde…

  • JJ9 napsal:

    Známkování rozhodčích trenéry? Absolutně zbytečná věc. Ve většině případů nejsou trenéři schopní objektivně posoudit výkon rozhodčích. Hlavně na nižší úrovni. Jediné co pomůže je pokud začnou „pracovat“ lidi na místech kde se má. Myslím tím předsedy komise rozhodčích, celé komise, delegáty a samozřejmě i rozhodčí. Je to jen o lidech. Jak se sami chtěji vzdělávat a zlepšovat. Nikdo učený z nebe nespadl.

    • Jirka Bareš napsal:

      jo jo – trenéři nejsou většinou schopni to zhodnotit, ti by se měli v mnoha případech učit jak zvládat sami sebe, pak tým a pak by mohli eventuelně posuzovat i sudí 🙂

  • Jirásek napsal:

    Proč sem taháte rozhodčí z pralesů a dětských soutěží? Kde se to teda proboha mají naučit? Někdo se tu ohání tím, že rozhodčí je zároveň jakýmsi mentorem – má ty děti učit. Jasně, s tím souhlasím. Na druhou stranu mi povězte, kde chcete, aby se zdokonalil nováček, když děti pískat nemůže, protože má odpískáno málo (tudíž nebude tím učitelem) a dospělý kategorie taky ne, protože má zase odpískáno málo na to, aby pískal seniory! Uvědomte si, že ti rozhodčí to taky vždy nemají tak lehký, jak to vypadá. Paradoxní je, že nejvíc kecaj vždycky ti, co píšťalu v puse nikdy neměli. 😉 Tím samozřejmě neospravedlňuju výkon rozhodčích z finále, extraliga je pochopiteně o něčem jiném. 😉

    • ... napsal:

      velmi spravne 🙂

    • Ja napsal:

      ono to taky souvisi s muzskyma soutezema … jestlize se uz deti uci jak rozhodcim nadavat a jak je nerespektovat (od rodicu, treneru apod.), tak to od nich nikdo nemuze chtit v pozdejsim veku … a rozhodci ktery ma pocit, ze si s nim hraci vytiraji zadek to zase na oplatku da sezrat jim… takovy kolobeh…

  • Nespokojený fanoušek napsal:

    Dlouho jsem si myslel, že Floorball jako jeden z mála sportu není zkažený penězi… Bohužel i do Florballu prostoupili lidi s nekalími úmysli. Velká mínus pro rozvoj floorballu v Čr 🙁

  • spooky napsal:

    letos jsem si prvním rokem udělala licenci na rozhodčí. Snad tisíckrát si pročetla pravidla a se zkušenějším kolegou i nějaké názorné situace .. aby to trochu z mé strany vypadalo .. a pak příšel první turnaj mladších žáků .. nebylo to jednoduchý .. myslím, že to nedopadlo špatně .. jeden trenér ze Sparty Praha řekne že to bylo dobré pískání a druhý že jste kráva a jakto, že vůbec tu licenci máte? Ono to není jednuduchý se zavděčit všem .. i když to bylo podle nejlepšího svědomí a vědomí.

  • fanoušek... napsal:

    Co k tomu můžu dodat !!! Na tom posledním utkání jsem byla osobně i s dcerou,která hraje florbal a dost jsme se divily jak se rychle měnila pravidla pískání pro Tatran,když to s nimi šlo z kopce. Bylo to špinavé rozhodcování a za tento výkon by se měli stydět,ale pochybuji,že mají charakter pro fair-play hru. Klidně dám ruku do ohně,že rozhodčím je to jedno, co si o nich myslíme a určitě moc dobře si uvědomují,že to bylo všechno špatně.

  • Petis napsal:

    Cau Bolku, nas pohled se opravdu rozchazi. A je to i logicke – ty to posuzujes z lavicky a ja jen z hlediste. Navic z te casti hlediste, ktera uz je skoro az alergicka na to,ze i kdyz Tatran hraje spatne, i kdyz prijde o sve bojovniky, i kdyz zbyli tahouni hrajou pod svym prumerem a i kdyz ma ligove prumernou 2.a podprumernou 3.lajnu…,stejne ma vzdycky titul. 🙂 Ale k veci: 1.zapas byla takova katastrofa vsech zucastnenych (a predevsim Cfbu),ze jsem u nej usnul.. (a myslim,ze mozna usnul i nektery z tech peti divaku primo v hale 🙂 ) Timto se tedy dodatecne omlouvam dvojici Gavlas,Mikula. Jirku s Petrem mam rad, porad je beru jako toprozhodci,ale finale se jim nepovedlo a myslim,ze i oni sami dobre vedi,ze minimalne 2x hrube ovlivnili prubeh zapasu. No a Bartosci – ano, piskaj stylem,kterej se nam dvema nelibi uplne stejne a je fakt,ze ty male fauly piskali uskostlive stejne na obe strany, ale tech hrubych chyb meli pri nejmensim 5 a co je nejblbejsi – vsechny pomohli tomu uzasnymu obratu.. Takze ja tvrdim: jsou to profici, penize dostavaji nadstandardni a mela by alespon existovat moznost pokuty nebo nenasazeni na dalsi zapasy,pokud to zvorou tak,jak to zvorali tito 2 v nejsledovanejsim zapase sezony. A ta evidentne neexistuje. Petis

    • MVladař napsal:

      nic než souhlas s Petisem, i když je to taky tak trošku naše chyba, že i přes to je nedokážem porazit 😉

    • 5 hrubych chyb? napsal:

      Pane Petis, vzdy se snazite byt vzdy nad veci a objektivni, dokonce i vtipny, dostavate tady palce nahoru, tak pokud ted neprehanite a jen populisticky nepridavate oleje do nesmyslnyho ohne, vyjmenujete vsech tech 5 hrubych chyb, ktere zaridily ten obrat utkani?
      Abychom byli jako vzdy spravedlivy, co taky potom i nejaky chyby behem prvnich dvou tretin ktere vedly k tomu uzasnemu vedeni 7:2, nebo snad zadne nebyly?

      • petis napsal:

        Predne diky za palce nahoru, Pane 5 hrubych chyb. :-). Verte, ze nemam zapotrebi prilevat zadny olej do ohne, ale soucasna mizerie piskani (ktera ceskemu florbalu extremne skodi i na mezinarodni scene) me proste stve a byl jsem pripraveny, ze kdyby neprisel podobny clanek, tak ho napisu sam. takze: 1.) opravdu si myslim, ze do poloviny zapasu (tedy do stavu 0:5) zadne velke chyby nebyly. Ostava hrala bez chyb v rozehravce, Tatran se trapil a kdyz uz se mu neco povedlo, tak byl na konci perfektne chytajici golman. (coz Tatran take postradal), takze stav 0:5 byl odpovidajici bez jakehokoliv vlivu rozhodcich, kteri ani moc nemuseli zasahovat. 2.) zde mate ty hrube chyby, co podle me ovlivnily zapas, ve kterem se Tatranu darilo vicemene jen v precisleni: a) za stavu 1:5 Garcar neustal pristrceni u mantinelu-uder do obliceje – 5 minut (rozhodci to videl, ale rekl jen „pozor na to, nebo budu vylucovat“) – pokud by v tu chvili skoncila presilovka, nejspise by nedoslo k zavaru, po kterem prisel najezd sice prisny, ale opravneny najezd… b) za stavu 2:7 zavar pred branou FBC po tycce. Garcar opet uderil protihrace do obliceje – opet bez trestu. c) behem obratu ve 3. tretine po akci FBC a nasledne ztrate balonu sel Tatran do protiutoku, jeden z hracu FBC takticky pribrzdil protiutok beznym faulem u mantinelu, ale nepomohlo to. Presto zaznela pistalka. Nasledoval dvouvterinovy zaber na rozhodciho, ktery si az po odpiskani evidentne uvedomil, ze pripravil Tatran o vyhodu, protoze faul akci nezastavil… po chvilce premysleni, jak z toho ven, se zvedla prava ruka a z bezneho faulu byl znicehonic faul na 2 minuty. d) v zaverecnych minutach prisel obloucek do brankoviste Tatranu, kam se narychlo vracel golman, Klimes (v domeni, ze je prazdna brana) celou akci zlikvidoval klasickym kroscekem – jasny najezd, ze ktereho nakonec nebyl ani trestny uder. e) zaverecny gol padl po faulu na 2 minuty pro Garacara – drzeni hole (vybavuji si, ze za tento faul chodil pravidelne ven naprosto bezne Petr Novotny v Boleslavi) …krome techto 5 hrubych chyb by se naslo i par dalsich podivnosti, ale u tech to televize nedokazala natolik prokazat (napr. nebylo videt, jestli za stavu 0:5 provedl neco Machala Garcarovi, ze pak sli za Garcaruv faul sedet oba…) abych si za tim mohl 100% stat jako si stojim za temito 5 pochybenimi. Uff. Zdar Petis

        • přesně vystiženo napsal:

          Máš, Petře, naprostou pravdu. Pod tohle bych se podepsal. Za tenhle výkon měl v každém případě přijít trest. Výrok komise není vůbec šťastný (mírně řečeno).

        • A co ta alergie? napsal:

          Presne vystizeno z pohledu z te alergicke casti tribuny :-))) Ach jo

          • Nobody napsal:

            Tak vystrihni pohled z te nealergicke casti :o)

          • petis napsal:

            pisu jen uprimne to, co si myslim a jak to citim a ke svym nazorum prikladam argumenty. Az neco takovyho zvladnes ty, tak tady „achuj“, vole! Jsem z Prahy, z tymu FBC vicemene nikoho neznam a treba Garyho, kterej tady tak trochu vyznel jako masovej vrah (jelikoz tak proste hral a rozhodci mu to trpeli), beru jako kamose. Neni to nic proti Tatranu, ani proti Garymu. Je to jen a jen protest proti rozhodcim a predevsim protest proti vyjadreni komise rozhodcich, ktera takovouto tragedii presla a nema ani potrebu se k tomu jakkoliv vyjadrovat…!

          • A co ta alergie? napsal:

            To ze je neco receno uprimne neznamena ze to neni videno totalne jednostrane az alergicky. Ostatne ta alergie tady byla priznana!

  • Siki napsal:

    Za poslední dva komentáře dávám absolutní palec nahoru..
    Tak to bylo a bohužel i je… 😛

  • ada13 napsal:

    Je tady skutečně někdo, kdo si myslí, že rozhodčí podali výkon hodný finále?! Já myslím, že snad ne! Tak co tady řešíme?! Byla to bída, ostuda florbalu, takhle by v žádném případě němělo vypadat páté finále!!!!

    A ještě se nakonec plácat po ramenou, jak to bylo super drama pro diváka. Tohle skutečně není cesta, po které by se mělo jít.

    Komise rozhodčích tímhle rozhodnutím naprosto ztratila kredit a sama sebe označila za naprosto nezodpovědnou a nekompetentní!

    • Jirásek napsal:

      Paradoxní na tom je, že kdyby vyhrála finále Ostrava, tak se tohle nebude řešit a ty chyby by se přešly. Takhle se v tom všichni s prominutím rejpou jak v ho*ně.

      Co si pořád myslíte, že z toho bude? Nic. 😉

      Navíc ti rozhodčí jsou pořád jen amatéři, kteří si „přivydělávají“ po práci. Už jen proto je těžko může někdo nějak výrazně sankcionovat. Nikdo by to pak nedělal. Tohle je vždycky problém v nižších soutěžích „budu si stěžovat na unii!!! atp.“. Neuvědomujou si ale, že rozhodčích je málo. A je jedno, jestli áčkových nebo efkových. Těžko můžeš na A-licenci posunout jen tak někoho. Stejně tak těžko budou pokutovat F-licencovanýho, když by neměl jinýho místo něj.

      Tohle se dá vyřešit jen tím, jak to udělali v hokeji, a to sice absolutní profesionalitou, kdy je ten chlap zodpovědnej za svůj výkon, jinak přijde o plat. Bohužel to je na florbalový poměry nerealizovatelný, takže si myslím, že budeme vídat víc podobných přehmatů. A to už jen proto, že jsou to pořád JEN amatéři.

  • bubu napsal:

    Jsem z Ostravy, moji dva synové hrají roky florbal a i když sám nehraju ( vždycky jim říkám, že kdyby za mě byl florbal, tak jsem nejlepší), tak už jsem minimálně několik stovek zápasů viděl. Podle mě má pravdu trenér repre, že naši rozhodčí prostě pískají jinak než ve světě – fauly hokejkou nesmaslně pouští a tvrdou fér hru do těla úzkostlivě pískají. Pak při konfrontaci se Švédy , Finy a Švýcary pak trvá velmi dlouho , než se do tohoto stylu dostaneme. Vzpomínám si na vyhecované semifinále žáků na PG v loňském roce a švédského rozhodčího, který naprosto s přehledem a s úsměvem bez jakékoliv arogance odpískal perfektní rovinu a nikdo neřekl ani popel včetně poražených.
    A ještě k finále extraligy – rozhodčí podali opravdu katastrofální výkon hlavně v poslední třetině posledního zápasu, ale pořád si říkám, že třikrát vést o tolik gólů a přesto prohrát není jenom smůla nebo záležitost rozhodčích. Holt musí kluci zapracovat také na psychice.

    • robert napsal:

      O psychice možná byly první 2.prohry, ale do 5.zápasu šli Ostraváci dobře připraveni. Prostě to posrali rozhodčí, když nepískli likvidační faul na Šmídu. O tom celém to je. A co bylo dál, jsme viděli všichni 🙁 smutné, velmi smutné a nejhorší je, že se dělá, že se nic nestalo. Hanba …

  • Jirka napsal:

    Konecne! Konecne to nekdo napsal! Florbal.cz prijemne prekvapil, doposud vypadal jako tiskovy organ CFBU.
    Problem s rozhodcimi je napric vsemi ligami a pristup CFBU je absolutni ochrana arbitru. Nikdo je nikdy nesmi kritizovat, ackoli fotbal ci hokej zakaz kritiky trva jen do zapasu a v den zapasu. Uroven rozhdocich se prudce zhorsuje zejmena pod vedenim Radka Hory, za jehoz vedeni se propaguje „ja na brachu“. Chybejici reflexe koleba vsechny do klidu.
    Kdyz kritizuje rozhodci i trener vitezneho tymu, tak je neco spatne. Resenim by byla abdikace Radka Hory z celostatni i prazske KRD, objektivni nezkorumpovany odbornik na jeho misto a velka reorganizace.

Napsat komentář

*