25. 3. 2011 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Snad jsem udělal dojem, říká David Rytych, gólmanská jednička Josby

 



David Rytych má za sebou další finskou sezonu. Před novým soutěžním ročníkem přestoupil ze Seinäjoki do Josby a svého rozhodnutí nelituje. Poprvé v zahraniční soutěži působil jako gólmanská jednička a dotáhl tým do čtvrtfinále. Gólman, který v prosinci pomohl české reprezentaci k zisku bronzových medailí z mistrovství světa, si může odškrtnout další výbornou sezonu. V Josbě dostal spoustu prostoru a byl jednou z ústředních postav tradičního klubu.
Není ti přesto líto, že jsi opustil Seinäjoki, které nyní postoupilo až do semifinále?
Nelituju, právě naopak. Bylo to zřejmě nejlepší rozhodnutí, které jsem udělal. Dostal jsem velkou důvěru od organizace Josby, čehož si vážím. Poprvé jsem byl v roli jedničky v zahraniční top lize. Dostat se do takové pozice není jednoduché. Musel jsem ukázat, že chytat umím a své místo si zasloužím.

Josba přitom nepatřila na začátku sezony k adeptům na play off. Předsezonní prognózy napovídaly, že možná bude bojovat o záchranu…
Josba loni skončila desátá. Odešel navíc nejlepší hráč Tatu Väänänen a taky brankářská jednička. Takže jsem si před sezonou říkal, že jestli uděláme play off, bude to takový malý zázrak. A první polovina sezony byla opravdu špatná.

Kde nastal obrat?
Zvedli jsme se po Vánocích. Přišel další kouč na taktiku a všichni kluci chytli fazónu. Nastartovali jsme neskutečnou sérii a díky tomu jsme to otočili a nasbírali dostatečný počet bodů.

Jak jsi spokojený se svými výkony? Florbalová veřejnost toho o gólmanech venku moc netuší. Do Čech alespoň pronikla informace o tom, že český brankář skóroval…
Když budu hodnotit sezonu z osobního hlediska, určitě spokojenost. Udělali jsme play off, chytal jsem jako jednička a dokonce jsem se dostal mezi nejlepší tři v brankářských statistikách po základní části. Cítím, že mě to posunulo na další level.

V play off jste zdramatizovali sérii s favorizovaným SSV. Měl z vás mistrovský tým respekt?
Je to pravda. Dokázali jsme vyhrát v Helsinkách a zranil se gólman Toivoniemi. Vypadalo to, že jeho zranění bude vážné a oni by tak byli pod ještě větším tlakem. Naštěstí se to nepotvrdilo a „Henu“ nastoupil.

Sérii nakonec asi rozhodl třetí zápas, kde jste SSV podlehli těsně 1:2, že?
Asi to byl nakonec i náš nejlepší zápas. Tlačilo nás přes tisíc fanoušků, podle výsledků se mohlo zdát, že bychom mohli přetlačit Helsinky i podruhé. Bohužel jsme to nedokázali a tím se to začalo otáčet. Dá se říct, že tuto sérii rozhodla jejich první lajna, složená komplet z repre. Téměř u všech gólů, které jsme dostali, byli právě oni. Dokázali nás dostat pod obrovský tlak a my dělali zbytečné osobní chyby, nebo nás prostě vyťukali do prázdné. Prostě rozhodly zkušenosti.

Nyní čeká souboj s SSV dalšího Čecha Martina Vladaře, který hájí barvy Espoo. Mají Oilers proti suverénovi posledních let nějakou šanci?
Vždycky je šance, jen je potřeba ji využít. Oilers hrají letos hodně ofenzivně, takže by to mohlo být zajímavé. Martinovi určitě fandím a přeju mu hodně štěstí.

Jak to vypadá s Davidem Rytychem pro následující sezonu? Vrátí se zpátky do Čech?
Zatím jsem o tom ještě moc nepřemýšlel. Smlouva mi sice končí, ale uvidíme, co bude. Přál bych si, aby přišla nějaká zajímavá nabídka. Pro mě je priorita hrát ve Švédsku, nebo ve Finsku. Ale návrat do Čech vyloučit nechci. Musím se ted hlavně soustředit na školu, aby se mi podařilo splnit všechny zkoušky.

Pokud ti smlouva v Josbě skončila, je tvé angažmá v Joensuu u konce?
Snad jsem tam udělal dobrý dojem. Poradím se s agentem a společně rozhodneme co dál. Zatím jediné, co vím, je, že projevila velký zájem na mém pokračování.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*