21. 10. 2011 Superliga (3) KOMENTÁŘŮ

Fenomén Jendrišák. Kdo ho zastaví?

 



Deset gólů, deset nahrávek. Dvacet kanadských bodů za pouhých pět zápasů. A to ještě Matěj Jendrišák neproměnil tři trestná střílení. Je chlapík se zlatýma rukama opravdu takovým fenoménem a suverénně nejlepším hráčem extraligy? A kolik může nasbírat na konci sezony bodů?

Loni byl velkým konkurentem Matěje Jendrišáka vítkovický Milan Tomašík a do posledního kola nebylo jasné, kdo se stane králem extraligových statistik. Nakonec rozhodla jedna sporná asistence vítkovického forvarda, který dnes už pokouší štěstí v severském Dalenu.

Jendrišák je nyní, zdá se, naprostým a osamoceným vládcem. Dokáže ho někdo vůbec zastavit? „Je herně jinde než celá liga. To není otázka posledních čtyř zápasů, ale třeba padesáti,“ říká trenér Lukáš Procházka, který Jendrišáka přetáhl do Chodova ze Střešovic, když si mladík z Havířova stěžoval, že hraje jen ve třetí pětce. „U něj je to otázka tréninku. Chce vyhrát a má charakter. Na svůj věk má až neuvěřitelnou sílu. Hraje s vůlí a s nasazením. Asi nebude držet průměr čtyři body na zápas, ale i tak bude pro tým stále platný,“ dodává chodovský trenér.

Jendrišákovým konkurentem je ostravský Petr Skácel, který je trochu jiným typem „pointmakera“. Skácel hru tvoří, hraje až neuvěřitelně s přehledem, jako by hřiště viděl seshora. I proto má vždy víc nahrávek než gólů. Formu svého rivala vnímá. „Mates je silný na míčku, má přehled a hlavně je vidět, že se hrou baví. Dá se říct, že je to úplně stejný případ jako loni Milan Tomašík ve Vítkovicích. Je výš než ostatní kluci v týmu,“ říká Skácel. Ostrava letos ale Chodov porazila a Jendrišák si připsal „jen“ 1+1. „Myslím, že výsledek vždy ovlivní to, zda boduje, nebo ne,“ myslí si ostravská opora.

Největší hrůzu nahání Jendrišák logicky gólmanům. Michal Rebro, momentálně podle statistik druhý nejlepší brankář extraligy (inkasoval jen 22 gólů), musel v posledním zápase Bohemians na Chodově přihlížet Jendrišákově hattricku. Další dva góly extraligová superstar připravila. „Matěj sbírá body díky důraznému florbalu okolo brankoviště. Je schopen získat spoustu odražených míčů, i když je bráněný. No a skoro pokaždé už to tam nějak doplácá,“ usmívá se brankář Bohemians. „To byl aspoň případ našeho posledního zápasu, kdy dal takhle dva góly. Je to podobný styl jako Milan Fridrich. Druhé plus je jeho jméno. Obrana si na něj dává větší pozor a on pak může přihrávat volných spoluhráčům,“ dodává Rebro.

A že se Jendrišákovi nedaří při trestných stříleních? „No ještě aby dával nájezdy, to už by v ‚kanadě‘ nestíhal nikdo,“ směje se Michal Rebro. „Ale nevím, spíš je to náhoda. Nevzpomínám si, že by na mě jel nájezd v poslední době. To by měl asi ještě horší statistiku,“ říká s nadsázkou brankář ‚klokanů‘.

Rekordmanem extraligy je od roku 2008 Petr Skácel. Ten tehdy pokořil 10 let starý záznam Luďka Beneše a nasbíral 63 bodů za 31 branek a 32 asistencí. Pokud by Matěj Jendrišák pokračoval stejným tempem i v dalších zápasech, může atakovavat hranici 80 bodů. Povede se mu to?

Přehled vítězů kanadského bodování základní části:

1997/98 – Luděk Beneš (Chodov) 62 (40+22)
——————————————————–
2007/08 – Petr Skácel (FBC Ostrava) 63 (31+32)
2008/09 – Petr Skácel (FBC Ostrava) 61 (32+29)
2009/10 – Matěj Jendrišák (Chodov) 56 (28+28)
2010/11 – Milan Tomašík (Vítkovice) 54 (22+32)


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*