20. 11. 2013 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Ostravské FBC má novou halu. Vždycky jsme takovou chtěli, říká Rolf Franke

 



Oficiálně arénu otevře utkání mužské extraligy mezi FBC Ostrava a Spartou, už minulou neděli v ní ale Ostravanky porazily Židenice. Novou halu FBC Ostrava pod názvem ČPP Aréna klub vybudoval na místě dřívější FatPipe Arény. Generální manažer oddílu Rolf Franke popsal celý proces výstavby a obsáhle vysvětlil, proč klub nezvolil atraktivnější lokalitu.

Oproti dřívějším nafukovacím halám je už ČPP Aréna klasickým sportovištěm. „Stavba stála 10 milionů korun, od města jsme dostali zhruba 4 miliony,“ prozradil Franke finanční náležitosti.

Nová hala rostla 3 měsíce. „Nafukovačku jsme sbalili na konci června, v srpnu jsme začali stavět a hotovo bylo na konci října,“ dodal nejvyšší představitel FBC, které se tak do nového stěhuje v polovině základní části. „Bylo by to dříve, ale museli jsme počkat, až uschne beton,“ vysvětluje.

Nový domov florbalistů a florbalistek tradičního oddílu je od pohledu větší. „Už původní hala měla betonový základ, který jsme nyní rozšířili, protože hala je dimenzovaná jinak, je blíž správní budově,“ popsal Franke.

Plány na klasickou sportovní halu nosil management FBC v hlavě dlouho. „Je to hlavně o tom, že jsme chtěli mít něco konfortnějšího, než byla nafukovačka, když jsme si před 5 lety řekli, že chceme vlastní halu. Takovou nafukovačku totiž každý bere jako nějaké provizorium, a tak se k tomu chová: hala je pak ušmudlaná, špatně se v ní udržuje čistota,“ hodnotil Franke.

Hráčky FBC si po premiéře nový domov pochvalovaly. „Výhodou určitě je, že v nové hale není taková zima jako v nafukovací, a také fakt, že se udělaly 2 vchody – jeden pro hráčky a druhý pro diváky,“ pochvalovala si Veronika Szcurová. „Je v ní lepší povrch, který se nerozjíždí. Jediná nevýhoda, která mě napadá, je fakt, že sprchy nejsou přímo v šatně,“ doplnila.

Nová aréna vyrostla na stejném místě, na jakém stála nafukovačka. „Jiná lokalita ani nebyla v plánu, protože vybudovat něco takového znovu, tedy i s pozemkem a se správní budovou, to by stálo, myslím si, takových 25 milionů,“ odpověděl Franke.

Jako první v ostrém utkání otestovaly palubovku ženy FBC

Jako první v ostrém utkání otestovaly palubovku ženy FBC

A hned připojil finanční kalkulaci. „Vezměte si, že za pozemek který má 2500 metrů čtverečních, protože 1500 vám zabere hala, a potřebujete budovu s parkovištěm, někde na sídlišti, jako je Dubina nebo Hrabůvka, dneska zaplatíte takových 5–6 milionů korun. Dalších 6 by nás stála správní budova, která je v podstatě tak drahá a velká jako 4 rodinné domy. Takové zázemí už máme, tak proč jej nevyužívat,“ logicky se otázal manažer oddílu.

Druhým aspektem, proč se FBC nestěhovalo, je interní filosofie klubu. „Je to o vztahu lidí, aby si k hale našli cestu, a také je to pro lidi, kteří v té lokalitě bydlí. Obecně nepotřebuji mít v oddílu 1000 členů, lákat rodiče, ať jdou jejich děti do FBC a pak je tahat na trénink 20 kilometrů přes celou Ostravu. Budu spokojen, když budeme mít kompletní strukturu a v každém družstvu tak 20 lidí,“ svěřil se Franke.

V hale se budou střídat obě extraligová družstva FBC. „Chlapi v ní hrát budou, teď v neděli máme oficiální otevření, které obstará jejich zápas se Spartou,“ prozradil Franke. „Hala splňuje extraligové parametry, má 6 šaten, kapacitu 500 diváků, takže v tom není problém,“ zakončil.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*